Tην Πέμπτη  31/3/2016, ώρα  18.00, θα πραγματοποιηθεί η  τακτική  συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων. Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στα γραφεία της ΕΛΜΕ Χανίων (στο 1οΓυμνάσιο Χανίων).

Η Ημερήσια Διάταξη έχει οριστεί ως εξής:

1.    Πρωτοβουλίες της ΕΛΜΕ Χανίων για ασφαλιστικό – φορολογικό και την οργάνωση – προετοιμασία της Γενικής Απεργίας στις 07/04/2016
2.    Τρέχοντα θέματα

Η συνεδρίαση αυτή (όπως κάθε συνεδρίαση ΔΣ) είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να την παρακολουθήσει.
Οι εκπαιδευτικοί  ενημερώνονται ότι μπορούν, ακόμα, να προτείνουν την ένταξη, εντός ΗΔ θεμάτων που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά, ώστε αυτά τα θέματα να συνεκτιμηθούν με τις προτάσεις που κάνουν τα μέλη του ΔΣ, προκειμένου για την κατάρτιση της Η.Δ. μελλοντικών συνεδριάσεων. Οι προτάσεις αυτές, μπορούν να κατατίθενται γραπτώς, π.χ. με αποστολή μηνύματος προς το (ηλεκτρονικό) γραμματοκιβώτιο της ΕΛΜΕ ([email protected]), είτε δια ζώσης, ενώπιον του ΔΣ.

Εντωμεταξύ, εκδήλωση – συζήτηση πραγματοποιείται στο δημαρχείο Χανίων την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 19.00, με θέμα “Για ένα διαφορετικό σχολείο: Κριτική Παιδαγωγική” Ομιλητής  θα είναι ο Κώστας Σκορδούλης Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων:

“Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων επιδιώκει ν΄ ανοίξει  τη συζήτηση πάνω σε  θεμελιώδη  ζητήματα της εκπαίδευσης, της παιδαγωγικής θεωρίας και αναζήτησης, για την ανάπτυξη ενός κινήματος στην ελληνική εκπαίδευση, οι πολιτικές και παιδαγωγικές αναζητήσεις και πρακτικές του οποίου δεν εγκλείονται στα στενά πλαίσια συντηρητικών και τεχνοκρατικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων. 

Σε μια εποχή κατά την οποία το δίπολο νεοφιλελευθερισμός – νεοσυντηρητισμός συνεχίζει να προβάλλεται ως μονόδρομος σε παγκόσμια κλίμακα, ένας νέος διεθνισμός της θεωρίας και της πρακτικής με κεντρικό στόχο τον ριζικό μετασχηματισμό των κοινωνικών και πολιτικών δομών, των εκπαιδευτικών συστημάτων και των παιδαγωγικών πρακτικών είναι επιτακτικά αναγκαίο.

Στην κατεύθυνση αυτή η «κριτική παιδαγωγική» είναι ένα ρεύμα θεωρητικής σκέψης, η διάρκεια ζωής του οποίου έχει υπερβεί, πλέον, τα τριάντα χρόνια. Η βιβλιογραφική παραγωγή των εκπροσώπων της είναι ογκώδης και η διεθνής απήχησή της σημαντική. Η κριτική παιδαγωγική ως  ρεύμα θεωρητικής σκέψης και πρακτικής  εμφανίστηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1980 στις Η.Π.Α. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Henry Giroux και στη συνέχεια από τους Stanley Aronowitz και Peter McLaren οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του για τη συγκρότηση του περιεχομένου της. 

Το έργο του Peter McLaren συνιστά αλλαγή παραδείγματος στο χώρο της παιδαγωγικής κριτικής. Λαμβάνει υπόψη της την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας και μετατοπίζει τη θεματολογία της σε ένα πλαίσιο που επικαθορίζεται από την κοινωνική σύγκρουση , διατυπώνοντας από την αρχή θεμελιώδη ερωτήματα για την παιδεία και την πολιτική: Ποιος επωφελείται από το εκπαιδευτικό σύστημα στην παρούσα μορφή του; Ποιος επωφελείται από τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς μηχανισμούς; Ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν οι υπάρχουσες παιδαγωγικές πρακτικές; Ποια η σχέση μεταξύ των παιδαγωγικών πρακτικών και της εκπαίδευσης ως διαδικασία αναπαραγωγής του κοινωνικο οικονομικού σχηματισμού;

Mε αυτά τα ερωτήματα αλλά και εκείνα που προκύπτουν μέσα στις σχολικές αίθουσες, την   εκπαιδευτική διαδικασία, την κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στην εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Για ένα διαφορετικό σχολείο: Κριτική Παιδαγωγική».”

Τέλος η ΕΛΜΕ Χανίων στα πλαίσια συνδιοργάνωσης της Πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής-αντιπολεμικής πορείας στη βάση της Σούδας 10 Απριλίου, σε συνέχεια της 1ης συνάντησης, καλεί σε 2η σύσκεψη εργατικά σωματεία, σχήματα, φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες της πόλης στα γραφεία της ΕΛΜΕ (1Ο Γυμνάσιο , πλατεία Αγοράς) Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 18:00.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook