Τιμώντας την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Ελευθέριου Κ. Βενιζέλου, η Βουλή των Αντιπροσώπων,  το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», οργάνωσαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Στρατηγικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου».

Η εκδήλωση έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 9 Απριλίου 2016, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη Λευκωσία, σε έναν χώρο με πολλούς συμβολισμούς και ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική ιστορία της Κύπρου, και ειδικότερα, του εθνικού κινήματος και του κυπριακού  αλυτρωτισμού.

Της συζήτησης προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τις κυρίες Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Κρήτης, και τη Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτή Χανίων, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων». 

Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, υπογράμμισε τις σχέσεις του Πανεπιστημίου  Κύπρου και ειδικότερα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με το οποίο διοργάνωσαν ένα πετυχημένο επιστημονικό συνέδριο, τον Απρίλιο του 2005,  με τίτλο «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Κύπρος», του οποίου έχουν εκδοθεί τα Πρακτικά. Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτή η επιστημονική συνεργασία θα συνεχιστεί εποικοδομητικά, και θα ανανεώνει τους ιδιαίτερους δεσμούς και την αγάπη που έτρεφε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την Κύπρο.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, τόνισε: «Η σημερινή εκδήλωση γίνεται για να τιμήσουμε την επέτειο των ογδόντα χρόνων από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου και έχει θέμα τη βενιζελική εξωτερική πολιτική, τις στρατηγικές της επιλογές, τις συμμαχίες της στο εξωτερικό, τις αντιδράσεις στο εσωτερικό. Τις επιτυχίες και τις επιτυχίες, τις συμμαχίες, το πώς κερδήθηκε ο σεβασμός εχθρών και φίλων, το πώς επιτεύχθηκαν οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι, το πώς έγινε η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, τον καθοριστικό ρόλο του Βενιζέλου στο Κυπριακό ζήτημα. Όλα αυτά σε ένα τέταρτο του αιώνα, από το 1910 μέχρι το 1932, σε μια περίοδο όπου φαινόταν να κρίνεται η λύση του Ανατολικού ζητήματος, αλλά σημαδεύτηκε και από πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στην Ευρώπη, στα χρόνια του  Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και των μεταπολεμικών ανακατατάξεων.» 

Τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που ακολούθησε, συντόνισε ο Γιώργος Καζαμίας, αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και πήραν μέρος οι Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν. Κύπρου, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν. Αθηνών, Χρίστος Α. Θεοδούλου, δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων και Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση, που μεταδιδόταν απευθείας από το ραδιόφωνο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και διάνθισαν ουσιαστικές ερωτήσεις ή σύντομες παρεμβάσεις από το πολυπληθές ακροατήριο.

Την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016, οι επισκέπτες από την Κρήτη έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, ο οποίος, αφού τους καλωσόρισε, τους εξέφρασε τη χαρά του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης προς τιμήν του μεγάλου Κρητικού πολιτικού, η οποία επιβεβαιώνει και τους αδελφικούς δεσμούς των κατοίκων της Κρήτης και της Κύπρου. Στη συνέχεια έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό, και από την πλευρά του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τους στόχους του. Στην αποστολή του Ιδρύματος συμμετείχαν επίσης ο Σταύρος Νικηφοράκης και ο Λευτέρης Τσουράκης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook