Τέλος του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ της γερμανικής Fraport και του ομίλου Κοπελούζου για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η οποία θα ενεργοποιήσει και την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος του 1,23 δισ. ευρώ αλλά και επενδύσεις ύψους 330 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροδρομίων.

Όπως διευκρίνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Γερμανικής εταιρείας κ. Στέφαν Σούλτε, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χρηματοδότες ενώ τόνισε ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν εμπνέει καμία ανησυχία για την καταβολή του τιμήματος. Αυτή την περίοδο ιδρύεται στην Ελλάδα η θυγατρική Fraport Greece η οποία θα αναλάβει να τρέξει την λειτουργική πλευρά της ιδιωτικοποίησης, που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τον διαχωρισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Ρυθμιστικής Αρχής, θέμα που όπως δήλωσε χθες ο κ. Σούλτε αν δεν λυθεί δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η τιμολογιακή πολιτική των νέων αεροδρομίων σε ότι αφορά τα τέλη θα διαμορφωθεί στα 13 ευρώ (σήμερα είναι 12 ευρώ για τα ταξίδια εντός Σέγκεν και 22 ευρώ για τα εκτός), τονίζοντας ότι ακόμη και όταν θα φτάσουν στα 18 ευρώ με το τέλος του επενδυτικού προγράμματος -σε 4 έως 5 χρόνια-, θα είναι χαμηλότερα από τα τέλη που καταβάλλονται αντίστοιχα στην Τουρκία και την Ισπανία.

“Δεν θέλουμε να είμαστε ακριβοί, δεν είναι η πρώτη μας επιλογή γιατί με περισσότερους επιβάτες θα έχουμε περισσότερα έσοδα και από τις άλλες εμπορικές δραστηριότητες των αεροδρομίων” πρόσθεσε ο επικεφαλής της Fraport. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της διεθνούς εταιρείας δήλωσε χθες ότι έχει επισκεφτεί τα 9 από τα 14 αεροδρόμια, απέφυγε όμως να κατονομάσει ποια είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Σε ερώτηση του “newmoney” ο κ. Σούλτε διευκρίνισε ότι προβλήματα στη ροή των διαδικασιών (μεγάλη αναμονή, κακή οργάνωση υπηρεσιών κ.α) υπάρχουν σε όλα. Τόνισε επίσης ότι σε πολλά υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας επιβατών και ότι σε κάποια υπάρχουν και θέματα ασφάλειας. Για τα οφέλη αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που είναι το ζητούμενο και θα φέρει ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών αεροδρομίων αναφέρθηκε από την πλευρά ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος. “Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα είναι 14 πύλες εισόδου στην Ελλάδα καθώς για τον επισκέπτη η πρώτη και η τελευταία εντύπωση είναι αυτή που μένει από τα αεροδρόμια” ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την επένδυση της Fraport την μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει πολλαπλασιασιαστικά οφέλη στη χώρα.

Ο κ. Κοπελούζος αναφέρθηκε στο Ελ. Βενιζέλος και επικαλούμενος μελέτη του οικονομικού πανεπιστημίου σημείωσε ότι απασχολεί συνολικά 17.000 εργαζόμενους (προσωπικό, εμπορικά καταστήματα, επίγεια εξυπηρέτηση) και πέρσι διακίνησε 18 εκ. επιβάτες. “Κάντε την αναγωγή στα περιφερειακά αεροδρόμια που εξυπηρετούν 23 εκ. επιβάτες για να δείτε πόσοι μπορούν να δουλέψουν μελλοντικά σε αυτά”. Ο κ. Σούλτε δήλωσε ανοικτός σε διαπραγματεύσεις με τα σωματεία εργαζομένων, αναφέροντας ότι η εταιρεία περιμένει από την ΥΠΑ την λίστα με τον αριθμό εργαζομένων για να κάνει μια ελκυστική προσφορά παραμονής στις θέσεις τους. Απέφυγε όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις που συνδέονται με την αρνητική στάση κυβερνητικών στελεχών στην ιδιωτικοποίηση, υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς θα είναι συμπαραστάτες λόγω της σπουδαιότητας του έργου. Παραδέχτηκε ότι οι αντιδράσεις έφεραν κάποιες καθυστερήσεις στο έργο, όμως φάνηκε αισιόδοξος ότι από εδώ και πέρα σε συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές η συμφωνία θα υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook