Την αναστήλωση των ερειπίων στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, που στο παρελθόν λειτουργούσαν ως Παιδικές Εξοχές και τη χρήση τους ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ζητά από τον δήμο Χανίων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων. 

Όπως αναφέρει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του, ο δήμος πρέπει να αποκαταστήσει τα εγκαταλελειμμένα αυτά κτίρια χωρίς προσθήκη νέων κτηρίων ή ορόφων και να τα αξιοποιήσει προς όφελος των παιδιών των Χανίων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συλλόγου:

“O Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων ήταν ένας από τους φορείς που στήριξαν ενεργά την εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων.

Μετά από πολύχρονες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το 1999 και 11.500 υπογραφές πολιτών, η κινητοποίηση των πολιτών είχε ως αποτέλεσμα το 2013 να παραχωρηθεί η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων στο Δήμο Χανίων, όπως ζητούσαν οι πολίτες που κινητοποιούνταν. Αποτράπηκαν έτσι τα σχέδια για κλειστές στους πολίτες παραλίες, εισιτήρια στις ακτές, πολυώροφα ξενοδοχεία και συνεδριακό κέντρο για χιλιάδες άτομα, σταμάτησε η ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων.

Η παραχώρηση στο Δήμο Χανίων ήταν μια μεγάλη νίκη του κινήματος των πολιτών, μια νίκη που δείχνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι μονόδρομος. Ήταν μια νίκη για όλους όσους αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, του δικαιώματος όλων στην πρόσβαση στις ακτές χωρίς εισιτήρια, του δικαιώματος όλων στην αναψυχή και στο οξυγόνο που προσφέρει το δάσος των Αγίων Αποστόλων. Μια νίκη που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτούμε ότι η παραχώρηση στο Δήμο Χανίων έγινε εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, σε μια περίοδο που σχεδιαζόταν η εκποίηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας με τα διάφορα μνημόνια. Μια νίκη – φάρος ελπίδας στις πιο σκοτεινές στιγμές, που δείχνει ότι η κινητοποίηση των πολιτών μπορεί να πετύχει τα πάντα, κι ας λένε τα παπαγαλάκια ότι υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, είναι τελειωμένη υπόθεση, όπως μας έλεγαν για τους Αγίους Αποστόλους από το 1999. Κι όμως σε πείσμα όλων τους, δεκαεπτά (17) χρόνια μετά, οι πολίτες κολυμπάνε ελεύθερα στις τέσσερις παραλίες των Αγίων Αποστόλων. Χιλιάδες κάνουν τη βόλτα τους ή αθλούνται στο δάσος των Αγίων Αποστόλων που προσφέρει πολύτιμο οξυγόνο στην πόλη των Χανίων.

Τρία χρόνια μετά την παραχώρηση της περιοχής στο Δήμο Χανίων, στη χερσόνησο απέναντι από το εκκλησάκι στέκουν ακόμη τα ερείπια των Παιδικών Εξοχών, των παιδικών κατασκηνώσεων που δημιούργησαν στη δεκαετία του ’30 φωτισμένοι δάσκαλοι όπως ο Μάνος Μασούρης που αργότερα εκτέλεσαν οι Ναζί επειδή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση.

«Για τα παιδιά όλα γίνηκαν και στα παιδιά ανήκουν», έγραψε στο Ημερολόγιό του ο Μάνος Μασούρης μόλις αντίκρυσε τα πρώτα φτωχά παιδιά να φτάνουν από τα Χανιά στις Παιδικές Εξοχές και να κατεβαίνουν στην παραλία. Ακολούθησαν χιλιάδες φτωχά παιδιά.

Καλούμε το Δήμο Χανίων να τιμήσει τη μνήμη του Μάνου Μασούρη, του Παντελή Βαβουλέ και των άλλων δασκάλων που ίδρυσαν τις Παιδικές Εξοχές, αναστηλώνοντας τα ερείπιά τους και λειτουργώντας εκεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης χωρίς προσθήκη νέων κτηρίων ή ορόφων. Καλούμε το Δήμο να δεσμευτεί άμεσα και με χρονοδιαγράμματα ότι θα αναστηλωθούν οι παλιές Παιδικές Κατασκηνώσεις και θα δοθούν για Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για τα παιδιά δηλαδή και δεν θα επιτρέψει τυχόν «ιδέες» εμπορικής εκμετάλλευσής τους.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook