Σε απευθείας αναθέσεις στον τομέα καθαριότητας μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός και ενώ θα "τρέχει" η διαγωνιστική διαδικασία, θα προχωρήσει από την Δευτέρα ο δήμος Χανίων καθώς τις επόμενες ημέρες λήγουν οι συμβάσεις καθαριότητας. Αν και η σχετική μελέτη είχε εγκριθεί από το Νοέμβριο, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, δεν προχώρησε λόγω αστοχιών που παρατηρήθηκαν στην κοστολόγηση κάποιων υπηρεσιών αλλά και στο γεγονός ότι θα έπρεπε να αφαιρεθει από τη σύμβαση παράρτημα που αφορούσε τις παραλίες καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει παραχωρήσει όπως αναμένονταν τις παραλίες στους ΟΤΑ.

Έτσι, ο δήμος Χανίων προχώρησε στην αναθεώρηση της μελέτης καθαριότητας, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων και εγκρίθηκε ομόφωνα. Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Χανιά 100/5", Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι πίσω από την αναθεώρηση της μελέτης υπάρχουν σκοπιμότητες και ερωτηματικά όσον αφορά ζητήματα διαφάνειας στην ανάθεση του έργου ενώ ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Χανίων για την καθυστέρηση που προέκυψε με το πρόσχημα των αστοχιών στην κοστολόγηση. 

Η παρουσίαση της μελέτης καθαριότητας έγινε από τον αντιδήμαρχο κ. Αλεξανδράκη, ο οποίος σημείωσε ότι την Δευτέρα, και με δεδομένο ότι θα έχουν λήξει οι συμβάσεις καθαριότητας, θα συγκλιθεί εκτάκτως η οικονομική επιτροπή και θα γίνει απευθείας ανάθεσης του έργου ως ότου τελεσφορήσει ο διαγωνισμός. Ο κ. Αλεξανδράκης, τόνισε ότι αυτή είναι μια τακτική που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν ενώ εξέφρασε την ευχή ο νέος διαγωνισμός να τελεσφορήσει άμεσα και να μην επαναληφθεί η ολιγωρία που παρατηρήθηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό όπου ξεκίνησε το 2013 και τελικώς οι συμβάσεις υπογράφησαν το 2015.

Τι νέο προβλέπει η αναθεώρηση της μελέτης

Η νέα μελέτη καθαριότητας που παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Αλεξανδράκη προβλέπει μείωση της δαπάνης κατά 125.000 ευρώ ετησίως (σε ποσοστό 10%, κάτι που αντιστοιχεί στο αντίτιμο του κόστους δύο απορριματοφόρων), με παράλληλη αύξηση του συμβατικού έργου καθώς προβλέπονται υπηρεσίες και την Κυριακή σε περιοχές του κέντρου των Χανίων αλλά και σε ολόκληρη την Νέα Κυδωνία την τουριστική περίοδο.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξανδράκης η νέα μελέτη προβλέπει νέους όρους για την τήρηση της εργατοασφαλιστικής νομοθεσίας με την προσθήκη διαδικασιών και πιστοποιητικών που αποτρέπουν την παραβατική συμπεριφορά, ενώ για πρώτη φορά, συμπεριλήφθη ρήτρα παράτασης της σύμβασης ενός έτους παραχώρησης της υπηρεσίας με μονομερή απόφαση του δήμου Χανίων. Επίσης τροποποιήθηκε όρος που αφορούσε την υποχρεωτική κατοχή των μέσων καθαρισμού και μπορεί να είναι και μισθωμένα και όχι μόνο ιδιόκτητα. Ο κ. Αλεξανδράκης επεσήμανε ότι με την αναθεώρηση της μελέτης επιτεύχθη θετικό οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για το Δήμο Χανίων όσο και για τους εργαζομένους, καθώς στη μελέτη, πέραν του ότι προβλέπεται αύξηση του ωρομισθίου, υπάρχει υποχρέωση του αναδόχου για μηνιαία αναγραφή κατάστασης των εργαζομένων. 

Αιχμές για σκοπιμότητας και αδιαφάνεια

Αιχμές για σκοπιμότητες πίσω από την αναθεώρηση της μελέτης καθαριότητας αλλά και ευθύνες στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Χανίων επέρριψε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Χανιά 100/5", Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος αντέκρουσε τις αιτιάσεις που προέβαλε η δημοτική αρχή ως προς την ανάγκη αναθεώρησης της μελέτης.

Ο κ. Παπαδογιάννης, στην τοποθέτησή του και πριν αποχωρήσει από την ψηφοφορία, έκανε λόγο για ένα σχέδιο το οποίο παρουσιάζεται ως καινούριο από την δημοτική αρχή αλλά που κρύβει τακτικές του παρελθόντος που αφήνουν ερωτηματικά διαφάνειας, ενώ εξήγησε ότι η καθυστέρηση και η επιλογή της απευθείας ανάθεσης θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η οικονομική υπηρεσία είχε προχωρήσει σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού αφού υπήρχαν αστοχίες στην προηγούμενη μελέτη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης:

Εδώ ζούμε εξαιρετικές καταστάσεις. Μιλάμε για ένα σχέδιο το οποίο ονομάζεται καινούριο και έρχεται με τακτικές του παρελθόντος ανεξάρτητα αν όλοι τις καταδικάζαμε. Γιατί αλλάζει η μελέτη της καθαριότητας; Αυτό για εμένα δεν είναι τυχαίο. Προέκυψε από τις 20 Νοεμβρίου το θέμα με τις παραλίες και δεν μπορούσε να προχωρήσει. Στις 8 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και ήταν ευθύνη της οικονομικής  υπηρεσίας να κάνει αναμόρφωση προυπολογισμού και να τρέξει τις μελέτες αφού υπήρχαν αστοχίες. Είναι δυνατόν στο και πέντε να γίνονται όλα αυτά; Πότε θα προχωρήσουν οι συμβάσεις. Ή δεν θα υπάρχει καθαριότητα; Θα γίνετε με τρόπο που θα αφήνει υπονοούμενα. Ποιός θα τα κάνει και γιατί θα τα κάνει; 

Ταυτόχρονα ο κ. Παπαδογιάννης εξέφρασε την αντίθεσή του με την πρόβλεψη ρήτρας παράτασης ενός έτους στη σύμβαση, καθώς τόνισε πώς αν τηρούνται οι διαδικασίες κανονικά, δεν υπάρχει ζήτημα να προκύψει θέμα λήξης των συμβάσεων όπως έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ψήφισε την μελέτη που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, με την κ. Κοκκινάκη, που τοποθετήθηκε εκ μέρους της δημοτικής παράταξης "Χανιά: Μαζί για τον δήμο μας", να σημειώνει ότι υπάρχουν  θετικά στην νέα μελέτη, όπως οι προβλέψεις για τους εργαζομένους στον τομέα καθαριότητας. Ζήτησε ωστόσο να υπάρχει πλήρης έλεγχος στον εργολάβο στο αν τηρεί τους όρους των συμβάσεων ή όχι και πρότεινε την υποχρεωτική υποβολή μηνιαίας κατάστασης ΑΠΔ (Αναλυτική περιοδική δήλωση), ως το μόνο αξιόπιστο εργαλείο ελέγχου όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Η κ. Κοκκινάκη σημείωσε τέλος ότι ο τομέας της καθαριότητας διαχρονικά εμφανίζει προβλήματα, όμως αυτό δεν δικαιολογεί την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από την τωρινή δημοτική αρχή.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών" Γιάννης Σαρρής, σημείωσε ότι αν και πάγια θέση της παράταξης είναι ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να γίνονται από μόνιμο προσωπικό απο τις υπηρεσίες του δήμου, ωστόσο υπερψηφίσε την μελέτη, καθώς προβλέπει σημαντικές αλλάγες για τους εργαζομένους. Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ως έναν βαθμό γίνεται κατανοητή η καθυστέρηση στην παρουσίαση της μελέτης, για τους λόγους που υποστηρίχτηκαν από την δημοτική αρχή, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο τομέα της Επιτροπής καλής εκτέλεσης ώστε να γίνεται αυστηρός έλεγχος στην τήρηση των συμβάσεων.

Από την συνεδρίαση απείχαν οι επικεφαλής Σεραφείμ Ρίζος και Νίκος Παπαντωνάκης των δημοτικών παρατάξεων "Ανταρσία" και "Λαϊκή Συσπείρωση αντίστοιχα.