Την πρόταση του ΚΚΕ για τους Ρομά, ανέλυσε ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του Κόμματος μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με αντικείμενο την ακρόαση εκπροσώπων συλλογικοτήτων Ρομά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά 8 Απρίλη.

Όπως επισήμανε, το ΚΚΕ προτείνει και καλεί και τους ίδιους τους Ρομά να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή εργασία με ασφαλιστικά διακαιώματα, απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να νομιμοποιηθούν όσοι ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί και τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τα παιδιά των Ρομά, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά και να ξεριζωθεί ο αναλφαβητισμός. Επίσης, ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών όπου κατοικούν και δημιουργία οδικού δικτύου και υποδομών σε αυτές τις περιοχές, με παροχή ηλεκτροδότησης και νερού, δημιουργία ιατρείων, σχολείων, δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και οικοδόμησης κατοικιών.

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι στην «ταξική κοινωνία που ζούμε, υπάρχουν κοινωνικές αδικίες και κοινωνικοί αποκλεισμοί με βάση το θρήσκευμα, τη φυλή κ.α., με αποτέλεσμα και οι Ρομά να δέχονται και αυτοί τον κοινωνικό αποκλεισμό από ένα σύστημα που δεν ποδοπατά μόνον αυτούς, αλλά συνολικά τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού.

Επισήμανε ότι μέσω των δημοτικών αρχών, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα προχώρησαν σε εξώσεις των Ρομά από τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη έχει εναποτεθεί σε ορισμένους εθελοντές και ΜΚΟ. 

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι στις σοσιαλιστικές χώρες αυτά τα ζητήματα είχαν αντιμετωπιστεί από το κράτος, σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι πολιτικό ζήτημα και η αντιμετώπισή του είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων. 

Στη δευτερολογία του ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε την πολιτική της ΕΕ, όπου επικρατούν συνθήκες γκετοποίησης πολλών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ό,τι συνέπειες έχει αυτό. Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Σκανδιναβικές χώρες όπου μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν προγράμματα στείρωσης γυναικών Ρομά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook