Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε το βράδυ στον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, την πρόταση για το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Βουλής, σε διάστημα 15 ημερών πρέπει να συγκαλέσει συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος για συζήτηση και παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, αν και αναμένεται η συνεδρίαση αυτή της Βουλής να διεξαχθεί πολύ νωρίτερα, ίσως και τις επόμενες ημέρες.

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν τα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, τα οποία συμμετέχουν και στην απερχόμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Το VMRO-DPMNE και ορισμένα μικρότερα συνεργαζόμενα, με αυτό, κόμματα θα έχουν 13 υπουργούς και δύο αντιπροέδρους. Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι μεταξύ άλλων θα διατηρήσει στη νέα κυβέρνηση και τα σημαντικά υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Γκρούεφσκι, νέος υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο 32χρονος Νίκολα Πόποσκι, νυν πρέσβης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά την απόφαση του τελευταίου να μην συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Πόποσκι αποτελεί προσωπική επιλογή του Ν. Γκρούεφσκι, χωρίς όμως να διαθέτει ιδιαίτερη πολιτική ή διπλωματική εμπειρία. Μάλιστα, η τοποθέτησή του πέρυσι, στη θέση του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν πρόσωπο άγνωστο στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη της χώρας.

Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης της χώρας. Ο κ. Μιλόσοσκι επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απόφαση του αυτή, η οποία προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων σε πολιτικούς κύκλους στην ΠΓΔΜ.

Το DUI θα έχει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργεία (Άμυνας, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και δύο αντιπροέδρους, αρμόδιους για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Τα κόμματα των κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι διαθέτουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το VMRO-DPMNE, το οποίο εξέλεξε 56 βουλευτές στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η οποία αποτελείται από 123 βουλευτές.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, πρώτο αναδείχτηκε το DUI, το οποίο εξέλεξε 15 βουλευτές.

Σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook