Τελευταία ενημέρωση: 21:10

Στο δημοτικό συμβούλιο μεταφέρθηκε η κόντρα των καταστηματαρχών του Ενετικού Λιμένα και της δημοτικής αρχής που “άναψε” από την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (ΔΛΤΧ) να μειώσει κατά  23% τον παραχωρούμενο χώρο, στον οποίο αναπτύσσουν οι καταστηματάρχες τα τραπεζοκαθίσματά τους στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων.

Η εκτός ημερησίας συζήτηση για την απόφαση του ΔΛΤΧ, έλαβε απρόσμενη τροπή καθώς δημοτικοί σύμβουλοι και καταστηματάρχες “πιάστηκαν στα χέρια” με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί οριστικά, ανοίγοντας όμως ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων για το ποιός φέρει την ευθύνη για τα όσα διαδραματίστηκαν εντός της αιθούσης αλλά και για το άν θα έπρεπε να διακοπεί η συζήτηση.

Τα έκτροπα και οι πρώτες αντιδράσεις των “πρωταγωνιστών”

Το μεσημέρι, περίπου 120 καταστηματάρχες κατέκλυσαν το κτίριο του δημαρχείου και εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου όπου λίγο μετά τις 16:00 ξεκίνησε με καθυστέρηση η συνεδρίαση, στην οποία αποφασίστηκε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης, η απόφαση του ΔΛΤΧ. Περίπου έπειτα από μισή ώρα όπου βρισκόνταν σε εξέλιξη η συζήτηση και ενώ το λόγο είχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Μιχάλης Βλαχάκης, τα “αίματα άναψαν” και καταστηματάρχες κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια με δημοτικούς συμβούλους.  Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Περάκης ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση όπως και έγινε.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο

 
 
Δήμαρχος Χανίων: Ο διάλογος δεν μπορεί να περιέχει βία.
 
Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας σχολιάζοντας την τροπή που έλαβε η συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σημείωσε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να περιέχει βία και να γίνεται υπό καθεστώς εκβιασμών, διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή είναι ανοικτή στο διάλογο ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, προσθέτοντας επίσης ότι η πρόταση του ΔΛΤΧ έγινε με γνώμονα το γενικό συμφέρον των καταστηματαρχών 
 
 
Καταστηματάρχες: “Με αυτό που πάνε να περάσουν θα μας στείλουν φυλακή”

Εργαζόμενοι: “Κόβουν το φαϊ των παιδιών μας”

Για πρωτόγνορες καταστάσεις κάνουν λόγο καταστηματάρχες και εργαζόμενο στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων οδηγεί σε αδιέξοδο υγιείς επιχειρήσεις, σπρώχνοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ ταυτόχρονα επέκριναν την σημερινή απόφαση να διακοπεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Σταύρος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν έκανε λόγο για αδικαιολόγητη διακοπή της συνεδρίασης αφήνοντας αιχμές προς το προεδρείο ότι βρήκε αφορμή την ένταση προκειμένου να τερματίσει τη συζήτηση. Την ίδια ώρα όπως σημείωσε, ο δήμαρχος Χανίων δεν δεσμεύτηκε στην μη υπογραφή της απόφασης του ΔΛΤΧ, ως ότου κατατεθεί και η πρόταση των καταστηματαρχών οι οποίοι τόνισε ότι αιφνιδιάστηκαν και δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση για τα σχέδια της δημοτικής αρχής.

“Με αυτό που πάνε να περάσουν, όχι απλώς δεν θα επιβιώσουμε αλλά θα πάμε και φυλακή” σημειώνει ο Μιχάλης Ιωσηφίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος στο Ενετικό Λιμάνι ο οποίος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την διακοπή του δημοτικού συμβουλίου ενώ επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα η αντίδραση καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται στο Παλιό Λιμάνι θα είναι καθολική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρούσος Πιτσουλάκης, εργαζόμενος σε κατάστημα στο Παλιό Λιμάνι, ο οποίος έκανε λόγο για κοροϊδία και άφησε αιχμές κατά της δημοτικής αρχής ότι εξυπηρετεί συμφέροντα. 

“Κόβουν το μέλλον και το φαϊ των παιδιών μας” σημείωσε ο κ. Πιτσουλάκης που εδώ και περίπου 20 χρόνια εργάζεται σε κατάστημα στο Ενετικό Λιμάνι και για πρώτη αφορά αγωνιά για το αν το επόμενο έτος θα έχει δουλειά.

Νάνσυ Αγγελάκη: Με το αποφασίζω και διατάζω η δημοτική αρχή έχει χάσει το κύρος της

Η δημοτική σύμβουλος Νάνσυ Αγγελάκη αιτιολόγησε την αγανάκτηση των καταστηματαρχών επιρρίπτοντας ευθύνες για αντιδημοκρατική συμπεριφορά στην δημοτική αρχή η οποία όπως ανέφερε ‘διαβουλεύεται και παίρνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς τους άμεσα ενδιαφερόμενους”, ασκώντας μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από την νοοτροπία “αποφασίζω και διατάζω” με αποτέλεσμα οι πολίτες να εξοργίζονται ενώ και η δημοτική αρχή να χάνει το κύρος της.

 
Άρης Παπαδογιάννης: Υπεύθυνη η δημοτική αρχή για ότι έγινε
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Χανιά 100/5” Άρης Παπαδογιάννης, κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα καθώς όπως είπε προχώρησε μέσω του Δημοτικού Λιμενιικού Ταμείου σε μια αιφνιδιαστική απόφαση, χωρίς διαβούλευση, προκαλώντας την αγανάκτηση καταστηματαρχών και εργαζομένων. Παράλληλα χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την απόφαση να διακοπεί οριστικά το δημοτικό συμβούλιο.
 
 
 

Γιάννης Σαρρής: Αυτό που έγινε είναι εξοργιστικό, δικαιολογημένη η διακοπή

Στον αντίποδα, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος” κ. Γιάννης Σαρρής, επέρριψε την ευθύνη για την “δικαιολογημένη” όπως χαρακτήρισε διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, σε καταστηματάρχες και εργαζόμενους κάνοντας λόγο για εξοργιστικά γεγονότα που δεν πρέπει να επαναληφθούν, προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημοκρατία και τον διάλογο είναι ο σεβασμός στην διαφορετική άποψη.

 

Σεραφείμ Ρίζος: Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με όρους βίας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά” σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να γίνονται με όρους βίας ενώ πρόσθεσε ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα έπρεπε να δοθεί ένα εύλογο διάστημα ώστε να ενημερωθούν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, να υπάρξει διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να γίνεται με τέτοιους όρους τόνισε ο κ. Ρίζος και για αυτό το δημοτικό συμβούλιο “τινάχτηκε” όπως είπε στον “αέρα”.

Νίκος Παπαντωνάκης: Κάποιοι αντέδρασαν βίαια και κάποιοι έκαναν σπέκουλα

Ευθύνες σε καταστηματάρχες και εργαζόμενους στο ενετικό λιμάνι αλλά και σε δημοτικές παρατάξεις για την σημερινή τροπή που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, επιρρίπτει ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νίκος Παπαντωνάκης. Ο κ. Παπαντωνάκης καταδίκασε τους μεν ότι δεν κατάλαβαν την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και προκάλεσαν ένταση με συνέπεια τη διακοπή της συνεδρίασης και τους δε ότι “σπεκουλάρισαν” τις αντιδράσεις αντί να κατευνάσουν τα πνεύματα προκειμένου να λάβουν, όπως είπε, το χειροκρότημα. 

 

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση που προηγήθηκε

Σε φορτισμένο τόνο ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Σταύρος Μαρινάκης σημείωσε ότι μαζί με τους καταστηματάρχες, παρόντες είναι και εργαζόμενοι για να τους εξηγήσει η  δημοτική αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα βρουν δουλειά όταν “τους πετάξετε στο δρόμο”, αφού η απόφαση αυτή όπως τόνισε πλήττει τον τουρισμό και θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται την τουριστική περίοδο. Επίσης ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι έχει ανατεθεί σε αρχιτεκτονικό γραφείο μελέτη την οποία όταν είναι έτοιμη θα καταθέσουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και τη δημοτική αρχή..

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Περάκης,  ξεκαθάρισε ότι από την σημερινή συνεδρίαση δεν μπορεί να προκύψει απόφαση που να αναιρεί την προηγούμενη απόφαση ενός θεσμοθετημένου οργάνου όπως είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ωστόσο καθώς το θέμα είναι σοβαρό θα συζητηθεί για να ακουστούν και οι απόψεις των δημοτικών παρατάξεων.

Ο κ. Μαρινάκης, μετά την αρχική τοποθέτηση του δημάρχου, ο οποίος επανέλαβε ότι από το ΔΛΤΧ, βρέθηκε μια μέση λύση ώστε να μην μειωθεί ο παραχωρούμενος χώρος στο ποσοστό που ορίζει η απόφαση του ΚΑΣ,  ζήτησε από το δήμαρχο Χανίων να μην υπογραφεί η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα.

Η παρούσα μελέτη είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του δήμου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας και θα εφαρμοστεί το 2017, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ, κ. Μιχάλης Βλαχάκης, επομένως όπως πρόσθεσε δεν υπάρχει θέμα αιφνιδιασμού.  Η κτηματική υπηρεσία, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ, έχει εκδώσει ήδη στην Αποκεντρωμένη πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και πρωτόκολλα κατεδάφισης ενώ έχει δοθεί και προανακριτικό υλικό στον εισαγγελέα. Με δεδομένο ότι υπάρχει και η απόφαση του 2006 του ΚΑΣ σύμφωνα με την οποία ο παραχωρούμενος χώρος θα περιοριζόταν στα 2.300 τ.μ, ήταν ανάγκη να βρεθεί μια λύση  για παραχωρημένο και στεγασμένο χώρο.

Όπως αναφέρθηκε ο κ. Βλαχάκης δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του και μέσα σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση διεκόπη οριστικά.

Δείτε εδώ την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που “έληξε” άδοξα

 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook