Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Νίκου Ηγουμενίδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που έκανε λόγο για ανάγκη λειτουργίας μιας και μόνο νευροχειρουργικής κλινικής στην Κρήτη καθώς όπως είπε δυο νευροχειρουργοί στα Χανιά ή ένας στο Λασίθι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του κάθε νομού.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε σάλο με τους γιατρούς των Χανίων να διερωτώνται σε ανακοίνωσή τους αν υπάρχει πρόθεση η μια αυτή νευροχειρουργική κλινική που είπε ο κ. Ηγουμενίδης, να δημιουργηθεί στην πόλη στην οποία εκλέγεται, ο ίδιος δηλαδή το Ηράκλειο.

Η τοποθέτηση του κ. Ηγουμενίδη

Σχετικά με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, ανέφερε ότι στη παρούσα κατάσταση «δεν έχουμε την πολυτέλεια σπατάλης πόρων, σπατάλης ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είναι σωστό, στις σημερινές συνθήκες, να μένουμε παθητικοί θεατές υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, υποβάθμισης της παρεχόμενης περίθαλψης», ενώ με βάση την εμπειρία του ως διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτη) προχώρησε σε ορισμένες προτάσεις.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της νευροχειρουργικής στην Κρήτη σημείωσε χαρακτηριστικά:

Είναι αστείο να ισχυριστεί κανείς σοβαρά ότι 1 νευροχειρουργός στο Λασίθι ή 2 στα Χανιά καλύπτουν νευροχειρουργικά τους αντίστοιχους νομούς. Αντίθετα, η συγκέντρωση όλων των νευροχειρουργών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μια νευροχειρουργική κλινική, θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Κρητικούς συμπολίτες μας, και θα συμβάλει στην κατεύθυνση η πλειοψηφία των νευροχειρουργικών περιστατικών να αντιμετωπίζονται στην Κρήτη, ή με άλλα λόγια, θα ελαχιστοποιήσει τα νευροχειρουργικά περιστατικά που χρειάζονται διακομιδή από την Κρήτη.

Αυτή η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ιατρικού συλλόγου που θέτει κάποια σοβαρά ερωτήματα αφήνονται αιχμές

Η απάντηση του ιατρικού συλλόγου Χανίων

«Ο Ιατρικός σύλλογος Χανίων με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη έκπληξη παρακολούθησε την τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κυρίου Ηγουμενίδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής την 10/3/2016.

Ο συνάδελφος Ιατρός και τέως Διοικητής της 7ης ΥΠΕ στην ομιλία του ούτε λίγο ούτε πολύ εντόπισε ως κυριότερο πρόβλημα του Υγειονομικού Χάρτη της Κρήτης την λειτουργία Νευροχειρουργικής Κλινικής στα Χανιά τοποθετούμενος υπέρ της συγκέντρωσης των υπηρετούντων στην Κρήτη Νευροχειρουργών σε μία Κλινική.

Επειδή εμείς διακατεχόμαστε από καλές προθέσεις δεν  πιστεύουμε ότι θεώρει απαραίτητο η έδρα της «Νευροχειρουργικής Κρήτης», όπως την απεκάλεσε, να είναι στην πόλη στην οποία αυτός εκλέγεται.

Ερωτούμε όμως τον συνάδελφο ιατρό κύριο Ηγουμενίδη αλλά και τον συνάδελφο Ιατρό και Υφυπουργό Υγείας και βουλευτή Χανίων κ.Πολάκη (αρμόδιο για την στελέχωση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ) εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να «μπαλώσουν τις τρύπες» στις υποστελεχωμένες Κλινικές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ δια της μεθόδου του «κανιβαλισμού» υπηρετούντων ιατρών, εν αντιθέσει με τις προεκλογικές εξαγγελίες τους και τις κατά καιρούς μετεκλογικές δηλώσεις τους περί ανατάξεως του ΕΣΥ και αναβαθμίσεως  των Νοσοκομείων της Κρήτης με την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα υποστελεχωμένα τμήματα.

Επιπλέον, έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας οχλήσεις από τη Δ/νση Ιατρικής Υπηρεσίας του Π.Ν.Ηρακλείου περί μετακινήσεως και των υπηρετούντων Παιδοχειρουργού και Θωρακοχειρουργού του Νοσοκομείου Χανίων.

Ερωτούμε λοιπόν το συνάδελφο Υφυπουργό Υγειας  και βουλευτή Χανίων κ.Πολάκη, αλλά και τους υπόλοιπους  βουλευτές του Νομού Χανίων, εάν συμφωνούν σε  έναν υποφαινόμενο   σχεδιασμό από το Υπουργείο Υγείας , ο οποίος  οδηγεί πρακτικά στην   υποβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων προορίζοντας το στην παροχή μόνο  Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας με ότι κόστος ( υγειονομικό και κοινωνικοοικονομικό ) αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες των Χανίων.»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook