Με συμβολισμούς και πολιτική ομοψυχία σε ότι αφορά στην προσωπικότητα και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου τελέστηκε  το πρωί της Κυριακής, το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στους Τάφους των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία Χανίων, παρουσία πολιτικών και πολιτειακών φορέων.

Στο πολιτικό μνημόσυνο, το οποίο φέτος συνέπεσε με την 80η επέτειο από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομίας και Υποδομών, Γιώργος Σταθάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Βουλευτές και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των κομμάτων, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων.

Ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε: 

«Τιμάμε τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός πολύ μεγάλου πολιτικού που σφράγισε με την παρουσία του τον 20ο αιώνα.  Ενός πολύ μεγάλου μεταρρυθμιστή, ο οποίος συγκρότησε όλους τους σύγχρονους θεσμούς του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα ενός μεγάλου οραματιστή που υπηρέτησε με συνέπεια μέχρι τέλους την ιδέα της δημοκρατίας, της ισότητας, της συγκρότησης μιας Ελλάδας ισχυρής και υπερήφανης».

Ο Κυρ.Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες 80 χρόνια από το θάνατο του πιο σπουδαίου Έλληνα πολιτικού, του Ελευθερίου Βενιζέλου.  Ενός ηγέτη με όραμα. Ενός ηγέτη που δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα. Ενός μεγάλου μεταρρυθμιστή. Ενός ηγέτη, ο οποίος αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες με πείσμα, με επιμονή και πρωτοφανή γενναιότητα.  Στις δύσκολες συνθήκες, που περνά σήμερα η χώρα, η πολιτική παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι επίκαιρη περισσότερο παρά ποτέ.  Ένας άνθρωπος, ο οποίος τόλμησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα. Ένας άνθρωπος, ο οποίος τόλμησε να υλοποιήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις. Ένας άνθρωπος, του οποίου το προσωπικό ρολόι ήταν συγχρονισμένο με το ρολόι της Ιστορίας. Ένας άνθρωπος, όμως, ο οποίος εξέφρασε – με τον πιο αυθόρμητο τρόπο – τη λαϊκή ψυχή, την ψυχή του Κρητικού, την ψυχή του Έλληνα. Η ιστορική του παρακαταθήκη παραμένει τόσο βαριά όσο είναι και επίκαιρη.»

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: 

«Τιμάμε τον μεγάλο ηγέτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τους παππούδες μας που αγωνίστηκαν για μια δυνατή Ελλάδα, της παραγωγής, της προκοπής, μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη.  Και θυμόμαστε, ότι δεν δείλιασαν ακόμα και όταν ο λαός δεν τους πίστεψε. Με θάρρος επέμεναν στις μεγάλες αλλαγές που εκείνη την εποχή είχε ανάγκη η μικρή Ελλάδα. Θα πρέπει να βάλουμε έναν τίτλο. Οι λαοί δεν ακολουθούν τη μοίρα τους. Οι λαοί φτιάχνουν οι ίδιοι το μέλλον τους.  Η ανάγκη της Ελλάδας είναι να έχει πολλούς Λευτέρηδες που θα αγωνιστούν με θάρρος για τις μεγάλες αλλαγές. Για κοινωνική δικαιοσύνη για δυνατή οικονομία χωρίς παράσιτα, για δυνατή παραγωγή.  Η Κρήτη, είναι παράδειγμα αλλά μπορούμε ακόμα καλύτερα, ακόμα πιο δυνατά και ακόμα πιο ψηλά την Ελλάδα. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο σαν χώρα. Δεν θέλω να πω από αυτό το σημείο φθηνά αντιπολιτευτικά λόγια. Η κυβέρνηση όμως, δεν έχει καταλάβει καλά τι πρέπει να κάνει αυτήν τη στιγμή για τους Έλληνες.  Ελπίζω, το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εκείνες οι δυνάμεις που θα αγωνιστούν μαζί με την πλειοψηφία του λαού για μια δίκαιη πιο δυνατή πατρίδα.»

 

 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος. καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

 

 

 

 

Πριν από το μνημόσυνο τελέστηκε  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook