Τη μείωση κατά 23% του παραχωρούμενου χώρου, στον οποίο αναπτύσσουν οι καταστηματάρχες τα τραπεζοκαθίσματά τους στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, αποφάσισε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ανάβοντας το φιτίλι της κόντρας μεταξύ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και της δημοτικής αρχής. Η μείωση αυτή δεν θα γίνει ισοβαρώς σε όλα τα καταστήματα, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις να επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο από κάποιες άλλες. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σχέδιο που μειώνει τον παραχωρούμενο χώρο από 6.000 τ.μ. σε περίπου 4.600 τ.μ. Η μείωση αυτή δεν είναι ισόποση ανά κατάστημα, αντίθετα υπάρχουν σημεία που θα υποστούν μεγαλύτερο περιορισμό χώρου και άλλα που θα επηρεαστούν ελάχιστα. Ο σχεδιασμός έγινε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που αφορούν στις αποστάσεις που τηρούνται σε σχέση με τη θάλασσα ή την είσοδο του καταστήματος.

Το θέμα όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών του ενετικού λιμανιού οι οποίοι συναντήθηκαν αιφνιδιαστικά με τον δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, καθώς ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ απουσίαζε.

Από τη μια πλευρά, ο δήμαρχος Χανίων υποστήριξε πως η μείωση του χώρου είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που όριζε παλαιότερη, εγκεκριμμένη από το ΚΑΣ, απόφαση ενώ άφησε να γίνει σαφές πώς πέρα από συζητήσεις δεν μπορεί να παρέμβει στην απόφαση ενός θεσμοθετημένου οργάνου.

Από τη δική τους πλευρά, οι καταστηματάρχες τόνισαν ότι για κάποιους επιχειρηματίες η μείωση αυτή φτάνει σε τέτοιο ποσοστό που απειλεί με κλείσιμο τις επιχειρήσεις τους και ζήτησαν επισταμένως, να τεθεί σε διάλογο το ενδεχόμενο της μείωσης του χώρου αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Τ. Βάμβουκας Πρόκειται για μια ενδιάμεση λύση

Ενδιάμεση λύση που οδηγεί σε καλύτερους όρους από αυτούς που όριζε η παλαιότερη εγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ, χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, την απόφαση του ΔΛΤΧ:

«Υπάρχει μια παλιά απόφαση εγκεκριμμένη από το ΚΑΣ σύμφωνα με την οποία ο χώρος πρέπει να ταυτίζεται με τον στεγασμένο. Σε αυτή την περίπτωση ο παραχωρούμενος χώρος θα περιοριζόταν κατά 2.300 τ.μ. Αυτή είναι μια εξαιρετικά δυσμενής συνθήκη για τους καταστηματάρχες και εμείς θέλαμε να τους προστατέψουμε από την υπερβολή της παλιάς αυτής απόφασης. Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια λύση ενδιάμεση. Η πρόταση είναι πολύ πιο βελτιωμένη από την παλαιότερη απόφαση και πρόκειται να τη στείλουμε προς τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.»

Ως προς την πρόταση των καταστηματαρχών να προχωρήσει σε μείωση το ΔΛΤΧ, αλλά σε μικρότερο ποσοστό που δεν θα κοστίσει όπως υποστηρίζουν, στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ο δήμαρχος Χανίων, απέφυγε να δεσμευτεί:

«Οι καταστηματάρχες ζήτησαν να υπάρξει ένας διάλογος για τη βελτίωση του σχεδίου, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να κάνουν τις προτάσεις, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποφάσεις θεσμοθετημένων οργάνων και υπάρχει κάποια διαδικασία. Εγώ δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι συγκεκριμένο. Δεν μπορώ να καταργήσω κανένα θεσμοθετημένο όργανο. Θα μεταφέρω όλα αυτά στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου ο οποίος ήταν εκτός Χανίων γιατί δεν ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση με τους καταστηματάρχες. Ο διάλογος είναι στο τραπέζι, θα δούμε αν μπορούν να υπάρξουν τροποποιήσεις γιατί οι χρόνοι τρέχουν.»

Ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι υπάρχουν προθεσμίες που πρέπει να προλάβει ο δήμος. Ειδικότερα, η Κτηματική Υπηρεσία που είναι κάτοχος του χώρου και θεωρεί την πλειοψηφία των κατασκευών αυθαίρετες, είχε δώσει διετή παράταση για τι διευθέτηση του ζητήματος. Η προθεσμία εκπνέει το καλοκαίρι. Βασιζόμενος σε αυτο, ο κ. Βάμβουκας τόνισε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να σταλεί η απόφαση στις αρχαιολογικές υπηρεσίες, αλλιώς αν υπάρξει αδράνεια η ενδέχεται να προχωρήσουν στην καρδιά του καλοκαιριού διαδικασίες ακόμα και ξηλώματος των κατασκευών.

«Στον ενετικό λιμένα υπάρχει μια δραστηριότητα καθ’όλα νόμιμη, αποδεκτή και χρήσιμη. Όμως σε ορισμένα σημεία του λιμανιού υπάρχουν υπερβολές ως προς την παραχώρηση των χώρων, ένα ζήτημα καλαισθησίας, πολλές φορές υπάρχουν κατασκευές που δεν συνάδουν με την αισθητική του μνημείου και γι΄αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να ανακινήσουμε τα λιμνάζοντα ύδατα και να προσωρήσουμε παραπέρα. Κατανοούμε τις αντιδράσεις, αλλά πιστέψτε με αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα όπως προγραμματίζονται μπορεί να θιγούν κάποιοι άνθρωποι μεμονωμένα, αλλά στο σύνολό τους οι επαγγελματίες και οι πολίτες θα είναι ωφελημένοι. Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα του λιμανιού και της παλιάς πόλης υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία είμαστε σε τροχιά να αντιμετωπίσουμε.»

Σ. Μαρινάκης: Θέλουν να βελτιώσουν το μνημείο – Αντί να ξεκινήσουν από την αρχή, ξεκινούν από το τέλος

Οι καταστηματάρχες ζήτησαν επίμονα να συζητηθούν όροι βελτίωσης της πρότασης και πρότειναν η όποια μείωση του χώρου να γίνει κατά μικρότερο ποσοστό. Επιπλέον, επέκριναν το γεγονός ότι ο δήμος ως προς τη βελτίωση της εικόνας του μνημείου, αντί να αρχίσει από την αρχή ξεκινά από το τέλος.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της νωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Σταύρος Μαρινάκης:

«Θα ξεκινήσουμε από το επιχείρημα που προβάλλεται ότι θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα της παλιάς πόλης. Εμείς θέλουμε να βελτιωθεί πιο πρώτα απ’ όλους, αλλά δεν μπορούμε να ξεκινάμε από τη μείωση των χώρων που έχουν δοθεί για τραπεζοκαθίσματα. Υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα στην παλιά πόλη, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και ξαφνικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια μελέτη που κόβει το 23% του συνόλου των τραπεζοκαθισμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια καταστροφική εικόνα για τους καταστηματάρχες χωρίς να βελτιώνει το μνημείο. Όταν αφαιρέσει τις γραμμές και μειώσει τα τραπεζοκαθίσματα δεν βελτιώνεται ούτε η εικόνα του μνημείου ούτε τίποτα άλλο. Άρα ξεκίνησε από το τέλος αντί να ξεκινήσει από την αρχή.»

Ως προς το ενδεχόμενο ξηλώματος των κατασκευών, μετά το πέρας της προθεσμίας, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι ορατό.

«Αυτό το είπε ο δήμαρχος περισσότερο για φόβητρο. Εγώ που έρχομαι σε επαφή με την Αθήνα και με δικηγόρους, γνωρίζω ότι το Υπουργείο προσπαθεί με νόμο να παρατείνει το θέμα της κτηματικής υπηρεσίας για όλη την Ελλάδα. Όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο θα δούμε τι ένδικα μέσα έχουμε και τι θα κάνουμε.»

Α. Καμηλάκης: Μου αφαιρούν με το σχέδιο το 50% του χώρου, αυτό σημαίνει κλείσιμο του μαγαζιού μου

Ο καταστηματάρχης, Αντώνης Καμηλάκης, ανέφερε ότι στη δική του περίπτωση το ποσοστό μείωσης του χώρου φτάνει το 50% κάτι που σημαίνει ότι κλείνει το μαγαζί, ενώ τόνισε ότι το λιμάνι είναι η μόνη περιοχή των Χανίων που τηρείται το όριο των γραμμών:

«Οι Χανιώτες έχουν την άποψη ότι το λιμάνι οικονομάει, εν πάση περιπτώσει αν γνώριζαν θα μιλούσαν διαφορετικά. Στην περίπτωση τη δική μου – και κάποιων συναδέλφων που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμένα – μου αφαιρούν το 50% του καταστήματός μου, που σημαίνει ότι η επιχείρησή μου καταστρέφεται και 15 άνθρωποι θα βγουν στον δρόμο γιατί πώς θα μπορέσω να τους κρατήσω στην επιχείρηση;

Το λιμάνι είναι η μόνη περιοχή των Χανίων που τηρούνται οι γραμμές. θέλουν να κουβεντιάσουμε και γι΄αυτές τις γραμμές, να κουβεντιάσουμε. Θα δεχόμουν μικρότερη μείωση, αρκεί αυτή να μην κλείσει το μαγαζί μου, να αφαιρέσω δηλαδή, μια σειρά, να δεχτώ μια μείωση λογική της τάξεως του 10-15% αλλά όχι 50%. Το 50% κλείνει το μαγαζί μου και στη δικιά μου θέση βρίσκονται και 3-4 συνάδελφοι ακόμα.»

Ά. Παρασκευάκη: Μας έριξαν στάχτη στα μάτια

Η καταστηματάρχης Άρια Παρασκευάκη επέκρινε το γεγονός ότι ενώ είχε δεσμευτεί ο δήμαρχος και ο πρόεδρος το Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου πώς θα ενημέρωναν τους καταστηματάρχες για το σχέδιο πριν την ψήφιση και θα το συζητούσαν μαζί τους ώστε να λάμβαναν τις απόψεις τους, η πρόταση ψηφίστηκε χωρίς να έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω. Τόνισε μάλιστα, ότι όλες οι δεσμεύσεις ήταν για να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια

«Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου δίκαιη. Κάναμε μια συνάντηση με τον δήμαρχο μας είπε ότι θα μας στείλει τα σχέδια για να έχουμε γνώμη γι’ αυτά, δεν μας τα έστειλε ποτέ. Το ίδιο έγινε και με τον κ. Βλαχάκη, μας κάλεσε πριν από 15 μέρες, μας είπε ότι είναι στο πλευρό μας και δεν είναι σύμφωνος με τα σχέδια που έκανε η προηγούμενη διοίκηση του δημοτικού λιμενικού ταμείου και ότι θα συζητηθούν όλα εκ νέου από μηδενική βάση. Ξαφνικά και εντελώς τυχαία μάθαμε ότι ψηφίστηκε αυτό το σχέδιο. Ουσιαστικά ήταν μια προμελετημένη ιστορία, θεωρώ ότι μας έριχναν στάχτη στα μάτια για να είμαστε ήσυχοι. Δεν επιλέχθηκε τυχαία η περίοδος αυτή – κατά την οποία είμαστε όλοι πολύ απασχολημένοι μια και ανοίγουμε τα μαγαζιά μας – προκειμένου να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο που καταστρέφει τις επιχειρήσεις μας. 

Έχω 25 τραπέζια, αν φύγουν τα 7-8 από αυτά, δεν έχω λόγο να εργάζομαι και να έχω κατάστημα στο λιμάνι ούτε να συντηρώ 17 άτομα προσωπικό. Δεν είναι μόνο ότι πληρώνουν οι περισσότεροι υψηλά ενοίκια. Το ενετικό λιμάνι είναι μια περιοχή που δουλεύει 6 μήνες το χρόνο, δεν δουλεύει με τους ίδιους όρους που δουλεύουν οι επιχειρήσεις μέσα στην πόλη. Ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι κατά γενική ομολογία ο τομέας ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από όλους με τα μέτρα της κυβέρνησης. Έχουμε 23% ΦΠΑ, έχει αυξηθεί η φορολογία μας, έχουν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook