Την Πέμπτη 21 Ιουλίου τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Oλομέλεια της Βουλής η πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών στην υπόθεση Siemens.

Οι βουλευτές προτείνουν την ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, του νομικού ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, κατόπιν της υποβληθείσας από τους ίδιους τους βουλευτές πρότασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων, που αφορούν την υπόθεση Siemens.

Σύμφωνα με το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής η συζήτηση διεξάγεται με τη διαδικασία της γενικευμένης συζήτησης επερώτησης.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της των προσώπων κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση για άσκηση δίωξης, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους. Σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα αυτά έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν στη Βουλή έγγραφα υπομνήματα.

Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση ή μη του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στη μυστική ψηφοφορία δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

Η απόφαση για σύσταση του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Η ώρα έναρξης της ψηφοφορίας ορίστηκε στις 2:00 το μεσημέρι εκτός αν λήξει η συνεδρίαση νωρίτερα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook