Χάθηκε το 60% της φετινής παραγωγής σταφυλιών, αφού τους αμπελώνες «θερίζει» ο μύκητας του περονόσπορου.

Σε όλες τις περιοχές του νομού Ρεθύμνου οι αμπελοκαλλιεργητές, δηλώνουν ότι καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εκφράζουν φόβους και για τις μελλοντικές σταφυλικές παραγωγές αφού ο μύκητας μπορεί να καταστρέψει ακόμα και το ίδιο το φυτό.

Σύμφωνα με το βιοκαλλιεργητή, Σοφοκλή Βαρδιάμπαση που διαθέτει 34 στρέμματα αμπελιού ακόμα και οι προληπτικοί ψεκασμοί δε στάθηκαν ικανοί να προστατευόσουν τη φετινή σοδειά η οποία χάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της. Ο ίδιος εξέφρασε συγχρόνως φόβους και για τις μελλοντικές παραγωγές.

Ο βιοκαλλιεργητής, Πέτρος Ζουμπεράκης, ο οποίος διαθέτει 70 στρέμματα αμπέλι, τονίζει ότι η φετινή παραγωγή καταστράφηκε σε ποσοστό 60-70% υπογραμμίζοντας ότι η καταστροφή οφείλεται στα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν φέτος αναφέροντας ότι οι όψιμες βροχές και η μεγάλη υγρασία έδωσαν πρόσφορο έδαφος στον περονόσπορο να αναπτυχθεί.

«Εμείς σαν βιοκαλλιεργητές είμαστε το πιο ενημερωμένο κομμάτι των αγροτών διότι για να μπορέσουμε να παλέψουμε με τις ασθένειες με βιολογικό τρόπο, έχουμε διαβάσει και ενημερωθεί για τα πάντα. Ο περονόσπορος είναι θέμα πρόληψης, δεν περιμένουμε να πέσει η ασθένεια και μετά να την καταπολεμήσουμε, ούτε βέβαια χρησιμοποιούμε ισχυρά δηλητήρια για την εκ των υστέρων καταπολέμηση του, τα οποία δεν προτείνουμε ούτε και στους συμβατικούς καλλιεργητές.

Φέτος για να μπορέσουμε να σώσουμε την παραγωγή κάναμε παραπάνω προληπτικούς ψεκασμούς όπως για παράδειγμα με χαλκό ο οποίος σκληραίνει το φύλλωμα και το κάνει πιο ανθεκτικό στον περονόσπορο, όμως δυστυχώς δεν καταφέραμε τίποτα».

Για το αν υπάρξουν αποζημιώσεις ο κ. Ζουμπεράκης σημείωσε: «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ούτε τον περονόσπορο ούτε τη χολέρα, καθώς θα μπορούσαν κάποιοι να αφήνουν το αμπέλι τους απεριποίητο και να προσβάλλεται από αυτές τις ασθένειες και ο καλλιεργητής να αποζημιώνεται. Όμως φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να σώσουμε την παραγωγή και ειδικά για φέτος θα έπρεπε να υπάρξουν αποζημιώσεις».

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ρεθύμνου, Ευθυμία Βιδάκη ανέφερε: «Οι βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τον περονόσπορο και όσοι από τους παραγωγούς δεν πήραν έγκαιρα μέτρα, οπωσδήποτε η παραγωγή τους έχει υποστεί ζημιά».

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις η κ. Βιδάκη είπε ότι «γίνονται κάποιες ενέργειες αλλά αυτή είναι μια ασθένεια για την οποία δεν προβλέπονται αποζημιώσεις», ενώ θεώρησε ότι τα φετινά καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν ειδική περίπτωση για αποζημίωση και όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Τα αμπέλια έπρεπε ο μύκητας να τα βρει ψεκασμένα. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για ασθένειες, ο καλλιεργητής πρέπει να είναι με μια ψεκαστήρα στην πλάτη».

Ο κ. Γιώργος Γεωργουλάκης γεωπόνος στην ΕΑΣ Μυλοποτάμου και μέλος της Διοικούσας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παράρτημα Κρήτης αναφερόμενος στο θέμα υπογράμμισε:

«Η ζημιά που έχει κάνει φέτος ο περονόσπορος είναι σημαντικά μεγαλύτερη στη σουλτανίνα που φτάνει μέχρι και το 100% καθώς υπάρχουν αμπέλια που έχουν «καεί» εντελώς κι έχουν ζημιές ακόμα και στους βλαστούς, ενώ διαπιστώνονται και νέες μολύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να συνεχίσουν τους ψεκασμούς προκειμένου να μη χάσουν ακόμα και το αμπέλι τους».

Όσον αφορά τα κρασάμπελα που αφορούν περισσότερο το Ρέθυμνο, ο κ. Γεωργουλάκης ανέφερε: «Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, χωρίς όμως να είναι καλή. Η ζημιά είναι της τάξεως του 60% κατά μέσο όρο, αφού υπάρχουν αμπέλια με 100% ζημιά και αμπέλια με ζημιά 20%.

Η διαφορά στις ζημιές αφορά το πόσο η κάθε περιοχή ευνοεί τον περονόσπορο, αλλά και το πόσο ο ίδιος ο καλλιεργητής ήταν κοντά στο αμπέλι του και έκανε τους κατάλληλους ψεκασμούς αποφυλλώσεις κ.τ.λ.

Στις περιοχές με μεγαλύτερη υγρασία, που είναι κοντά σε ποτάμια, που δεν λιάζονται πάρα πολύ καλά, που τα αμπέλια δεν είναι γραμμικά, ο περονόσπορος μπορεί να κάνει περισσότερες καταστροφές». Τέλος ο κ. Γεωργουλάκης μίλησε για την πρόταση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου που αφορά στις αποζημιώσεις αναφέροντας:

«Επειδή κινδυνεύουν όμως και τα ίδια τα φυτά, στην τελευταία Διοικούσα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στο Ηράκλειο συντάξαμε μία πρόταση την οποία στείλαμε στο Υπουργείο Γεωργίας και στη διοίκηση του ΕΛΓΑ με την οποία ζητάμε να ενταχθεί η ζημιά των αμπελιών από τον περονόσπορο στις αποζημιώσεις όπως προβλέπει το καινούριο νομικό καθεστώς στις ζημιές για το αμπέλι, το οποίο θα ισχύσει από του χρόνου. Στο έγγραφο που στείλαμε ζητάμε να ισχύσει από φέτος ώστε να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές».

rethemnosnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook