Με μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο, εγχειρίστηκε ένας 21χρονος φοιτητής, ο οποίος μάλιστα για την αποτελεσματικότητα της επέμβασης συνομιλούσε με τους γιατρούς, κατά τη διάρκειά της.

Πρόκειται για τον φοιτητή Γιώργο, ο οποίος εμφάνιζε επιληπτικές κρίσεις αλλά και άλλα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι έχει ένα χαμηλής κακοήθειας γλοίωμα στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα «Έθνος», ομάδα ειδικών, υπό τον συντονιστή διευθυντή της Νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Νίκο Γεωργακούλια, έκριναν ότι ο Γιώργος -όπως είναι το μικρό όνομα του ασθενούς- μπορεί να χειρουργηθεί όντας σε εγρήγορση. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο ασθενής επικοινωνεί με τους γιατρούς του την ώρα της επέμβασης και με τις απαντήσεις του συμβάλλει στον καθορισμό με ακρίβεια της περιοχής που πρέπει να χειρουργηθεί. Αφαιρείται, δηλαδή, ο όγκος, χωρίς να επηρεάζονται κέντρα του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν την ομιλία ή την κίνηση.

O ασθενής ανοίγει τα μάτια και απαντάει σε ερωτήσεις την ώρα της επέμβασης 


 (Πηγή: Έθνος)

Το παιδί οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου έγινε πλήρης αφαίρεση του γλοιώματος, χωρίς επιπλοκές και επιπτώσεις στη λειτουργικότητά του. 

Μία ώρα μετά την έναρξη της επέμβασης, η αναισθησιολόγος ζήτησε από τον Γιώργο να ξυπνήσει, όπως και έγινε. Ο 21χρονος κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων, την ώρα που το κρανίο του ήταν ανοικτό και ο εγκέφαλος στα χέρια του χειρουργού, όπως περιγράφει η εφημερίδα ο ασθενής το έκανε πρόθυμα και πολύ ευγενικά. 

Στη συνέχεια του ζητήθηκε να μετρήσει έως το δέκα, να αναγνωρίσει εικόνες και να πει εάν ένιωθε μούδιασμα στη γλώσσα ή στα άκρα. Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε, ο νευροχειρουργός ήταν πλέον βέβαιος πως όλα πήγαν καλά. «Γιώργο, είσαι τέλειος, πήγαν όλα καλά», είπε στον ασθενή του, για να πάρει την απάντηση: «Μακάρι». Ο διάλογος σταμάτησε εδώ: «Σε αφήνω τώρα να κοιμηθείς γλυκά. Θα τα πούμε σε λίγο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook