Διήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά στο πλαίσιο της επετείου των 80 ετών από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016, στις 19:00, στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα, θα γίνουν οι απονομές των βραβείων  του ΙΔ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο,  που φέτος  είχε θέμα «Η Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης (1916-1917) και ο ρόλος της στις εσωτερικές εξελίξεις». Την εκδήλωση οργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης. 

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά και απονέμονται στους: 
i) Α΄ βραβείο, Παρασκευή (Εβελίνα) Σούκου, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση, ii) Β΄ βραβείο, Χρήστος Τόλης, Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, iii) Γ΄ βραβείο, Αικατερίνη Δασκαλοπούλου, 2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκη.

Χορηγοί των μαθητικών βραβείων είναι:  
i) Α΄ βραβείο, Οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του Καπετάν Γιάννη Καλογερή, ii) Β΄ βραβείο, Εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», iii) Γ΄ βραβείο, Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι:
i)  Αργυρώ Χανιωτάκη Σμυρλάκη & Μιχάλης Σμυρλάκης, για την επέτειο των 10 ετών από την βράβευση του γιου και αδελφού τους Δημήτρη στον Δ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και στην μνήμη του Ιωσήφ Σμυρλάκη, συζύγου και πατέρα τους. ii) Σύλλογος “Φίλοι Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Ακόμη, ο εταίροι του Ιδρύματος θα αναγορευτούν ο  Δήμος Μεταμόρφωσης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, Συγγραφέας, πρ. Βουλευτής, ο Σπυρίδων Λιονάκης, Δικηγόρος, Άρχων Νομοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η Aleksandra Pećinar, Δρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και ο Κωνσταντίνος Τζωρτζάκης, κάτοικος παλιάς πόλης των Χανίων.

Tην Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, στις 11:30 το πρωί, πραγματοποιείται στους Τάφους των Βενιζέλων, στον Προφήτη Ηλία Χανίων το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου & Σοφοκλή Βενιζέλου. Στο μνημόσυνο, που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Oμιλητής θα είναι ο Μίμης Ανδρουλάκης, Συγγραφέας, πρ. Βουλευτής. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος. 

Πριν από το μνημόσυνο θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία. Την επιμνημόσυνη δέηση θα τελέσουν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.