Λίγες ώρες μόλις, πριν από την έναρξη των διαδικασιών για την κατεδάφιση του ιστορικού μνημείου του Σαμή Μπέη, πολίτες του Ηρακλείου μαζεύουν υπογραφές μέσω εκστρατείας στο Avaaz.org, καλώντας τον δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό να μην προχωρήσει στην κατεδάφιση του μνημείου, ενώ αντιπροτείνουν την αποκατάσταση του κτιρίου.

Στο ψήφισμα οι πολίτες αναφέρονται στην ιστορία του κτιρίου καθώς επίσης και στη βαλκανική αρχιτεκτονική του, όπως αυτή έχει καταγραφεί στο βιβλίο της αρχαιολόγου Χρυσούλας Τζομπανάκη, “Το Ηράκλειο εντός των τειχών”.

Αναλυτικά:

Μεγάλου μεγέθους και ιδιαίτερα σημαντικό κτίσμα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής. Το κονάκι χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσα κάτοψη και αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Το οικοδόμημα είχε κατασκευασθεί σε διαμπερές μεγάλο οικόπεδο, με βάση το σύστημα των πτερύγων. Η δυτική όψη του κτίσματος, η οποία είναι η κύρια όψη, βλέπει προς την οδό Ιδομενέως. Εκεί ανοίγεται το θύρωμα της κυρίας εισόδου ενώ στην ανατολική πλευρά, προς την οδό Αριάδνης, ανοίγεται η δευτερεύουσα είσοδος. Οι πτέρυγες έβλεπαν σε εσωτερικές μεγάλες κατάφυτες αυλές, όπου υπήρχε πηγάδι, χαμάμ, καθώς και διάφορα άλλα βοηθητικά κτίσματα. Το ισόγειο έχει μεγάλους άνετους χώρους και είναι λιθόκτιστο. Ο όροφος όπου υπήρχε η κυρίως κατοικία, είναι ξυλόπηχτος. Το κτίσμα στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της πρόσοψης, με τους δύο διατεταγμένους εν σειρά κλειστούς εξώστες. Τα δύο αυτά σαχνισιά στηρίζονται σε κοιλόκυρτα, ειδικής κατασκευής, ξύλινα φουρούσια, τα οποία καταλήγουν σε ενδιαφέροντα ανάγλυφα κοσμήματα. Τα θυρώματα έχουν παραστάδες και ανώφλια από λαξευμένο πωρόλιθο. Υψηλός πετρόκτιστος αυλότοιχος οριοθετούσε το ακίνητο”

Καταδικάζουν την κατεδάφιση

Νωρίτερα, η δημοτική παράταξη “Ενεργοί Πολίτες” εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδίκασε την κατεδάφιση, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στη δημοτική αρχή για την ολιγωρία της αλλά και για την αδυναμία της να εξασφαλίσει κονδύλια για αναστηλώσεις,  
Παράλληλα, επισήμαναν ότι κάθε οικοδόμημα της Παλιάς Πόλης, κάθε μικρό και μεγάλο τεκμήριο της ιστορικής πορείας είναι πολύτιμο για της πορεία της πόλης στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή κάλεσαν τους πολίτες να καταδικάσουν την κατεδάφιση των μνημείων και να “κτίσουμε την ταυτότητα της πόλης μας δίνοντας έμφαση στις ιστορικές εμπειρίες που αναβλύζουν σε κάθε γωνιά της”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook