Σε μια εποχή συνεχιζόμενης αβεβαιότητας όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες που αγαπάνε και πιστεύουν στην επιχείρησή τους σκέπτονται όλο και πιο σοβαρά να «μοιραστούν» την ιδέα τους και να αναπτυχθούν μέσω του franchise. Όμως πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα? Πόσοι γνωρίζουν πραγματικά τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από μια τέτοια κίνηση? Δυστυχώς πολύ λίγοι.

Αυτό κυρίως γιατί στην Ελλάδα οι κινήσεις γίνονται πολλές φορές αποσπασματικά. Ο επιχειρηματίας τυφλωμένος από την δυνατότητα του εύκολου κέρδους (entry fees, royalties) θεωρεί  πως αυτός είναι ένας τρόπος να βγάλει χρήματα χωρίς πολύ κόπο. Μια νοοτροπία πολύ λανθασμένη που δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ σύντομα. Οι ευθύνες ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι τεράστιες. Είναι σαν ένα ζευγάρι να μπαίνει στην διαδικασία απόκτησης παιδιών. Γιατί τα franchise καταστηματα  έχουν τις ίδιες ευθύνες που έχουν τα μικρά παιδιά. Ο τρόπος δουλειάς-ζωής αλλάζει δραματικά. Όλη η προσοχή πρέπει να πέσει στο παιδί (franchisee) γιατί όχι μόνο δεν γνωρίζει βασικές λειτουργίες της επιχείρησης μας αλλά γιατί πάνω απ’ όλα κουβαλάει το σήμα μας δηλαδή όλη την προσπάθειά μας αυτά τα χρόνια. Το μητρικό κατάστημα σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να αποτελεί το υπόδειγμα και το πρότυπο λειτουργίας για όλο το δίκτυο καταστημάτων. Η υποστήριξη που θα πρέπει να παράσχει ο franchisor πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί στα αρχικά στάδια ανάπτυξης ενός franchise. Η φράση «βλέποντας και κάνοντας» δεν μπορεί να ισχύει σε ένα καλά οργανωμένο franchise. Όλα πρέπει να είναι τυποποιημένα και κάθε τι να ορίζεται σαφώς και διακριτά. Επίσης ο franchisor θα πρέπει να είναι έτοιμος να θυσιάσει αρκετό από τον ελεύθερο και μη χρόνο του για όλα αυτά που θα απαιτήσει ο franchisee. Σε όλα αυτά τα στάδια η καθοδήγηση ενός έμπειρου συμβούλου είναι απαραίτητη ώστε όλα αυτά τα βήματα να γίνονται όσο πιο επαγγελματικά και ασφαλή μπορούν. Η ομάδα «Franchise» πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη για οτιδήποτε χρειαστεί το δίκτυο οποιαδήποτε στιγμή. Οι σύμβουλοι franchise με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων για τον franchisor. Και επειδή οι περισσότερες εταιρείες δεν διαθέτουν εξαρχής ομάδα franchise οι σύμβουλοι είναι αυτοί που μπορούν να αναλάβουν το δύσκολο αυτό κομμάτι. Επίσης η φράση «κάθε αρχή και δύσκολη» ισχύει απόλυτα στο franchise αφού δεν είναι τυχαίο ότι η πορεία ενός δικτύου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό στα πρώτα πέντε καταστήματα. Όλες οι δυσκολίες και όλες οι λεπτομέρειες εμφανίζονται στην διαδικασία αρχικής ανάπτυξης των καταστημάτων. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η επιλογή ενός κατάλληλου γραφείου συμβούλων franchise είναι ζωτικής σημασίας.

Εν κατακλείδι η επιλογή για την ανάπτυξη η μη ενός δικτύου  franchise δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Απαιτεί σκέψη, διάθεση, και πάνω απ’όλα εκπαίδευση και τεχνογνωσία έτσι ώστε το δίκτυο να επιτύχει και να είναι πραγματικά ανταποδοτικό για όλους. Έτσι η οικογένεια του  franchisor θα μεγαλώσει με γερές βάσεις και πάνω απ’όλα με σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της.

*Ο Πάνος Μπαρμπόπουλος είναι Σύμβουλος franchise Κρήτης
http://franchisecrete.gr/
MSc in Retail Management

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook