Με τις απονομές των βραβείων του ΙΔ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, οι διήμερες εκδηλώσεις  για την 80η επέτειο από τον θάνατο του Εθνάρχη.

Στην εκδήλωση, στο μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στην Χαλέπα Χανίων, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Αθανασία Αναγνωστοπούλου, ενώ παρέστη πλήθος εκπροσώπων αρχών και φορέων.

Η κα Αναγνωστοπούλου σε δηλώσεις της, αφού αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος ερωτηθείσα για την Παιδεία, είπε πως μετά τον εθνικό διάλογο με εκπαιδευτικούς και γονείς, το Υπουργείο θα είναι έτοιμο για ρυθμίσεις και αλλαγές.

Φέτος θέμα του διαγωνισμού ήταν «Η Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης (1916-1917) και ο ρόλος της στις εσωτερικές εξελίξεις». 

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό ο Γενικός Δ/ντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε πως φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 130, ενώ τόνισε πως η εκπαίδευση των νέων ανθρώνπων είναι απο τους βασικούς στόχους του Ιδρύματος.

 

Στην σημασία του καθιερωμένου διαγωνισμού, αλλά και στις εξελίξεις που αφορούν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, αναφέρθηκε η υπεύθυνη των ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος κα Αργυρώ Βατσάκη. 

(Ολόκληρη η ομιλία της κας Βατσάκη)

Τα βραβεία που συνοδεύονται από χρηματικά ποσά απονεμήθηκαν στους: 

i) Α΄ βραβείο, Παρασκευή (Εβελίνα) Σούκου, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση, 

 

ii) Β΄ βραβείο, Χρήστος Τόλης, Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, 

 

iii) Γ΄ βραβείο, Αικατερίνη Δασκαλοπούλου, 2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκη.

 

Χορηγοί των μαθητικών βραβείων είναι:  
i) Α΄ βραβείο, Οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του Καπετάν Γιάννη Καλογερή, ii) Β΄ βραβείο, Εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», iii) Γ΄ βραβείο, Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι:
i)  Αργυρώ Χανιωτάκη Σμυρλάκη & Μιχάλης Σμυρλάκης, για την επέτειο των 10 ετών από την βράβευση του γιου και αδελφού τους Δημήτρη στον Δ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και στην μνήμη του Ιωσήφ Σμυρλάκη, συζύγου και πατέρα τους. ii) Σύλλογος “Φίλοι Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Επίσης, στην διάρκεια της εκδήλωσης εταίροι του Ιδρύματος αναγορεύτηκαν:
Ο  Δήμος Μεταμόρφωσης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, Συγγραφέας, πρ. Βουλευτής, ο Σπυρίδων Λιονάκης, Δικηγόρος, Άρχων Νομοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η Aleksandra Pećinar, Δρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και ο Κωνσταντίνος Τζωρτζάκης, κάτοικος παλιάς πόλης των Χανίων.

Το πολιτικό μνημόσυνο στους Τάφους των Βενιζέλων

Tην Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, στις 11:30 το πρωί, πραγματοποιείται στους Τάφους των Βενιζέλων, στον Προφήτη Ηλία Χανίων το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Στο μνημόσυνο, που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ομιλητής θα είναι ο Μίμης Ανδρουλάκης, Συγγραφέας, πρ. Βουλευτής. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος. 
Πριν από το μνημόσυνο θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία. Την επιμνημόσυνη δέηση θα τελέσουν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.