Το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με μέλη της κυβέρνησης και συνεργάτες του, αυτήν την ώρα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και απαιτούν νομικές διευθετήσεις. 

Επίσης, ότι προχωρεί η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα. Επιπλέον, θα προχωρήσει η ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία.

Το Κυβερνητική Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία, εντός 20 ημερών, 30.000 θέσεων φιλοξενίας, πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη και για τον λόγο αυτό εντείνεται η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για τη μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή σε δομές φιλοξενίας.

Βίτσας: Προσπαθούμε να ελέγξουμε κάποιες ΜΚΟ στην Ειδομένη

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κάποιες ΜΚΟ στην Ειδομένη, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε το Σαββατοκύριακο.

«Καταγραφή και πιστοποίηση των περισσότερων ΜΚΟ έχει γίνει. Από εκεί και πέρα ξεφυτρώνουν κάποιες που αυτή τη στιγμή όχι μόνο προσπαθούμε να τις ελέγξουμε αλλά να πάρουμε και επιπλέον μέτρα» τόνισε.

«Τα επιπλέον μέτρα είναι να απαγορεύσουμε σε αυτές τις ΜΚΟ να μπαίνουν σε οργανωμένους χώρους και το δεύτερο είναι ότι μέσω της πειθούς θα πρέπει να τελειώσει το φαινόμενο Ειδομένη», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού, Γ. Κυρίτσης, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί η απευθείας επικοινωνία με τους πρόσφυγες χωρίς διαμεσολαβητές. «Προσπαθούμε να εντείνουμε την επικοινωνιακή προσπάθεια ώστε να απευθυνόμαστε αδιαμεσολάβητα στους πρόσφυγες και μετανάστες στη γλώσσα τους. Είναι μια προσπάθεια με δυσκολίες, λόγω έλλειψης διερμηνέων και μεταφραστών. Ήδη στέλνουμε ένα κλιμάκιο διερμηνέων και μεταφραστών στην Ειδομένη και σχεδιάζουμε να στηθεί μεγαφωνική εγκατάσταση, μέσα από την οποία θα γίνονται ανακοινώσεις για όλα τα θέματα» είπε.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook