Το ενδεχόμενο παραχώρησης του χώρου στον οποίο φιλοξενείται το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στον δήμο Χανίων συζήτησαν σήμερα ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

Ο δήμαρχος Χανίων μαζί με τον δήμαρχο Ηρακλείου επισκέφτηκαν σήμερα,  ως εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, τον υπουργό προκειμένου να συζητήσουν για τον φλέγον θέμα του προσφυγικού και τον ρόλο που ενδεχομένως θα κληθεί να διαδραματίσει η Κρήτη για την ανακούφιση της προσφυγικής κρίσης.

Στο περιθώριο της συνάντησης, και αφού επαναλήφθηκε η θέση της Κυβέρνησης, ότι η Κρήτη δεν περιλαμβάνεται σε πρώτο στάδιο στο σχεδιασμό για την φιλοξενία προσφύγων, ωστόσο σε δεύτερο στάδιο, και αν χρειαστεί θα φιλοξενήσει μικρό αριθμό προσφύγων και για περιορισμένο χρόνο, ο κ. Βάμβουκας έθεσε στον κ. Βίτσα το πάγιο αίτημα του δήμου Χανίων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο δήμο.

Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα, ο Υπουργός ήταν θετικός στο αίτημα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενων συναντήσεων προκειμένου να εξεταστεί υπό ποιούς όρους και με ποιές προϋποθέσεις μπορεί αυτό να γίνει δεκτό.

“Ο κ. Βίτσας κατανοεί αυτό το αίτημα. Βεβαίως δεν είναι θέμα μόνο του Υπουργού, ωστόσο κάναμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί”, δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων στο Flashnews.gr τονίζοντας ότι η ανταπόκριση γενικά του Υπουργού ήταν θετική ωστόσο πρόσθεσε, η υλοποίηση της παραχώρησης απαιτεί όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενων συζητήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Χανίων έχει ψηφίσει δύο φορές, το 2010 και το 2015, απόφαση για την διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής με ήπιες αθλητικές δραστηριότητες καθώς και τηνη κάλυψη αναγκών σχολικής στέγης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση των δημάρχων της Κρήτης με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ενδεχόμενους χώρους που θα μπορούσαν να υποδεχτούν σε δεύτερο στάδιο, πρόσφυγες για φιλοξενία, όπως είναι οι δύο πρώην σχολές αστυφυλάκων στο Ρεθυμνο και τη Σητεία, ωστόσο η συζήτηση κινήθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων και όχι εξέτασης στα πλαίσια ασκήσεων επί χάρτου για χώρους που θα κληθούν να υποδεχτούν πρόσφυγες στο νησί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook