Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά των ακτών του Εκουαδόρ εξαιτίας του σεισμού 7,8 Ρίχτερ ο οποίος έπληξε το δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας και πρόσθεσε ότι οι αρχές κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Κίτο, λίγο έξω από τις ακτές, και το εστιακό βάθος ήταν 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Ισημερινού. Οι αρχές του γειτονικού Περού εξέδωσαν προειδοποίηση για το βόρειο τμήμα της χώρας μετά τον σεισμό.

«Έχουμε 16 νεκρούς στην πόλη Πορτοβιέχο, 10 στην Μάντα, δύο στην επαρχία Γκουάσα», δήλωσε ο Γκλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «για να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη».

Τρομοκρατημένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο, εν μέσω προειδοποιήσεων για σεισμικά κύματα ή τσουνάμι, που αναμένεται να πλήξουν τις ακτές της χώρας των Άνδεων. Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε πως ο σεισμός έχει προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» στο επίκεντρό του και σε άλλες περιοχές, όπως η Γκουαγιακίλ.

Εικόνες που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η κυβέρνηση της χώρας απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.

Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωση απεικονίζουν ρωγμές σε τείχους εμπορικών κέντρων.

«Ήμουν στο σπίτι μου κι έβλεπα μια ταινία κι όλα άρχισαν να κουνιούνται. Έτρεξα έξω στον δρόμο και δεν ξέρω τι θα γίνει τώρα», ανέφερε η Λορένα Κασάρες, 36 χρονών, εργαζόμενη σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Κίτο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook