Στην ανάγκη προσέλκυσης οπτικοακουστικών παραγωγών από το εξωτερικό για την ενίσχυση της οικονομίας, αναφέρονται ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και 22 ακόμη βουλευτές με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρεται στην παρέμβασή τους «Η υλοποίηση οπτικοακουστικών, κυρίως κινηματογραφικών και τηλεοπτικών, παραγωγών έχει αποδειχθεί αποτελεσματική τακτική για την ενίσχυση της ελκυστικότητας και την αύξηση της επισκεψιμότητας ενός τουριστικού προορισμού…. Σε μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ το 2014 επιβεβαιώθηκε ότι η προβολή μεγάλων ξένων κινηματογραφικών παραγωγών που γυρίστηκαν στη χώρα μας, είτε εξ ολοκλήρου είτε κατά μέρος, οδήγησε σε αξιοσημείωτη αύξηση των επισκεπτών στους τόπους των γυρισμάτων τα επόμενα έτη.

Μόνο την περίοδο 2007- 2011 η εισροή ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα από την πραγματοποίηση γυρισμάτων ξένων παραγωγών, δίχως να υπολογίζεται η αύξηση της τουριστικής κίνησης στις περιοχές όπου έγιναν τα γυρίσματα, ανήλθε σε 6,8 εκ. δολάρια, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Οι κλιματικές και καιρικές συνθήκες, η ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου και οι μοναδικοί χώροι ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει επαρκώς. Οι λόγοι γι’ αυτό εντοπίζονται στην έλλειψη των κατάλληλων επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων, στην απουσία μεγάλων και σύγχρονων studio καθώς και στη χρονοβόρο και σύνθετη διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών, κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Το 2014 τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης είχαν προχωρήσει σε σειρά ενεργειών προς βελτίωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου, των διοικητικών δομών και διαδικασιών για την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών».

Τέλος, οι κκ. Β. Γιόγιακας, Λ. Αυγενάκης και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές ρωτούν τους  αρμόδιους Υπουργούς: «1. Εάν και ποια εξέλιξη υπάρχει αναφορικά με την προώθηση και την ολοκλήρωση κάθε μίας εκ των παραπάνω πρωτοβουλιών, 2. Τι έχουν πράξει ή τι προτίθενται να πράξουν για τη αναδιαμόρφωση του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου ώστε να υπηρετηθεί αποτελεσματικά η προσέλκυση, υποδοχή και διευκόλυνση οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook