Το τελευταίο 24ωρο η Κρήτη βίωσε ακραίες συνθήκες. Οι άνεμοι στο πέρασμά τους… “σήκωσαν πέτρες” και δυστυχώς, στοίχισαν ακόμα και τη ζωή σε έναν πολίτη στα Χανιά

Οι άνεμοι έφτασαν σε περιοχές του νησιού ακόμα και τα 118-133 χιλιόμετρα, ταχύτητα που τους κατατάσσει στα 12 μποφόρ και στην κατηγορία του τυφώνα! Εν ολίγοις, αυτό που ζήσαμε σε αριθμούς καταγράφεται ως εξής:

  • Η μέγιστη δυνατή τιμή ανέμου, καταγράφηκε στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο, που έφτασε σε ριπή τα 12 μποφόρ (κατηγορία τυφώνα)
  • Τα 11 μποφόρ καταγράφηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου Χανίων καθώς και τοπικά σε περιοχή του Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
  • Στις Βρύσες αλλά και σε περιοχές δυτικά των Χανίων, οι άνεμοι έφτασαν  τα 10 μποφόρ.

Γιατί ήταν απρόβλεπτο;

Γιατί όμως, ένα τόσο ισχυρό σε ένταση φαινόμενο δεν είχε προβλεφθεί;  Τα πάντα εξαρτήθηκαν από ένα οριακό σημείο. Μια στιγμιαία αλλαγή διεύθυνσης, η οποία αν δεν είχε συμβεί, τα Χανιά δεν θα είχαν καταλάβει τίποτα από ανέμους!

Όπως εξηγεί στο Flashnews.gr ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας:

«Οι νότιοι άνεμοι άρχισαν από χθες να επηρεάζουν τις περιοχές του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του νομού Λασιθίου. Το φαινόμενο ήταν τοπικό σε αυτές τις περιοχές λόγω της γεωμορφολογίας τους. Ο άνεμος κινιόταν ως καταβάτης στις βόρειες πλευρές και ενισχυόταν. Δεν επρόκειτο να επηρεαστούν τα Χανιά. Δυστυχώς όμως, υπάρχει ένα λεπτό σημείο κατά το οποίο αν η διεύθυνση του ανέμου αλλάξει, τότε αλλάζει και το σκηνικό.  Έτσι ενώ στα Χανιά υπήρχε άπνοια, περίπου στις 4.00 τα ξημερώματα, έγινε ξαφνικά ένα γύρισμα της διεύθυνσης του ανέμου ο οποίος άρχισε να ενισχύεται στην περιοχή του δήμου Χανίων και κυρίως στην περιοχή της Σούδας και το Ακρωτήρι.

Υπήρχε η τάση αλλά το μέγεθος του φαινομένου ήταν απρόβλεπτο. Μεσολάβησε μια πολύ μικρή αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και ο δήμος Χανίων. Πρόκειται για ένα οριακό σημείο, αν δεν έπιανε ο άνεμος αυτό το οριακό σημείο, στα Χανιά δεν θα καταλαβαίναμε τίποτα…»

Μην βιαστείτε να πλύνετε αυλές, αυτοκίνητα και μπαλκόνια

Το φαινόμενο της επικράτησης σκόνης δεν τελείωσε ακόμα. Μπορεί αύριο η ατμόσφαιρα να είναι πιο καθαρή ωστόσο την Παρασκευή η σκόνη επιστρέφει. Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας:

«Ενώ η σκόνη αύριο φαίνεται να υποχωρεί δυστυχώς, την Παρασκευή θα έχουμε νέα τροφοδότηση, η οποία δεν θα βρίσκεται στα επίπεδα της σημερινής ημέρας, παρόλα αυτά θα είναι σημαντική ποσότητα. Όσοι προχωρήσουν σε καθαρισμούς από αύριο καλό είναι να κάνουν μόνο τους απαραίτητους, γιατί έρχεται σκόνη την Παρασκευή και βροχές το Σαββατοκύριακο. Η καλύτερη στιγμή για να προχωρήσουν στον καθαρισμό οι πολίτες είναι η Δευτέρα που θα βελτιωθεί ο καιρός.»

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου από τον Μανώλη Λέκκα

Πέμπτη

Ο  καιρός θα είναι καλός, με νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, ενώ υπάρχουν πιθανότητες για παροδικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων, πχ. Φαλάσαρνα, Ελαφονήσι, Παλαιόχωρα, Σφακιά

Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ  διευθύνσεις με την ένταση να διατηρείται στα 5-6 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά στα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 11-19 βαθμούς κελσίου.

Παρασκευή 25η Μαρτίου

Ο καιρός θα είναι λίγο άστατος με κάποιες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και δεν αποκλείεται κατά τόπους να δούμε ασθενείς παροδικές βροχές, είναι μικρές όμως οι πιθανότητες. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν από δυτικές διευθύνσεις  4-5 τοπικά 6 μποφόρ αλλά με εξασθένιση μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα από 11-19 με 20 βαθμούς κελσίου.

Εκτίμηση είναι ότι όποιες επετειακές εκδηλώσεις γίνουν δεν φαίνεται προς το παρόν να έχουν πρόβλημα από άποψη καιρού.

Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο έρχονται βοριάδες.  Μια ψυχρή αέρια μάζα καταλαμβάνει τις περιοχές της Κρήτης, έχοντας σαν αποτέλεσμα αύξηση των νεφώσεων και κάποια φαινόμενα βροχής τα οποία μπορεί πρόσκαιρα να ενταθούν.  Οι βοριάδες θα είναι στα 4-5 τοπικά 6 και στα πελάγη 7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά με την ελάχιστη να είναι στους 10 – 14 βαθμούς

Και όλα αυτά την ημέρα εορτασμού της μετεωρολογίας αλλά και της γέννησης του Αριστοτέλη!

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα της μετεωρολογίας, εορτάζεται η υπογραφή το 1950 της συνθήκης  για τη δημιουργία του παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού. Η συνεισφορά του είναι μεγάλη, γιατί ένωσε όλα τα κράτη σε μια κοινή μετεωρολογική γλώσσα με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των οποίων βελτιώθηκαν τα διαγνωστικά μοντέλα γιατί ο καιρός είναι παγκόσμιος.

Παράλληλα, σήμερα γιορτάζεται από την UNESCO η γέννηση του Αριστοτέλη που θεωρείται ο πατέρας της μετεωρολογίας καθώς ήταν ο πρώτος που έγραψε το βιβλίο τα Μετεωρολογικά.

Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας:

«Ο εορτασμός σήμερα έχει σαν θέμα “Θερμό και Ξηρό Κλίμα, αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής”

Εκείνο που έχω να πω σαν Μανώλης Λέκκας, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν βλέπω να είμαστε αντιμέτωποι με κάποια κρίση. Η ίδια η φύση δείχνει τη ζωντάνια της. Αντιμέτωποι δυστυχώς, είμαστε με άλλες κρίσεις, όπως αυτές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, που διακυβεύεται ο φόβος και η ανησυχία σε πολλά μέτωπα.

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή θα πρέπει να καταλάβουμε  ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον το οποίο μας προστατεύει, μας δίνει με τον καλύτερο τρόπο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης και σε όλο αυτό, βοηθά ο καιρός και το κλίμα ώστε περιβαλλοντικά να ζούμε σε μια περίοδο άριστων κλιματικών συνθηκών. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε ως άνθρωποι, είναι να διώξουμε μακριά όλη αυτή την ανησυχία και να δείξουμε σεβασμό στο περιβάλλον ο οποίος όμως θα είναι ενσυνείδητος και όχι φαινομενικός.»