Γιατί η Κρήτη είναι ένας υγιής προορισμός διακοπών; Με αυτό το ερώτημα για τίτλο του άρθρου της, Κάθριν Λίστον, υμνεί την κρητική διατροφή στη Βρετανική Evening Standard και περιγράφει την γαστρονομική της εμπειρία κατά τη διαμονή της στο νησί.

Αυτό που κάνει εντύπωση στην αρθογράφο είναι τα αγνά πρώτα υλικά και το γεγονός ότι οι Κρητικοί πολλές φορές κάθονται γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι για ώρες φτάνοντας το βραδινό! Και εδώ που τα λέμε δεν έχει και άδικο, τουλάχιστον όταν είναι καλοκαιράκι ή γιορτή τα παρεάκια γύρω από το τραπέζι το… ξενυχτούν!

Είναι από τις παλαιότερες διατροφές του κόσμου

Εκτός από τις παραλίες, τη φύση και την αρχιτεκτονική, η αρθογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κρητική κουζίνα εστιάζοντας στα αγνά υλικά που παρέχει πλουσιοπάροχα η κρητική γη:

Γλυκές, ώριμες ντομάτες που δοκιμάζουν τις ακτίνες του ζωοποιού ήλιου, αλμυροί αχινοί  που έχουν τη γεύση της θάλασσας … Το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και ένα από τα πιο νότια, φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες του, τα βουνά και την αρχιτεκτονική της ενετικής εποχής, αλλά και οι γόνιμες πεδιάδες και πλούσιες θάλασσες είναι επίσης γεμάτα με χυμώδεις ελιές, χταπόδια, καλαμάρια και σφυρίδες καθώς και λαχανικά που είναι τόσο φρέσκα και έχουν γεμάτη γεύση.

Η κρητική διατροφή έχει να κάνει με το να τρως ό,τι παράγει το πλούσιο χώμα αυτού του μεσογειακού νησιού – βιολογικά λαχανικά και φρούτα γεμάτα θρεπτικά συστατικά, ποσότητες ελαιολάδου, σιτάρι, βότανα και πολύ λίγο κρέας. Είναι μία από τις πιο υγιεινές διατροφές στον κόσμο, σύμφωνα με μια Μελέτη Επτά Χωρών που διεξήχθη το 1958-1999 από τη Δρ Ancel Keys, η οποία αποκάλυψε ότι οι Κρητικοί έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Είναι επίσης,  μια από τις παλαιότερες διατροφές που χρονολογούνται από τη μινωική εποχή του 1400-1700 π.Χ.. Τα βότανα και τα φυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν βρεθεί σε τοιχογραφίες και εικόνες από την εποχή του χαλκού στο παλάτι της Κνωσού στο Ηράκλειο την πρωτεύουσα του νησιού, καθώς και σε τεράστια πιθάρια για την αποθήκευση του ελαιολάδου.

Το ξενυχτάμε γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που έκανε εντύπωση στην αρθογράφο είναι το γεγονός ότι οι Κρητικοί κάθονται ώρες στο τραπέζι και μερικές φορές το μεσημεριανό φτάνει μέχρι το δείπνο :

Οι Κρητικοί περνούν ώρες πάνω από φρεσκομαγειρεμένα γεύματα, το μεσημεριανό συχνά φτάνει μέχρι το δείπνο. Μια μέρα, ξόδεψα οχτώ ώρες γύρω από το τραπέζι (αν και όχι σε μία θέση). Είναι ωστόσο, ένας τρόπος ζωής που έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς οι νέοι απομακρύνονται από τα χωριά στις πόλεις που ζουν με ταχύτερο ρυθμό. 

Τι γεύτηκε ο ουρανίσκος

Η ίδια κάνει ξεχωριστή αναφορά στο ελαιόλαδο και τα βότανα ενώ περιγράφει την εμπειρία της από την απόλαυση κρητικών λιχουδιών κατά την παραμονή της στο νησί:

Κατά την εβδομαδιαία παραμονή μου στο νησί, δείπνησα σαν Μινωίτισσα βασίλισσα. Το ένα πιάτο μετά το άλλο ικανοποιούσε τον ουρανίσκο μου. Τρυφερό χταπόδι και σφυρίδα στα κάρβουνα στο ξενοδοχείο Grecotel Amirandes στις Γούβες, ανατολικά του Ηρακλείου, κριθαράδα στο Aldemar Royal Mare Hotel, στη Χερσόνησο, μια εξαιρετική πορτοκαλόπιτα στο Daios Cove στον Άγιο Νικόλαο, σφακιανή πίτα με μαρμελάδα κυδώνι και κουκουνάρι και πίτες με κατσικίσιο τυρί και θυμαρίσιο μέλι στη βιολογική Agreco Farm της  Grecotel  , κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Ρεθύμνου. Μάλιστα, σε αυτά τα 40 στρέμματα της Grecotel οι επισκέπτες καλούνται να γίνουν αγρότες την ημέρα, ενώ οι παραθεριστές μπορούν να πάνε στην ταβέρνα και να απολαύσουν το παραδοσιακό κρητικό φαγητό που σερβίρεται σε μια λαμπρή τοποθεσία πάνω σε λόφο.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook