Στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση 150 χρόνων από την επανάσταση του 1866 που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη την Κρήτη, κάνουμε γνωστό ότι την Κυριακή 10 Απριλίου  θα πραγματοποιηθεί, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμβαρίου και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την έναρξης της επανάστασης. 

Η Εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά ,  από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή  Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμβαρίου ,την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Πλατανιά, το Δήμο Κισσάμου ,την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης,  και την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., και αφορά την επέτειο της έναρξης της επανάστασης, με την ορκωμοσία επί του Ιερού Ευαγγελίου  50 αγωνιστών, που έγινε την νύχτα της 20ης Φεβρουαρίου 1866, μετά από κατανυκτική δέηση στο Παλαιό Καθολικό της Ιεράς Μονής Γωνιάς στο Κολυμβάρι.

Ειδικότερα Θα αποδοθεί φόρος τιμής στους αγωνιστές και πρωτεργάτες  της σημαντικής αυτής κίνησης, με αναμνηστικό δίπλωμα που θα παραλάβουν οι απόγονοι - συγγενείς αυτών . (Ο πλησιέστερος συγγενής , ο έχων το ίδιο επίθετο  με τον τιμώμενο). 

Τα ονόματα των τιμώμενων, όπως αναφέρει ο ιστορικός Αναστασάκης  είναι:

Ιερωμένοι: Ηγούμενος Ι.Π.Μ. Γωνίας Παρθένιος φρυδάκης, Ιερομόναχος Παρθένιος Περίδης ,Ιερομόναχος Παρθένιος  Κελαίδης, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης παπάς Ροδωπιανός
Λαϊκοι: Νικόλαος Αναστασάκης, Ιωάννης Αναστασάκης, Προκόπης Φουρναράκης (Γραμβουσιανός), Ιωάννης Κανίτσος, Ιωάννης Μαλανδρής, Μαρκουλάκης, Γέρος- Καρτσώνης Παπαγιαννάκης, Γιαννουδοβαρδής, Λαιναρτέμης, Καμπούρης , Φαλαγγάρης, Σκαλίδης, Γεωργιλάς , Μαρκαντώνης, Ν. Δεικτάκης, Καστάνης , Ανουσάκης, Μπιτσάκης, Καρδάμης Παναγιωτάκης , Πρωιμοσίφης, Αγοραστής , Νικόλαος Πατσιμίδης    

Πρόγραμμα  εκδήλωσης:

 Κυριακή 10 Απριλίου 2016 

στην Ι. Π. Μονή Γωνιάς
και στη συνέχεια
στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης 
στο Κολυμπάρι

Α΄  ΜΕΡΟΣ
ΙΕΡΑ Π. ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ
Ώρα 07:30 π.μ.  Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και 
Επιμνημόσυνη  Δέηση εις μνήμην των αγωνιστών της Επανάστασης του 1866

Β΄ ΜΕΡΟΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Ώρα 11:00 πμ     
      
•    Χαιρετισμοί από τους διοργανωτές
•    Ριζίτικο τραγούδι από το Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσσαμος”. 
•    Ομιλία από τον  τέως Δήμαρχο Κολυμβαρίου κ.Πολυχρόνη Πολυχρονίδη για το γεγονός της ημέρας
•    Απονομές τιμητικών διπλωμάτων στους ορκισθέντες αγωνιστές (παραλαβή από τον πλησιέστερο απόγονο) 
•    Ριζίτικο τραγούδι από Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσσαμος”