Eπίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με θέμα «Φράγμα στο Κυπαρίσσι Ν. Ηρακλείου Κρήτης, στη θέση “Κακιά Σκάλα”» κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Από την δεκαετία του ‘50 και μέχρι σήμερα οι κάτοικοι των χωριών του Νομού Ηρακλείου, Κυπαρίσσι, Ρουκάνι, Καρκαδιώτισσα και Καλού, αλλά και της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης, χόρτασαν από προεκλογικές «δεσμεύσεις» για τη δημιουργία φράγματος στην περιοχή που θα έλυνε τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης που αντιμετωπίζουν, καθώς και τη λειτουργία του ως αντιπλημμυρικό έργο για τις πολύπαθες δυτικές συνοικίες της πόλης του Ηρακλείου.

Το φράγμα στη θέση «Κακιά Σκάλα» Κυπαρισσίου, αν και αποτέλεσε κατά καιρούς αντικείμενο διαφόρων υδρολογικών και γεωλογικών μελετών, παραμένει στα χαρτιά λόγω της παντελούς έλλειψης μιας συνολικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων  του Νομού Ηρακλείου τόσο από την Κεντρική όσο και από την Τοπική Διοίκηση (Δήμους και Περιφέρεια).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό που καταλήγει στην υδρολεκάνη που σχηματίζουν οι ποταμοί Γιόφυρος και Δρακουλιάρης, δεν αξιοποιείται, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και παραγωγοί της περιοχής να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση των κατοικιών αλλά και στην άρδευση των αγροτικών τους καλλιεργειών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αντίθετα, το χειμώνα οι χείμαρροι της κοιλάδας Γιοφυριού και Δρακουλιάρη πλημμυρίζουν, με καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες και το δομημένο περιβάλλον στην κατώτερη ζώνη της υδρολεκάνης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φοινικιάς, του Αγ. Γιάννη Χωστού και του Γιοφύρου στο ύψος της Εθνικής Οδού, στην πόλη του Ηρακλείου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την τελευταία μεγάλη πλημμύρα του 1994 τα νερά κατέκλυσαν την κοιλάδα σε ολόκληρο το μήκος και το πλάτος της με κυμαινόμενο ύψος μέχρι 3μ. Oι ζημιές στις αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, στις εμπορικές επιχειρήσεις, στις κατοικίες, στις δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις, στα αυτοκίνητα κ.λπ. ξεπέρασαν τα 26 εκ. ευρώ.

Κυβερνήσεις και Τοπική – Περιφερειακή Διοίκηση, διαχρονικά, υλοποιούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για λογαριασμού του μεγάλου κεφαλαίου, αδιαφορώντας μπροστά στις πραγματικές, ζωτικής σημασίας ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, όχι μόνο δεν ασχολούνται με την πρόληψη τέτοιων καταστροφικών καταστάσεων (πλημμύρες – λειψυδρία), αλλά καθυστερούν ακόμα και την καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες, την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, ενώ οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης απαγορεύουν – ως μη επιλέξιμα – έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, εξασφαλίζοντας έτσι, τη μέγιστη δυνατή επιδότηση του κεφαλαίου για έργα που θα του αποφέρουν κέρδος, ενώ οι ανάγκες του λαού μπαίνουν στο περιθώριο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε στη θέση «Κακιά Σκάλα», στο Κυπαρίσσι Ν. Ηρακλείου να εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις οι κανόνες ορθολογικής διαχείρισης υδάτινων πόρων και με άμεση προτεραιότητα, να κατασκευαστούν, αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, όλα τα απαραίτητα υδροτεχνικά έργα για την ικανοποίηση των σύγχρονων υδρευτικών, αρδευτικών και αντιπλημμυρικών αναγκών των κατοίκων και των παραγωγών της  ευρύτερης περιοχής, καθώς και του δομημένου περιβάλλοντος.                               

Ο βουλευτής

Μανώλης Συντυχάκης”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook