Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα «δεν στήριξε ούτε υπερασπίστηκε ούτε σεβάστηκε» το Σύνταγμα της χώρας, όταν αγνόησε την εντολή εισαγγελέα κατά της διαφθοράς να επιστρέψει μέρος από τα 16 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν για την αναβάθμιση της ιδιωτικής κατοικίας του, αποφάνθηκε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Αφού απέδωσε μια ηχηρή μομφή στον πρόεδρο, ο οποίος πλήττεται από πολλά σκάνδαλα, το δικαστήριο έδωσε στον Ζούμα προθεσμία 105 ημερών για να επιστρέψει το «εύλογο κόστος» των αναβαθμίσεων που δεν συνδέονται με την ασφάλεια στην κατοικία του στην Νκάντλα του Κουαζούλου-Νατάλ.

Η ομόφωνη απόφαση του 11μελούς δικαστηρίου είναι η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση της Νκάντλα, που συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια και επιφέρει τώρα και οικονομική ζημιά, επιπλέον των πολιτικών τραυμάτων που έχει ήδη προκαλέσει στον Ζούμα.

Πρόκειται επίσης για μια ξεκάθαρη δικαίωση του εισαγγελέα Τούλι Μαντονσέλα, ο οποίος έχει συνταγματική εντολή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον οποίο ο αρχιδικαστής Μογκόενγκ Μογκόενγκ περιέγραψε σαν έναν «Βιβλικό Δαυίδ» που μάχεται εναντίον του Γολιάθ της διαφθοράς.

Η κατηγορηματική φύση της ετυμηγορίας -ο Μογκόενγκ την χαρακτήρισε ένα «βαθύ μάθημα» για τη νεαρή δημοκρατία της Νότιας Αφρικής- συσσωρεύει μεγαλύτερη πίεση επί του Ζούμα, ο οποίος είναι ήδη επιβαρυμένος από μια σειρά σκανδάλων.

Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ανακοίνωσε πως σέβεται την κρίση του κορυφαίου δικαστηρίου της χώρας.

Έξω από το δικαστήριο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μούζι Μαϊμάνε δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Ζούμα πρέπει να απομακρυνθεί από την προεδρία και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο πρόταση για την παραπομπή του.

Η πλειοψηφία του ANC στο Κοινοβούλιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καλύψει πολιτικά τον Ζούμα από οποιαδήποτε απόπειρα παραπομπής του στη δικαιοσύνη, όμως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μπορεί να ενθαρρύνει αντιπάλους του μέσα στο κυβερνών κόμμα για να τον αμφισβητήσουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook