«Περισσότεροι από 10.000 ανήλικοι πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία», δήλωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στο επιχειρησιακό κέντρο του Οργανισμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. 

Επικαλούμενος στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ανέφερε ότι οκτώ στα δέκα παιδιά φεύγουν από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. «Σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά που φεύγουν από τους χώρους φιλοξενίας έχουν ως στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Συνήθως είναι έφηβοι, παιδιά που έχουν πολύ θυμό μέσα τους», επισήμανε, και εστιάζοντας στο θέμα των εξαφανίσεων αμφισβήτησε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με 1.481 αγνοούμενους ανήλικες στην Ελλάδα το 2014 και το 2015. 

Μιλώντας στο in.gr για το πρόβλημα της εξαφάνισης των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, είπε ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από εκείνον που παρουσιάζει τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Europol που μίλησε για 10.000 αγνοούμενους ανήλικες πρόσφυγες στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. 

Αναφέρθηκε, ακόμη, στα στοιχεία που έχει φέρει στο φως ο επιτελάρχης της ευρωπαϊκής αστυνομίας, Μπράιαν Ντόναλντ, τα οποία κάνουν λόγο για σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών με επίκεντρο τη Γερμανία και την Ουγγαρία. 

Εξετάζοντας το θέμα των εξαφανίσεων, ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε για έλλειψη οργανωμένης δράσης και συντονισμού. Όπως ανέφερε, για τα περιστατικά αυτά πρέπει να ενημερώνεται η αστυνομία, η Interpol, Europol, οι διεθνείς οργανισμοί, και είπε πως το πρόβλημα δεν πρέπει να ανατίθεται σε ΜΚΟ. «Από πού και ως πού οι ΜΚΟ θα κρατούν στα κιτάπια τους τις εξαφανίσεις παιδιών», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Συνέχισε λέγοντας πως τα παιδιά που εξαφανίζονται αναζητούν είτε τη δική τους «γη της επαγγελίας» ή παρασύρονται από διακινητές, και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο «μοναδικό παιδί» που έφυγε από το Χαμόγελο του Παιδιού, στην αφρικανή Μόσα που της άσκησαν ψυχολογική πίεση οι διακινητές εκβιάζοντάς την πως θα βλάψουν την οικογένειά της. 

Ο κ. Γιαννόπουλος στάθηκε και στο ακανθώδες ζήτημα της ταυτοποίησης των παιδιών. «Τα περισσότερα παιδιά δεν καταγράφονται σαν ανήλικες. Όταν ένα παιδί δηλώνεται στην αστυνομία, δεν ψάχνουν να το βρουν», είπε συγκεκριμένα. 

Θίγοντας το θέμα της προσέλευσης ανηλίκων στην Ελλάδα, μίλησε για τα 19.000 εγκλωβισμένα παιδιά στη χώρα, το 10% των οποίων είναι ασυνόδευτα σύμφωνα με εκπρόσωπο της Unicef στη Γενεύη. 

Όπως τόνισε, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που διακινητές προσπαθούν να μεταφέρουν παράνομα τα παιδιά στον τόπο που έχουν μεταβεί οι γονείς τους. 

Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως από το 2013 μέχρι και το 2015 το Χαμόγελο του Παιδιού πραγματοποίησε 47 επιτόπιες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για παιδιά – θύματα παράνομης διακίνησης. 

«Ορισμένα παιδιά δηλώνουν ενήλικα, και άλλα φεύγουν από τις δομές και πέφτουν θύματα διακινητών είτε για να τα πάνε σε άλλες χώρες, είτε για άλλου είδους εκμετάλλευση. Είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει σε μια Ευρώπη που δεν ενδιαφέρεται να δοθεί μια λύση», επισήμανε και μίλησε για μια ασφυκτική κατάσταση στο Χαμόγελο του Παιδιού όπου στα 14 σπίτια του φιλοξενεί 380, περίπου παιδιά, και δεν «υπάρχει χώρος για φιλοξενία προσφυγόπουλων» που καταφθάνουν. 

Μια νέα συμβουλευτική γραμμή εγκαινιάζεται, ωστόσο, για παιδιά και εφήβους, η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ενταγμένη στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Child Helpline International που τίθεται στη διάθεση όλων των παιδιών στην Ελλάδα, ενώ είναι διαθέσιμη και για τα προσφυγόπουλα που χρειάζονται βοήθεια. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση, 24 ώρες το 24ωρο, και ενισχύεται από εθελοντές διερμηνείς που μιλούν αραβικά και φαρσί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook