Προγραμματική σύμβαση με στόχο την μετατροπή της πόλης του Ηράκλειου σε πόλη-πρότυπο στην Ελλάδα όσον αφορά στην αξιοποίηση τεχνολογιών του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things – IoT) για εφαρμογές «Έξυπνων Πόλεων» υπέγραψαν σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Μέσω της νέας προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος θα μπορέσει να εμπλουτίσει περαιτέρω την υποδομή της πόλης του Ηρακλείου με ένα εκτεταμένο δίκτυο αισθητήρων που θα παρέχει την απαραίτητη υποδομή για την ανάπτυξη και παροχή νέων, εξελιγμένων και καινοτόμων υπηρεσιών έξυπνων πόλεων. Οι προδιαγεγραμμένες υπηρεσίες, αρχικά, θα συμπεριλαμβάνουν την δημιουργία ενός πιλοτικού συστήματος έξυπνης στάθμευσης στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου για την ύπαρξη θέσεων στάθμευσης σε προεπιλεγμένα σημεία. 

Επιπλέον, θα αναπτυχθεί ένα πιλοτικό σύστημα για την παρακολούθηση της ποιότητας και στάθμης των υδάτων της πόλης, με σκοπό στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης των υδάτων. Τέλος, θα επεκταθεί το τρέχον σύστημα μέτρησης και παρακολούθησης των περιβαλλοντολογικών παραγόντων της ατμόσφαιρας επεκτείνοντας την κάλυψη σε νέες περιοχές εκτός του κέντρου του Ηρακλείου.

Από την πλευρά του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, το έργο αυτό αποτελεί μέρος της γενικότερης στρατηγικής του για αξιοποίηση των πρωτοπόρων ερευνητικών αποτελεσμάτων του από την κοινωνία, υπό το πρίσμα νέων συνεργασιών με φορείς, έχοντας το βλέμμα στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο για την υλοποίηση του έργου τα Εργαστήρια Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Επεξεργασίας Σήματος και Πληροφοριακών Συστημάτων. Το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή θα είναι υπεύθυνο για την δημιουργία των εφαρμογών προς τους πολίτες. Το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών θα είναι υπεύθυνο για την δημιουργία και την εγκατάσταση της έξυπνης υποδομής για την παροχή των έξυπνων υπηρεσιών. Το Εργαστήριο Πληροφοριακών συστημάτων θα αναπτύξει την πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων, ενώ το Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος θα εμβαθύνει στην ανάλυση των δεδομένων που θα μεταδίδονται από τους αισθητήρες που θα εγκατασταθούν. Επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου είναι ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook