Επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης η εορτή της Ορθοδοξίας όπου μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελείται εις την παρακείμενη Ι.Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, στους χώρους της Ακαδημίας πραγματοποιείται, από ετών, εόρτια εκδήλωση με επίσημο ομιλητή.

Προσκεκλημένος του Ιδρύματος για την φετινή εορτή ο γνωστός και καταξιωμένος σκηνοθέτης κ. Γιάννης  Σμαραγδής, ο οποίος με την «δημόσια εξομολόγηση», όπως ονόμασε τον από στήθους λόγο του συγκίνησε και σαγήνευσε το πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει το μεγάλο αμφιθέατρο της Ακαδημίας, χωρητικότητας 800 ανθρώπων. Την εκδήλωση άνοιξε ο Γεν. Δντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος χαιρέτισε και ευχήθηκε δια την ημέρα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα εις την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που τον προσεχή Ιούνιο θα φιλοξενηθεί εις τους χώρους του Ιδρύματος μιλώντας για «την χαρά όλης της Εκκλησίας, την χαρά της Κρήτης, την χαρά της Ακαδημίας».

Εξέφρασε την βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τον «Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, την Ορθοδοξούσα Κωνταντινούπολη, η οποία ουδέποτε αλλόκοτα και αλλότρια της του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού διδασκαλίας εδέξατο δόγματα», όπως σημείωσε. Αναφέρθηκε στην αγιογραφία και την τέχνη διερωτώμενος «τι υμνεί η τέχνη σήμερα; θα διασύρει ή θα διασώσει το ανθρώπινο πρόσωπο; θα βοηθήσει στην αναζήτηση της αλήθειας;». Χαρακτήρισε την τέχνη «δύναμη του φωτός» και απευθυνόμενος προς τον εκλεκτό προσκεκλημένο ομιλητή ονομάζοντας τον «τεχνίτη του φωτός», του έθεσε το ερώτημα «η τέχνη για την τέχνη ή η τέχνη για τον άνθρωπο»;

Ακολούθως ο Σεβ. Μητρολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, χαιρέτισε και καλωσόρισε τόσο τον παριστάμενο Σεβ. Μητροπολίτη πρ. Αυλώνος κ. Χριστόδουλο, όσο και τον εκλεκτό ομιλητή και τους εκατοντάδες παρισταμένους (Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Δήμαρχοι, Εκπροσώποι Φορέων, Αρχών, κ.α.). «Ημέρα φωτός η σημερινή και η σκέψη, προσευχή και αιώνια ευγνωμοσύνη μας στρέφεται προς το αείφωτο Φανάριο, την Πόλη των ονείρων μας, του Κωνσταντίνου την Πόλη και τον Ηγούμενο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Οποίος για πολλοστή φορά τιμά και ευεργετεί την Μεγαλόνησο Κρήτη, την ταπεινή μας Μητρόπολη και το Ίδρυμα που μας φιλοξενεί και με την διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στον τόπο και το Νησί μας», σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος. Καλωσόρισε τον κ. Σμαραγδή, ο οποίος «μετά από περιπλάνηση στα σκοτεινά μονοπάτια της ζωής ανακάλυψε το φώς της ελπίδας, της ζωής και της χαράς», όπως σημείωσε.

Τον λόγο έλαβε ο εκλεκτός προσκεκλημένος κ. Σμαραγδής ο οποίος σημείωσε ότι αισθάνεται να κάνει «δημόσια εξομολόγηση». «Ο Ελληνικός πολιτισμός είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την θάλασσα, το φως και την Ορθοδοξία. Όλα τα έργα που μας καθορίζουν, κυρίως η ποίηση που είμαστε από την μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως, όλα τα έργα που μέσα απ΄ αυτά παίρνουμε παρηγοριά ψυχής έχουν σχέση με την Ορθοδοξία. Παλαμάς, Σικελιανός, Σεφέρης, Ελύτης, Παπαδιαμάντης, Κόντογλου. Δεν μπορεί να εκφραστεί το μέσα ανώτερο σώμα του Ελληνισμού αν δεν είναι εμβαπτισμένο στο φως της Ορθοδοξίας», σημείωσε ο ομιλητής αρχίζοντας την «δημόσια εξομολόγηση» «Γεννήθηκα από μια οικογένεια αριστερή.

Το περιβάλλον με έσπρωχνε μακριά από την Εκκλησία, κυρίως να ασχοληθώ με την πολιτική. Λειτουργούσα κάτω από την ομπρέλα του υλισμού: δεν υπάρχει Θεός, η θρησκεία όπιο του λαού, κ.α. Όμως μέσα μου ένα μικρό προσωπικό μαντείο μου έλεγε ότι αυτά, μπορεί να είναι και άλλα. Νομίζω αυτό με έσωσε, γιατί τελικά σώθηκα. Έφυγα από τα υλιστικά, γύρισα στον δρόμο που μέσα μου το φως μου έλεγε να πάω. Εκεί που όλα μυρίζουν αγάπη, πίστη και Ορθοδοξία. Ανατροφοδοτήθηκα από την δωρεά. Το φως, δηλ. ο Θεός, για να σου μιλήσει πρέπει να το ανακαλέσεις, δηλ. να το πιστέψεις για να ευλογηθείς. ….Αυτό που χρειάζεται στους σκοτεινούς καιρούς μας είναι να λέει κανείς την αλήθεια και η αλήθεια είναι πως το μη ορατό είναι πιο δυνατό από το ορατό και το μη ορατό είναι ο Θεός. «Το ασήμωμα της Παναγιάς πάνω στα νερά». Μοίρα και τύχη. Να είμαστε Έλληνες, Ορθόδοξοι, άνθρωποι αγάπης. Αυτά μας καλούν να αναδείξουμε τον ανώτερο μας εαυτό. Να ανορθωθούμε όπως οι ήρωες του Γκρέκο, τους σπρώχνει να μπουν μέσα στο θείο φως. Για να μπεις στο Θείο φως πρέπει να κάνεις το καλό. Εκεί μας οδηγεί η ελευθερία της Ορθοδοξίας.

Λάμπει μέσα μου εκείνο που αγνοώ, ωστόσο λάμπει. Τώρα πιά ξέρω τι είναι αυτό που λάμπει μέσα μου. Είναι η αγάπη του Θεού δια του Χριστού που όλοι έχομε εντός μας. Φως εκ φωτός», ανέφερε ο ομιλητής στην «δημόσια εξομολόγηση», προκαλώντας συγκίνηση και θαυμασμό σε όλο το ακροατήριο, το οποίο τον χειροκροτούσε με παρατεταμένο χειροκρότημα. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος σημείωσε, αναφερόμενος στον ομιλητή: «Εκείνος που ζει μέσα στο φως, μιλάει για το φως, γίνεται οδοδείκτης. Έχομε ανάγκη σήμερα από οδοδείκτες και όχι ανεμοδείκτες. Την συγκίνηση που ένιωσα σήμερα, την ένιωσα για πρώτη φορά». Ακολούθησε εόρτια τράπεζα εκ μέρους του Ιδρύματος προς τους εκλεκτούς προσκεκλημένους. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook