Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο θέμα της κοινής υπουργικής απόφασης για τις ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ΠΑΓΝΗ.

Στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου αναφέρεται:

“Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ, μετά από πρόσκληση του ΔΣ του σωματείου,  σύσκεψη για τις εξελίξεις στο θέμα της κοινής υπουργικής απόφασης για τις ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Ερευνητών και το Σωματείο Οικοδόμων.

Απουσίαζαν το Σωματείο Καθαριστριών και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις,

 Τονίστηκε από τη διοίκηση του σωματείου του ΠΑΓΝΗ πως σήμερα το θέμα αυτό ανοίγει με την καθαριότητα, το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και στους εργαζόμενους στις υπόλοιπες ειδικότητες που έχουν παραχωρηθεί σε εργολάβους (σίτιση, ασφάλεια, λογιστήριο, κλπ.).

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει για ακόμα μία φορά (μετά την εγκύκλιο Κατρούγκαλου 2015)  να οδηγεί τους εργαζόμενους στα συνεργεία από την αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργολάβων στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων!

Με τη σχετική εγκύκλιο (22-3-2016) το Υπουργείο Υγείας κάνει γνωστό πως πλέον κάθε φορέας στην Υγεία μπορεί να απασχολεί τον κάθε εργαζόμενο στην καθαριότητα ως ατομικό εργολάβο χωρίς κανένα δικαίωμα! Ξεκαθαρίζοντας πως η σύμβαση αυτή δεν είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας, άρα με μικρό μισθό, χωρίς άδειες, χωρίς ΒΑΕ, χωρίς επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα κ.ά.

Ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς

Για να είναι καθαρά τα νοσοκομεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους. Όχι με ψίχουλα.

Ήδη πριν ακόμη βγει η εγκύκλιος, κάποιοι καλοθελητές έσπευσαν να πουν πως τώρα δήθεν θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων εργολαβικών εργαζόμενων, είπαν “επιτέλους πετιούνται οι εργολάβοι έξω κι αυτό είναι μια νίκη” κι έτρεξαν να βάλουν πλάτη στην πιο άθλια εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Σήμερα, επιμένουν να σύρουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων να υπογράψουν σύμβαση μίσθωσης έργου, αύριο σειρά έχουν η σίτιση, μεθαύριο η φύλαξη και έπεται συνέχεια σε όλες τις ειδικότητες. Αυτός άλλωστε είναι και ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος – σύμφωνος και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες: Η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο.

Και από την άλλη ορισμένα παπαγαλάκια της εργοδοσίας  έτρεξαν να κατακεραυνώσουν τις ατομικές συμβάσεις βγάζοντας λάδι την εργοδοσία καλώντας τους να υπογράψουν ότι δεν έχουν κανένα παράπονο από την εταιρία και ότι τηρείται η εθνική συλλογική σύμβαση

Από τις παρεμβάσεις των υπόλοιπων σωματείων τονίστηκε η αναγκαιότητα για όλους τους συναδέλφους καθαριστές, εργάτες, τραπεζοκόμους, σεκιούριτι, τεχνικούς, αλλά και τους δήθεν “ωφελούμενους” 5μηνίτες να διεκδικήσουμε  με τα υπόλοιπα σωματεία των υγειονομικών και όλο το λαό μαζικά και μαχητικά μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Λέμε όχι στη σκλαβιά των εργολάβων, αλλά και των ατομικών συμβάσεων

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καλεί τους εργαζόμενους  να μη σκύψουν το κεφάλι, να οργανώσουν τον αγώνα τους ενιαία με δυο βασικά αιτήματα για όλο τον κλάδο:

▪ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των εργολαβικών συνεργείων. Μαζικές προσλήψεις καθαριστριών για καθαρά νοσοκομεία

▪ Σύμβαση εργασίας με το φορέα, μισθός/ ωράρια εργασίας/ εργασιακές σχέσεις, όπως αυτά καθορίζονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (παροχής υπηρεσιών).”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook