Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του  γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υγείας για την απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής του ειδικού νοσηλίου-τροφείου από τον ΕΟΠΥΥ στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αλλά και για την ανάγκη επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να καταβληθεί το νοσήλιο  και στα Κέντρα διημέρευσης παιδιών με αναπηρία.

Αναπτύσσοντας την ερώτηση του, ο κ. Κεγκέρογλου, αφού αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά και δράση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας, τα οποία ουσιαστικά εξυπηρετούν την αποιδρυματικοποίηση  και συμβάλλουν στην αποφυγή του εγκλεισμού των παιδιών με αναπηρία σε ιδρύματα, τόνισε ότι από το 2015 έπρεπε να τροποποιηθεί ο κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ και να αρχίσει να καταβάλλεται το νοσήλιο-τροφείο στις Σ.Υ.Δ, ώστε να αποφευχθεί και ο ορατός κίνδυνος να κλείσουν και άλλες.

Αναφορικά με την καταβολή των νοσηλίων από τον ΕΟΠΠΥ στα Κέντρα διημέρευσης παιδιών με αναπηρία, ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε πως οι διοικήσεις των Οργανισμών πρέπει να αντιληφθούν τις ανάγκες και απαιτήσεις των ημερών και να συμμορφώνονται άμεσα στις υποχρεώσεις τους και με όσα προβλέπονται στους νόμους, όπως ο ν.4316/14. «Υπάρχουν 43 δομές γονέων  με 1430 παιδιά με αναπηρία και η πολιτεία οφείλει να τις στηρίξει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον Βουλευτή για την ερώτηση του, σημείωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους και σύντομα θα υπάρξει νέος κανονισμός του Ε.Ο.Π.Π.Υ που ρητά θα προβλέπει την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με τις Σ.Υ.Δ ενώ για το διάστημα που υπάρχει κενό (Γενάρη-Απρίλη) θα εκδώσει νέα Κ.ΥΑ, με αναδρομική ισχύ προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Επίσης διαβεβαίωσε τον Βουλευτή , ότι θα καταβληθούν γρήγορα τα οφειλόμενα από το 2015 στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και στα Κέντρα διημέρευσης παιδιών με αναπηρία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook