Προ … κρίσεως, ο γάμος στην Κρήτη ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μελλόνυμφους προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους αξιοσέβαστο «κομπόδεμα» από τα χαρίσματα των προσκεκλημένων. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά σε βαθμό που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το νιόπαντρο ζευγάρι ενδέχεται να μην καλύψει ούτε τα έξοδα του γαμήλιου γλεντιού.

Και αυτό είναι κάτι που βασανίζει αρκετά τα μελλόνυμφο ζευγάρι και την οικογένεια του αφού υπό διαφορετικές συνθήκες θα επιθυμούσαν να στήσουν ένα τρικούβερτο γλέντι, όπως γινόταν στο παρελθόν, ειδικά σε χωριά της Κρήτης όπου ήταν καλεσμένοι χιλιάδες.

Κάποτε αν δεν σε προσκαλούσαν σε γάμο ή σε βάπτιση, ήταν λόγος παρεξήγησης. Σήμερα πολλοί έχουν φθάσει στο σημείο να κάνουν … το σταυρό τους για να μην τους προσκαλέσουν και έτσι να γλιτώσουν το χάρισμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν τη λύση του πολιτικού γάμου αντί να διαβούν τα σκαλιά της εκκλησίας ή σε αρκετές πάλι περιπτώσεις πραγματοποιούν θρησκευτικό γάμο, καλώντας στο γαμήλιο γλέντι περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων λόγω του υψηλού κόστους που απαιτείται για το τραπέζι και τα μουσικά συγκροτήματα.

Υπάρχουν ζευγάρια που είχαν δώσει προκαταβολή για να κλείσουν το κέντρο αρκετούς μήνες πριν την τέλεση του μυστηρίου και αναγκάστηκαν τελικώς να ακυρώσουν την δεξίωση γιατί στην πορεία βρέθηκαν εκτεθειμένοι λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων, με τον γαμπρό για παράδειγμα να μένει άνεργος.

Σε πολλές πάλι περιπτώσεις οι γονείς του ζευγαριού είναι εκείνοι που καλούνται να «τραβήξουν» το κουπί των εξόδων του γαμήλιου γλεντιού ώστε να βοηθήσουν οικονομικά το ζευγάρι και να μπορέσει να αξιοποιήσει στο ακέραιο τα χαρίσματα των καλεσμένων.

Όπως προκύπτει, ο μέσος όρος κόστους μόνο για τη δεξίωση με τους καλεσμένους να φθάνουν τους 700-800, υπολογίζεται περίπου στις 15.000 ευρώ, έξοδο που αναγκαστικά βάζει στο \”ψυγείο\” το γάμο των άλλων παιδιών της οικογένειας, μέχρι … να συνέλθει η τσέπη των γονιών.

Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις-κυρίως στην περιοχή του Μυλοπόταμου- που οι οικογένειες των μελλόνυμφων καλούν δύο και τρεις χιλιάδες άτομα στο γάμο των παιδιών τους, σφάζουν εκατοντάδες αρνιά για να περιποιηθούν τους καλεσμένους.

Και όμως σε γάμο που έγινε πριν από λίγο καιρό, οι γονείς του νιόπαντρου ζευγαριού στεναχωρήθηκαν ιδιαίτερα αφού σχεδόν οι μισοί προσκεκλημένοι δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στο γάμο των παιδιών τους με αποτέλεσμα να μείνουν αφάγωτοι … τόνοι κρέατος.

Περασμένα …μεγαλεία

Τα «παχυλά» φακελάκια έχουν γίνει παρελθόν εκτός φυσικά από τις περιπτώσεις των στενών συγγενών και φίλων που θα κάνουν το κουμάντο τους για να τιμήσουν το ζευγάρι. Το 20ευρο «κυκλοφορεί» ευρέως τελευταία μέσα στα φακελάκια, συνοδευτικά με χαρτοπετσέτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και πλαστά 50ευρα βρήκαν οι νιόπαντροι.

Η κρίση όμως «χτυπά» και τα μουσικά συγκροτήματα που παίζουν σε αυτές τις εκδηλώσεις. Κάποτε το χαρτονόμισμα πήγαινε «σύννεφο» προς το λυράρη απ\’ όλους εκείνους που έβγαιναν στην πίστα για να σύρουν το χορό.

«Τώρα, βλέπεις χαρτονόμισμα με τα …κιάλια. Η αμοιβή του συγκροτήματος συμφωνείται εξ αρχής είτε από το κέντρο που φιλοξενεί την εκδήλωση είτε από τους νιόπαντρους. Είναι ζήτημα στη διάρκεια του γλεντιού να συγκεντρώσουν γενναιόδωρο φιλοδώρημα. Παλαιότερα οι λυράρηδες έβγαζαν διπλό μεροκάματο μόνο από τα χαρίσματα του κόσμου» – αναφέρει Κρητικός οργανοπαίχτης.

ΠΑΤΡΙΣ – Ευ. Καρεκλάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook