“Πυρά” κατά των καταστηματαρχών αλλά και δημοτικών παρατάξεων εξαπολύει η παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών πρώτα ο Άνθρωπος”, σχολιάζοντας τα χθεσινά γεγονότα που οδήγησαν στην επεισοδιακή διακοπή του δημοτικού συμβουλίου.

Σε σχετική ανακοίνωση, η δημοτική παράταξη κάνει λογο για προσπάθεια τρομοκράτησης του δημοτικού συμβουλίου από κάποιους καταστηματάρχες οι οποίοι “χρησιμοποίησαν την παρουσία των εργαζόμενων ως μοχλό πίεσης, αλλά και ως απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης”, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί δημοτικές παρατάξεις για σπέκουλα, “παραγοντισμό” και “ημετεροκρατία”.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας Πολιτών”

Κοινή διαπίστωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Χανιωτών και των επισκεπτών της πόλης μας, εδώ και πολλά χρόνια, είναι η απαράδεκτη εικόνα του ενετικού λιμανιού. Το κεντρικό αυτό ιστορικό μνημείο – σύμβολο της πόλης έχει αλλοιωθεί σημαντικά από την ανεξέλεγκτη εμπορική εκμετάλλευση, χωρίς κανένα σεβασμό στο δημόσιο χώρο, στους επισκέπτες αλλά και στην ίδια την ιστορία μας. Η υπερβολική έκταση που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα και το πλήθος των αυθαίρετων κατασκευών «σκίασης», δίνουν, μεταξύ άλλων, την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Κανόνες όμως υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ως τώρα. Από το 2006 γίνονται μελέτες και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί χωρίς όμως τίποτα να υλοποιείται τελικά. Γιατί;

Η απάντηση δόθηκε με τον πιο παραστατικό τρόπο την Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο υιοθέτησε μια επιστημονική μελέτη για τον περιορισμό της κατάληψης από τραπεζοκαθίσματα της παράκτιας ζώνης του ενετικού λιμανιού, η οποία θα εφαρμοστεί το 2017. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην αίθουσα παρέστησαν περί τους 100 καταστηματάρχες και εργαζόμενους σε καταστήματα του παλιού λιμανιού, οι οποίοι θέλησαν να συζητηθεί το ζήτημα της παραπάνω μελέτης. Πράγματι, τους δόθηκε ο λόγος ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους. Στο διάλογο, όμως, είσαι υποχρεωμένος και να ακούς, και μάλιστα απόψεις με τις οποίες μπορεί να διαφωνείς. Δεν έχεις ωστόσο το δικαίωμα να απειλείς, να βρίζεις με τον πιο χυδαίο τρόπο, να προπηλακίζεις και ιδιαίτερα να προσπαθείς να χτυπήσεις δημοτικούς συμβούλους. Γιατί αυτός ήταν ο τρόπος να «εκφράσουν τις απόψεις τους» κάποιοι καταστηματάρχες και εργαζόμενοι.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου προχθές υπήρχαν δύο εικόνες: Από τη μια, το πλήθος εργαζόμενων στις επιχειρήσεις του λιμανιού. Νέοι, κατά  μεγάλη πλειοψηφία, που έχουν βιώσει στο πετσί τους την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, την απόγνωση από τις πολιτικές των μνημονίων που έχουν εξαθλιώσει τις ζωές τους, την ανομία. Από την άλλη, κάποιοι καταστηματάρχες που χρησιμοποίησαν την παρουσία των εργαζόμενων ως μοχλό πίεσης, αλλά και ως απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης.

Στο δημοτικό συμβούλιο βρήκαν υποστηρικτές τις παρατάξεις Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, που όλα αυτά τα χρόνια ως δημοτική αρχή υπέθαλψαν και εξέθρεψαν ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και ανομίας στο ενετικό λιμάνι, αλλά και στήριξαν τις πολιτικές αυτές που οδήγησαν στην απογοήτευση και τον εργασιακό μεσαίωνα τους νέους. Δυστυχώς δεν μας προκαλεί πλέον έκπληξη η στάση μελών της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίοι είτε με τη θέση τους είτε με την απουσία τους, όπως παλαιότερα έτσι και σήμερα, συνεχίζουν απρόσκοπτα να βαδίζουν το δρόμο του παραγοντισμού και της ημετεροκρατίας.

Η Πρωτοβουλια Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος καταδικάζει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του δημοτικού συμβουλίου και δηλώνει ότι καμιά ομάδα πολιτών δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει την αποψή της. Το ενετικό λιμάνι και η παλιά πόλη είναι στολίδι του Δήμου μας, ανήκει σε όλους τους δημότες και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ο δημόσιος χώρος του.

Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να μπουν και να τηρηθούν κανόνες στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, που και το μνημείο θα σέβονται και θα αναβαθμίσουν την εικόνα της πόλης, προς όφελος και των δημοτών αλλά και των εργαζόμενων και των καταστηματαρχών. Καλούμε τους πολίτες, σωματεία και συλλογικότητες της πόλης να πάρουν θέση και για όσα συνέβησαν στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και για τις παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων στο ενετικό λιμάνι και την παλιά πόλη των Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook