Προβληματισμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της αγοράς ελαιολάδου οι παραγωγοί της Κρήτης, καθώς την στιγμή που η τιμή του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, η μέση τιμή στο νησί δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η ποιότητα του ελαιολάδου έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα υψηλή οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν αποκομίσει μέχρι και σήμερα τα προσδοκώμενα οφέλη, παρά το γεγονός ότι ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. 

Βασικότερες αιτίες ;

Τόσο το φονικό βακτήριο xylella όσο και η μειωμένη παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια του χειμώνα. Στον αντίποδα η αγορά της Κρήτης παραμένει μουδιασμένη και διστακτική στο να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή να ανεβοκατεβαίνει στα 3 ευρώ, την στιγμή ωστόσο που στελέχη της αγοράς εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα ακολουθήσει έστω και οριακά (η τιμή) ανοδική τροχιά. Από την πλευρά τους ελαιοπαραγωγοί ζητούν από την πολιτεία την προστασία του προϊόντος κυρίως από τον εχθρό που ακούει στο όνομα δάκος, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση για μειωμένες πιστώσεις. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook