Οι τετραπληγικοί που δεν μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς μηχανική υποστήριξη έχουν τώρα λόγο να ελπίζουν, χάρη σε μια επέμβαση που δοκιμάστηκε σε ποντίκια με εντυπωσιακή επιτυχία.

Η μεταμόσχευση νευρικού ιστού και οι ενέσεις ενός ενζύμου στην περιοχή του τραύματος επανέφεραν το 80 έως 100 τοις εκατό της ικανότητας των πειραματόζωων να αναπνέουν μόνα τους, αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature.

Ελπίζουν μάλιστα να αρχίσουν σύντομα τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα, η μεταμόσχευση νευρικών μοσχευμάτων είχε εφαρμοστεί μόνο σε τραυματισμούς των νεύρων στα άκρα, όχι όμως και σε τραύματα του νωτιαίου μυελού.

Οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη συχνά οδηγούν σε παράλυση επειδή ο νωτιαίος μυελός δεν μπορεί να αναγεννηθεί και να δημιουργήσει νέες συνδέσεις με τα νεύρα που απλώνονται στο σώμα και τα άκρα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο σχηματισμό ουλώδους ιστού και στην απελευθέρωση ουσιών που αποτρέπουν την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων.

Όταν το τραύμα αφορά την περιοχή του λαιμού, το θύμα μπορεί να χάσει την ικανότητα να αναπνέει, οπότε μπορεί να ζήσει μόνο με ισόβια μηχανική υποστήριξη.

Για να λύσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν νευρικά μοσχεύματα που παρέκαμψαν την ουλή και επανασύνδεσαν τα κομμένα άκρα του νωτιαίου μυελού. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο -τη χονδροϊτινάση ABC- το οποίο μπλοκάρει τους παράγοντες που αναστέλλουν την αναγέννηση.

«Η χρήση αυτού του ενζύμου ήταν που βοήθησε τις νευρικές ίνες να φυτρώσουν και μείναμε έκπληκτοι από το πόσο καλά ξανασυνδέθηκαν στη συνέχεια» σχολίασε στο BBC ο Τζέρι Σίλβερ, καθηγητής νευροεπιστημών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Εντυπωσιακή» και «δυνητικά θαυματουργή» χαρακτήρισε την έρευνα ο Δρ Μαρκ Μπέικον της Spinal Research, μιας βρετανικής οργάνωσης που στηρίζει την έρευνα για την αντιμετώπιση της παράλυσης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook