Με πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη, αντιπροσωπεία των συλλόγων των ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης είχε χθες Τετάρτη 13 Απριλίου συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τον Υπουργό κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, κ. Τάσο Πετρόπουλο. Στη συνάντηση μετείχαν και οι βουλευτές κ.κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης (Χανίων), που είχε την πρωτοβουλία, Σωκράτης Βαρδάκης (Ηρακλείου), υπεύθυνο του τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και Εμμανουήλ Θραψανιώτης (Λασιθίου).

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης έθεσαν ως κυριότερο πρόβλημα του κλάδου τους τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ζητήθηκε πολιτική παρέμβαση για την τήρηση της νομιμότητας και την αποφυγή καταχρηστικών συμπεριφορών. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι σταθερός προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου προστασίας της εργασίας μέσω των συλλογικών ρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι, ενόψει των σχετικών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς που, ωστόσο, δεν προβλέπονται πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση κύρωσε τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Χάρτη που, όπως είπε, παρέχει το πεδίο για την υποστήριξη της προσπάθειάς της αυτής.

Ο Υπουργός τόνισε ακόμα ότι ενδεχόμενες καταχρηστικές συμπεριφορές εκ μέρους της εργοδοσίας δεν θα ήταν προς όφελος του τουριστικού προϊόντος συνολικά, αφού θα προκαλούν εντάσεις και ποιοτική υποβάθμιση των υπηρεσιών.

Ο παριστάμενος αναπληρωτής Υπουργός κ. Πετρόπουλος, εξ άλλου, ανανέωσε την κυβερνητική δέσμευση που είχε δοθεί σε πρόσφατη απάντησή του σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, ότι σύντομα υλοποιείται η υποχρέωση πληρωμής της μισθοδοσίας μέσω Τραπεζών, κίνηση που αναμένεται να προστατεύει τους εργαζόμενους από περιπτώσεις μη ακέραιας καταβολής του μισθού τους.

Θίχτηκαν, τέλος, τα προβλήματα υποστελέχωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Κρήτη, καθώς και τα προβλήματα που γεννιούνται από τις παραβιάσεις στο θέμα της μαθητείας, που, όπως οι εργαζόμενοι είπαν, οδηγεί συχνά σε καταστάσεις παραοικονομίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Μανόλης Πεπόνης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Παναγιώτης Προύντζος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουρισμού και Επισιτισμού, Εμμανουήλ Μπαμιάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού και Επισιτισμού, Μιχάλης Γαρεφαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου και Μαρια Μαρκάκη – Φαζού  Γ. Γ. και μέλος της Ε.Ε. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων