Η 37χρονη Δρ Δέσποινα Φραγκούλη είναι ένα απο τα δυνατά νέα μυαλά της Ιεράπετρας που κοσμούν τα τελευταία χρόνια τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, κάνοντας υπερήφανους τους συντοπίτες της με τη συμμετοχή της σε εφευρέσεις νέων έξυπνων υλικών, δουλεύοντας ως ερευνήτρια στο  Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. 

Έχοντας πάρει το πτυχίο της απο το Φυσικό του Ηρακλείου, έχοντας εργαστεί στο ΙΤΕ Κρήτης και έχοντας κάνει το διδακτορικό της στη φυσική των υλικών στο Τμήμα της Χημείας, βρέθηκε το 2007 στη Γένοβα, όπου εντάχθηκε αμέσως στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, συμμετέχοντας στην ομάδα έρευνας νέων έξυπνων υλικών.

Το αδιάβροχο χαρτί

Πριν απο τρια χρόνια η  ίδια σχεδόν ομάδα των ερευνητών, νέων έξυπνων υλικών του ΙΙΤ, είχε βρεί έναν τρόπο να αλλάξει τις ιδιότητες του χαρτιού, χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία..

«Καταφέραμε να μετατρέψουμε το απλό χαρτί που απορροφά εύκολα το νερό η το λάδι, σε χαρτί εντελώς αδιάβροχο που δεν απορροφά τα υγρά. Με την νανοτεχνολογία λοιπόν, μπορέσαμε και δώσαμε στο χαρτί νέες έξυπνες ιδιότητες. Το κάναμε υδροφοβικό (αδιάβροχο), το κάναμε αντιβακτηριδιακό, μαγνητικό η ακόμα και φθορίζον.

Στην Ιταλία έχουμε συνεργαστεί με διάφορες βιομηχανίες, που κατασκευάζουν π.χ. χάρτινα πακέτα για έτοιμο φαγητό, το υλικό των οποίων είναι αδιάβροχο και δεν ρουφά το λάδι. Την ίδια τεχνολογία με αυτές τις ιδιαίτερες ιδιότητες χρησιμοποιούν τώρα και στην κατασκευή των ταψιών για ψήσιμο φαγητού», προσθέτει η  γεραπετρίτισσα ερευνήτρια  Δέσποινα Φραγκούλη.

Το «μαγικό» φίλτρο νανοτεχνολογίας που ανακάλυψαν οι ερευνητές, μπορεί να   μεταμορφώσει απλά, καθημερινά υλικά, όπως το χαρτί και τα υφάσματα, σε έξυπνα υλικά που μεταμορφώνονται όταν εκτεθούν σε συγκεκριμένες συνθήκες. Στην Ομάδα  Έρευνας Έξυπνων Υλικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας, επικεφαλής ήταν η Δρ Αθανασία Αθανασίου με κύριους συνεργάτες τους Δέσποινα Φραγκούλη (ερευνήτρια – υπεύθυνη ομάδας) και Ίλκερ Μπάγιερ (ερευνητή – υπεύθυνο ομάδας).

Το σφουγγάρι που “απορροφά” τις πετρελαιοκηλίδες

Ελληνική υπόθεση είναι και το νέο υλικό καθαρισμού πετρελαιοκηλίδων, που ανακάλυψε η ομάδα έρευνας της Δέσποινα Φραγκούλη. Είναι ένα να νέο πορώδες, αφρώδες υλικό από πολυουρεθάνη, που μοιάζει με σφουγγάρι, 

Το υλικό δημιούργησαν οι ερευνητές της Ομάδας Έξυπνων Υλικών του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΙΙΤ) Αθανασία Αθανασίου, Δέσποινα Φραγκούλη και Χαβιέ Πίντο και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Journal of Physics D: Applied Physics».

«Τα τελευταία χρόνια με την Ομάδα έξυπνων Υλικών , δουλεύουμε πάρα πολύ στην έρευνα για  την βελτίωση του περιβάλλοντος, στον καθαρισμό του νερού της θάλασσας η ακόμη και στο πόσιμο νερό. Έχουμε ερευνήσει τις ιδιότητες διάφορων σφουγγαριών και κυρίως των σφουγγαριών πολυουρεθάνης, των οποίων αλλάζουμε τις ιδιότητες χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία. Ιδιαίτερα όταν το λάδι, το πετρέλαιο η τα διάφορα πλαστικά έχουν αναμιχθεί με νερό. 

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στην απορρύπανση των πετρελαιοκηλίδων δεν είναι τόσο απορροφητικά. Τα σφουγγάρια πολυουρεθάνης που φτιάξαμε εμείς, μπορούν να απορροφήσουν 16 φορές το βάρος τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στον καθαρισμό της επιφάνειας της θάλασσας.

Τα δικά μας έξυπνα υλικά μπορούν να απορροφήσουν 40 φορές το βάρος τους σε λάδι, και μπορούμε να τα ξαναχρησιμποποιήσουμε αφού απομακρύνουμε πιέζοντας το σφουγγάρι, το λάδι που έχει απορροφήσει.. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη συνεργασία μας με μια πρωτοπόρα Ιταλική εταιρεία πετρελαίου και προχωρούμε σύντομα σε επόμενες συνεργασίες», πρόσθεσε η Δέσποινα Φραγκούλη ευρισκόμενη στη γενέτειρα της  για ολιγοήμερες διακοπές.

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην Ιεράπετρα με τον επίσης ερευνητή Ιταλό σύζυγο της και το παιδί της. Την συναντήσαμε στην παραλία του Αγίου Αντρέα, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και πέρασε τα μαθητικά  και τα εφηβικά της χρόνια.

«Πάντα κολυμπώντας η κάνοντας βόλτες στην παραλία  του Αγίου Αντρέα, με προβλημάτιζε απο μικρό παιδί η ρύπανση της θάλασσας και κυρίως οι κηλίδες της πίσσας, που ξέβραζε το κύμα στην ακτή. Πέρασαν τα χρόνια και όταν ήρθε η ώρα να δουλέψω στην ομάδα έρευνας έξυπνων υλικών στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, μετά απο την ανακάλυψη του «έξυπνου» χαρτιού που δεν ρουφά το λάδι, σκέφτηκα ότι θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, να βρούμε κάποιο νέο πιο χρηστικό υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιείται στην απορρύπανση της θάλασσας απο τις πετρελαιοκηλίδες. Έτσι φτιάξαμε με την ομάδα μου, ένα νέο πορώδες υλικό απο πολυουρεθάνη, που μοιάζει με σφουγγάρι και θεωρείται το υλικό του μέλλοντος, για τον καθαρισμού της επιφάνειας της θάλασσας, σε περιπτώσεις ναυαγίων για παράδειγμα,  όπου συνήθως έχουμε θαλάσσια ρύπανση από λάδι και  πετρέλαιο», μας λέει η Δέσποινα Φραγκούλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook