Οι δήμοι θα έχουν την ευθύνη της καθαριότητας, των υποδομών και των ναυαγοσωστών αλλά το δημόσιο θα εισπράττει από τις παραλίες και μάλιστα σε ποσοστό που “ρίχνει” κατά πολύ τους δήμους που θα έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης.

Μέχρι σήμερα τα ποσοστά από τα έσοδα, αντιστοιχούσαν κατά 30% στο δημόσιο και κατά 70% στους δήμους. Τώρα προτείνεται η αντιστροφή του ποσοστού αυτού!

Συγκεκριμένα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών όπως είναι ήδη γνωστό, εξετάζουν την πρόταση να μην παραχωρήσει τις παραλίες στους δήμους αλλά να περάσει η διαδικασία των δημοπρασιών στα κατά τόπους γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή μηχανικών των δήμων. Ωστόσο, οι δήμοι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, ναυαγοσώστες, υποδομές.

Παρόλα αυτά, από τα έσοδα των παραλιών που θα προέρχονται από τις δημοπρατήσεις το δημόσιο θα παίρνει τώρα το 70% και οι δήμοι το 30%.

Αυτό όπως επισημάνθηκε και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων, αφενός θα επιφέρει τεράστια οικονομική ζημιά στον δήμο. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε ακόμα και πέρσι ο δήμος Χανίων κατέγραψε ζημιά περίπου 300.000 ευρώ, πόσο μάλλον όταν αντιστραφούν τα ποσά.

Αφετέρου, τα κατά τόπους γραφεία της κτηματικής υπηρεσίας είναι αδύνατο να αναλάβουν το βάρος αυτό των δημοπρασιών που τους αναθέτει το υπουργείο καθώς είναι υποστελεχωμένα. Στο γραφείο της κτηματικής υπηρεσίας των Χανίων, όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν μόλις δυο άτομα. Η διαχείριση των παραλιών δε θα γίνει σωστά με αποτέλεσμα να ζήσουμε και σε άλλες παραλίες παρόμοιες περιπτώσεις με την αρνητική εξέλιξη που είχαμε με την παραλία της Νέας Χώρας.

Η μη παραχώρηση των παραλιών στους δήμους, έρχεται ως αποτέλεσμα σχετικής απόφασης του ΣτΕ. Ωστόσο, οι επιπτώσεις υλοποίησής της θα ήταν τρομερά ζημιογόνες για τους δήμους που διαθέτουν στην έκτασή τους παραλίες. Πάντως, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, θα εξεταστεί πώς μπορεί να ξεπεραστεί νομικά το πρόβλημα της απόφασης του ΣτΕ.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook