Την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην επίλυση της διαχείρισης  σοβαρού  προβλήματος  των αδέσποτων ζώων, ζητούν με ψήφισμά οι Προέδροι των Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου.

Στο ψήφισμα αναλύουν διεξοδικά το μείζον αυτό ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο το Ηράκλειο αλλά και όλη την Ελλάδα ,αναφέρουν τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή και την αρμόδια Αντιδημαρχία για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Κυνοκομείου με ιδίους πόρους κ.α

Επίσης ζητούν το συντονισμό όλων των Δημοσίων υπηρεσιών, φορέων και Φιλοζωικών οργανώσεων ώστε να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες αλλά και την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών.

Παράλληλα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ.Πέτρος Ινιωτάκης  με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Ευάγγελο Αποστόλου επισημαίνει με έμφαση τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαχείριση του μείζονος αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζει και ο Δήμος Ηρακλείου τόσο μέσα στην πόλη όσο και στους οικισμούς που βρίσκονται εντός των ορίων του και επισυνάπτει και το σχετικό ψήφισμα των Προέδρων.

TO ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μόνος Δήμος της Κρήτης που έχει δημιουργήσει κυνοκομείο χωρητικότητας 80 θέσεων από το 2004 και κάθε χρόνο διαθέτει πάνω από 60.000 Ευρώ από ίδιους πόρους για αγορά τροφής, εμβολίων, πραγματοποίηση στειρώσεων κ.λ.π.

Κάθε χρόνο στο Κυνοκομείο Ηρακλείου εισάγονται περίπου 550 έως 600 αδέσποτα σκυλιά, γεγονός που σημαίνει ότι από το 2010 και μετά έχουν δοθεί πάνω από 300.000 Ευρώ για την περίθαλψη και την στείρωση αδέσποτων ζώων ενώ έχουν εμβολιασθεί και στειρωθεί πάνω από 2.500 αδέσποτα ζώα. Όλα τα ζώα που εισάγονται στο κυνοκομείο καταγράφονται σε ειδικές κτηνιατρικές καρτέλες με το ιστορικό τους, τον τόπο περισυλλογή τους, φωτογραφίζονται, καταγράφεται η ημερομηνία εμβολιασμού και στείρωσης, η θεραπεία τους για τις ασθένειες, ενώ καταγράφεται και η ημερομηνία απελευθέρωσης, ή υιοθεσίας με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Ελάχιστοι Δήμοι έχουν κτηνίατρο στο προσωπικό τους, με συνέπεια, όλα τα παραπάνω να πραγματοποιούνται με εξωτερική παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών. Η έλλειψη προσωπικού και ο περιορισμός των προσλήψεων είναι ένα ακόμα πρόβλημα που δυσχεραίνει την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.  Να σημειωθεί ότι το προσωπικό αυτό ασχολείται για την περισυλλογή, καθαρισμό κυνοκομείου και ζώων, τήρηση κτηνιατρικών καρτελών, περίθαλψη, εμβολιασμό, στειρώσεις, απελευθερώσεις, υποδοχή αιτήσεων, εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους διαγωνισμούς, τεύχη δημοπράτησης, επιτροπές αξιολόγησης προμηθευτών και παραλαβής υλικών, κ.λ.π.

Πολύ συχνά το κυνοκομείο του Δήμου Ηρακλείου καλείται από άλλες περιοχές του Νομού Ηρακλείου για περισυλλογή αδέσποτων και πολλές φορές με εισαγγελική εντολή οι υπάλληλοι περισυλλογής, του Δήμου Ηρακλείου έχουν πάει να περισυλλέξουν κακοποιημένα ζώα από άλλους Δήμους. Όλες οι αρμόδιες αρχές ελέγχου βλέπουν το πρόβλημα, αλλά δεν προχωρούν σε καμία ενέργεια ελέγχου,  ενώ ο Δήμος Ηρακλείου ουσιαστικά λειτουργεί σαν αποδέκτης αιτημάτων από όλο σχεδόν το Νομό Ηρακλείου. Όταν οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να απευθυνθούν στο δικό τους Δήμο, πολλές φορές αναφέρουν ότι θα έρθουν να δηλώσουν το ζώο τους σαν αδέσποτο ή να εγκαταλείψουν το ζώο τους στο Ηράκλειο. Η αντιμετώπιση σε περιφερειακό επίπεδο ή σε επίπεδο Νομού είναι μία από τις προτάσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου.

Από τα τηλεφωνήματα των πολιτών είναι εμφανές ότι τα μισά περίπου ζώα από τα δεσποζόμενα είναι χωρίς ηλεκτρονική σήμανση και χωρίς στείρωση. Συνήθως οι ιδιοκτήτες μόνο τα εμβολιάζουν. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει πολλές φορές σε εκκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, να ταυτοποιούν ηλεκτρονικά το ζώο τους και να αποστέλλουν στον Δήμο αντίγραφο της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 2 χρόνια μόνο 120 ιδιοκτήτες έχουν φέρει αντίγραφο ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου τους.

Νομίζουν ότι όταν βαρεθούν ή δεν μπορούν να φροντίσουν τα κατοικίδια τους, ο Δήμος και οι Φιλοζωϊκές Οργανώσεις μπορούν να βρουν λύσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν υιοθεσίες για όλα τα ζώα, ενώ ο χώρος του Δήμου μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό ζώων (80 θέσεις) και επί πλέον δίνεται προτεραιότητα στις στειρώσεις και σε ζώα που χρήζουν θεραπείας.

Η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων έχει αυξήσει και τις αγέλες σκυλιών, με αποτέλεσμα σε όλα τα χωριά του Δήμου μας να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά κρούσματα επιθέσεων σε κτηνοτροφικά ζώα και ανθρώπους. Τελευταία, παρατηρούνται και περισσότερα ατυχήματα με σκυλιά που πετάγονται ξαφνικά στο δρόμο. Τέλος, το πρόβλημα εντός της πόλεως και ειδικότερα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στους χώρους του Βενιζελείου, ΠΑΓΝΗ,  Πανεπιστημίου ,TEI και στη βιομηχανική περιοχή  είναι τεράστιο.

Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο πλαίσιο οι ελάχιστοι υπάλληλοι του δημοτικού κυνοκομείου και του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου μας καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης,  δίνουν μια άνιση μάχη καθημερινά κόντρα σε πολύ αντίξοες συνθήκες για να προσφέρουν έργο στην καλυτέρευση των συνθηκών που ισχύουν στο δήμο μας σε σχέση με τα αδέσποτα. Σε αυτό τον αγώνα εμείς είμαστε αλληλέγγυοι και καλούμε κάθε ενεργό πολίτη να βοηθήσει με κάθε τρόπο  κρίνει σκόπιμο.

Τέλος  κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες και αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΑΤ, Αστυνομία, Δικαστικές Αρχές, Νοσοκομεία, Επιστημονικούς φορείς, Φιλοζωικές Οργανώσεις) να ξεκινήσουν διάλογο για τον έλεγχο και την τήρηση των υποχρεώσεων τους σε σχέση με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ενώ και η υπάρχουσα νομοθεσία μπορεί να αλλάξει μετά από διαβούλευση, ώστε να είναι πιο λειτουργική και αποτελεσματική στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

 

H επιστολή του Αντιδημάρχου Π.Ινιωτάκη

Kύριε Υπουργέ,

Το θέμα των αδέσποτων ζώων αποτελεί μείζων πρόβλημα διαχείρισης για όλη την Ελλάδα και ειδικότερα για τον Δήμο Ηρακλείου. Σας κοινοποιούμε σχετικό Ψήφισμα υπογεγραμμένο από όλους τους Προέδρους Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου.

 Παρακαλούμε πολύ για τις δικές σας ενέργειες.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ AΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ