Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 30 Μάρτη στην κατάμεστη αίθουσα διαχείρισης κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα «οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ». Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος της Ε.Π Κρήτης του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι η χθεσινή συζήτηση για τη δικαιοσύνη, τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή, ήταν ένα μόνο δείγμα αντιπερισπασμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του δικομματικού καυγά που στήνει με τη ΝΔ, για να κρύψει αυτά που διακυβεύονται σε σχέση με την αξιολόγηση, τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται και το Προσφυγικό.

Εμείς οι κομμουνιστές - γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα πολιτικά - οικονομικά σκάνδαλα, πάντα σχετίζονταν με ανακατατάξεις στην αγορά κεφαλαίου, την εμφάνιση δηλαδή "νέων τζακιών".

Κάθε φορά που τα ίδια αυτά κόμματα, όλο και περισσότερο συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, τότε ανασύρονταν από τα συρτάρια η γνωστή, η αγαπημένη τους σκανδαλολογία, η πάταξη της διαφθοράς, η υπέρτατη δικαιοσύνη και η δήθεν υπεράσπισή της.

Η διαφθορά, τα σκάνδαλα είναι σύμφυτα φαινόμενα στον καπιταλισμό που σαπίζει, θρέφεται από αυτά και οι ρίζες βρίσκονται στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στην δίψα των καπιταλιστών για κέρδη, με κάθε νόμιμο και παράνομο τρόπο.

Είναι υποκρισία τα περί πελατειακών σχέσεων, που ακούμε απ’ όλα τα κόμματα, ενώ όλα τους κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και ορκίζονται στα ίδια μεγάλα συμφέροντα. Το έκανε πριν ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να βγει από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, από τον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον κι ενώ έχει μπροστά του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, τις μεγαλύτερες τελικά αδικίες που έρχονται με μορφή ξανά χιονοστιβάδας, ως συνέχεια των προηγούμενων και αφορούν το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα "κόκκινα" δάνεια, το σύνολο δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων που βάζουν ταφόπλακα σε δικαιώματα, στο ήδη εξαφανισμένο λαϊκό εισόδημα, στην ίδια τη ζωή του λαού μας».

(….) «Είμαστε το μοναδικό Κόμμα που μπορεί να απευθύνεται στην πλειοψηφία του λαού με καθαρό το μέτωπο γιατί στο επίκεντρο της πολιτικής μας, της καθημερινής μας δράσης βάζουμε το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Απευθυνόμενοι, λοιπόν,  στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία της χώρας μας, λέμε ότι η πείρα που συγκεντρώθηκε –ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια- δεν πρέπει να πάει χαμένη.»

(….) «Τώρα πια, όλοι μπορούν να δουν και να συνειδητοποιήσουν τη θεμελιακή θέση του ΚΚΕ, από το ξεκίνημα ακόμα της κρίσης, πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση φιλολαϊκής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στο σημερινό  καπιταλιστικό δρόμο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας τον οποίο εγγυάται και επιτηρεί επιπλέον και η ΕΕ, συνειδητή επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Η διάψευση των προσδοκιών από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρέπει να επιτρέψουμε -όσο εξαρτάται από εμάς- να μετατραπεί σε λαϊκή απογοήτευση, αναδίπλωση και παθητικοποίηση.»

(….) «Επείγουσα ανάγκη του σήμερα είναι ο λαός, απέναντι σε παλιούς και νέους εκβιασμούς κι αυταπάτες, ν' αντιτάξει την οργάνωση της πάλης του, να συμβάλει στην ανασύνταξη του κινήματος του, να δυναμώσει την κοινωνική λαϊκή του συμμαχία, με κατεύθυνση από την αγωνιστική παρεμπόδιση των επιλογών του κεφαλαίου μέχρι την οριστική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας μέσα από την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού και του εργατικού ελέγχου.

Να γιατί είναι ιστορική αναγκαιότητα του σήμερα το δυνάμωμα του ΚΚΕ παντού για την υλοποίηση της πολιτικής του πρότασης, της μόνης πρότασης που είναι πραγματικά υπέρ του λαού.

Σ' αυτόν το δρόμο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ, μπορούμε από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσουμε τα επείγοντα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, να βάλουμε εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Σε αυτό το δρόμο πάλης, στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος και με οδηγό την πολιτική του πρόταση, το ΚΚΕ αξιοποιεί και την κοινοβουλευτική του δύναμη, χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της αστικής Βουλής, η οποία αποτελεί, μαζί με την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους αστικούς θεσμούς, όργανο πολιτικής εξουσίας της τάξης που έχει πραγματικά την εξουσία στη χώρα μας και που είναι βέβαια η αστική τάξη.»

(….) «Η κύρια μάχη όμως, σ/φοι και φίλοι, δίνεται εκτός Βουλής, στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, και κρίνεται κάθε μέρα από το επίπεδο της λαϊκής οργάνωσης, την ετοιμότητα και το αξιόμαχο του εργατικού κινήματος, τον προσανατολισμό του, τον σταθερό, την ικανότητά του να παρακάμπτει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, τον εργατοπατερισμό, τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, μέχρι την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που έχει πολλά πλοκάμια, κρίνεται εντέλει από την ταξική του κατεύθυνση και στοχοπροσήλωση. Οι νίκες του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στο ΠΑΓΝΗ, στους οικοδόμους, η αντοχή των αγωνιζόμενων στην ανακύκλωση είναι ενθαρρυντικά σημάδια. Είναι καρποί σκληρής δουλειάς.

Η καθημερινή έκβαση αυτής της ανειρήνευτης πάλης ανάμεσα στους λίγους εκμεταλλευτές και του συστήματός τους από τη μια και την εργατική τάξη και τα σύμμαχα της λαϊκά στρώματα από την άλλη ορίζει τελικά και τις απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα μα και στα μικρά, στα επιμέρους λαϊκά προβλήματα.»

Όσον αφορά το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε:

 «Το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας όμως έχει κι άλλα αποκρουστικά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Η πολιτική των καπιταλιστικών κρατών είναι αντιλαϊκή είτε είναι εσωτερική είτε εξωτερική. Εκτός από τη φτώχεια και την ανεργία σπέρνει και πολέμους όπου γης. Οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες των λαών, φτιάχνουν και ενισχύουν τρομοκράτες ως πρόσχημα για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών τους επιδιώξεων.

Ζήσαμε το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλες, πριν καιρό στο Παρίσι, το 2011 στους Δίδυμους Πύργους.

Πέρα απ’ την δεδομένη καταδίκη των επιθέσεων και την αλληλεγγύη προς το βελγικό λαό, υπάρχει το κρίσιμο ζήτημα, ότι δηλαδή τέτοιου είδους επιθέσεις αξιοποιούνται, αφενός για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αφετέρου για την ένταση της καταστολής, της αστυνομοκρατίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το ίδιο έγινε, και με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Τουρκία και πως αυτές αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Αυτό έχει αποδειχθεί και ιστορικά, με παλιότερες παρόμοιες ενέργειες, όπου όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε: επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ, τρομονόμοι με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά με πραγματικό στόχο τις πρώτες ύλες και τους δρόμους μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αποτελεί, επίσης, τεράστια αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, μπορούν να το λύσουν.

Το Ισλαμικό κράτος, για το οποίο οι κυβερνήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους», είναι δικό τους δημιούργημα. Γεννήθηκε απ’ αυτές με τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ και ανδρώθηκε με την επέμβασή τους στη Συρία.

Αυτοί στήριξαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν διάφορες ομάδες στο πλαίσιο της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ. Και τότε όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα είχαν στηρίξει ουσιαστικά αυτή την επέμβαση, στο όνομα της «Αραβικής Άνοιξης και της ελευθερίας της Συρίας.

Κι όλα αυτά για να διασφαλίσουν μερίδιο απ’ τα κέρδη, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού, που υπάρχει στην περιοχή μεταξύ των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών χωρών, της Ρωσίας κλπ, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.»

(….) «Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Να μη νομιμοποιήσουν νέες πολεμικές επεμβάσεις που δε θα λύσουν, αλλά θα γιγαντώσουν το πρόβλημα. Όπως δεν έλυσαν οι επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, που έγιναν με τα ίδια ακριβώς προσχήματα και σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, έχει οδηγήσει σε γενικευμένη αστάθεια, προσφυγιά κλπ.

Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της όξυνσης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, προσπάθησε να αναδείξει στον ελληνικό λαό τις αιτίες που το δημιουργούν, που είναι οι επεμβάσεις και πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, ως τη βασική αιτία του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες χώρες - πύλες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.»

(….) «Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση –και αριστερή μάλιστα όπως ισχυρίζεται κάλεσε μαζί με την Τουρκία το ΝΑΤΟ για βοήθεια στους πρόσφυγες! Ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα δηλαδή!

Βέβαια, πολύ γρήγορα, έγινε αντιληπτό ότι η νατοϊκή αρμάδα στο Αιγαίο αξιοποιεί απλώς ως πρόσχημα το Προσφυγικό και ουσιαστικά η έλευσή της σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα άμεσα να αποσύρει τη συμφωνία της για ανάμειξη ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο. Να μην παραχωρήσει καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή ή βάση, χρήση χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟϊκή Βάση στη Σούδα, η οποία έχει μετατραπεί σε πλωτό αεροπλανοφόρο και μάλιστα, δια στόματος Καμένου, αυτό αποτελεί τον άσο στο μανίκι, για ευνοϊκότερη μεταχείριση των ΝΑΤΟϊκών έναντι της Τουρκίας.

Να αποσύρει τη στήριξή της στις αποφάσεις της ΕΕ, που, μαζί με τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, καταδικάζουν χιλιάδες πρόσφυγες σ' εγκλωβισμό στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.»

Στο τέλος, ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε:

«Όσοι σκέφτονταν ότι ο κατήφορος – δεν μπορεί – θα έχει ένα τέλος, δεν μπορεί να πάει πολύ μακρύτερα μετά τα όσα έχουμε θυσιάσει, μέχρι τώρα διαψεύστηκαν και θα διαψευστούν ακόμα πιο δραματικά. Ας θυμηθούν : τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές του προηγούμενου Γενάρη που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση, ο περισσότερος κόσμος που τον ψήφιζε, έλεγε : «εντάξει, μπορεί ο Τσίπρας να μην κάνει όσα υπόσχεται αλλά τουλάχιστον θα σταματήσει αυτή η κατηφόρα».

Το σύστημα που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο καπιταλισμός δεν γνωρίζει από «σταματημούς». Η κίνηση του κεφαλαίου, η επιθετικότητα του ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης δεν είναι παραξενιά κάποιων, είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης του. Γι’ αυτό η κατηφόρα δεν σταμάτησε, έγινε γκρεμός στον οποίο ο λαός πέφτει με «ελεύθερη πτώση».

Τώρα, όχι αύριο, (π.χ. στις επόμενες εκλογές), είναι η ώρα να σταματήσει αυτή η «ελεύθερη πτώση». Είναι η ώρα να αντιστραφεί η πορεία, να κοιτάξουμε προς τα πάνω. Οι κομμουνιστές δίνουν και θα δώσουν τα πάντα για αυτή την υπόθεση, γι’ αυτό και χρειάζεται τώρα δυνατό ΚΚΕ παντού.»

 

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.