Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αρεόπολη της Μάνης η επέτειος της έναρξης της Επανάστασης του 1821 με την συμμετοχή μεγάλης αντιπροσωπείας από την Ασή Γωνιά και τα Σφακιά.

Οι συγκινητικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή και των Κρητών, κράτησαν τρεις ημέρες και κορυφώθηκαν την Πέμπτη 17/3 με αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, ιππικές εκδηλώσεις, χορούς, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων και παρέλαση.

 

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν πολυμελείς αντιπροσωπείες από την Ασή Γωνιά Κρήτης, την Κέρκυρα, τα Χανιά, το Μεσολόγγι, την Άρτα, την Πάτρα, το Περιστέρι και με τα λαμπρά χορευτικά τους συγκροτήματα και τα τραγούδια τους, διεύρυναν τον χαρακτήρα της επετείου με τις ιδιαίτερες πολιτιστικές τους παραδόσεις.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δημοσιογράφος  Δημήτρης Καμπουράκης. 

Η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821 γιορτάζεται σε ολόκληρη την Μάνη καθώς εκείνη την ημερομηνία μαζεύτηκαν οι οπλαρχηγοί της Μάνης και άναψαν την σπίθα του αγώνα η οποία μεταλαμπαδεύτηκε αρχικά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και στην συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα.

(ο Καμπουράκης, ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη, μαζί με κρητικούς από την αντιπροσωπεία της Ασή Γωνιάς)

Η  Ασή Γωνιά έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Οιτύλου, λόγω του ότι Μανιάτες συμμετείχαν στους αγώνες των Κρητικών κατά των Τούρκων.

Δείτε βίντεο από τις εκδηλώσεις και την όλο περηφάνεια παρουσία των Κρητικών της Ασή Γωνιάς