ον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την πολύπλοκη και όχι τόσο ευέλικτη διαδικασία έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να επισκεφθούν το νησί της Κρήτης και την χώρα μας, κρούει μέσα από μία αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο  Flashnews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tez tour Δημήτρης Χαριτίδης, λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή της ημερίδας στο Ηράκλειο με θέμα «Οι Ανατολικές αγορές για τον τουρισμό. Ιστορία – Δράσεις και Προοπτικές για την διετία 2016 – 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριτίδη ο προβληματισμός στις τάξεις φορέων του τουρισμού είναι έντονος, καθώς στο μέτωπο της έκδοσης βίζας το τοπίο παραμένει θολό και η όλη διαδικασία ”δυσκίνητη”, καθώς τα βιομετρικά στοιχεία τα οποία απαιτούνται από την μία, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στο προξενείο από την άλλη, βάζουν εμπόδια στους Ρώσους που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Ορατός είναι ο κίνδυνος να ακυρωθούν αφίξεις Ρώσων με φόντο τον.. Γολγοθά που είναι αναγκασμένοι να ανέβουν για να βγάλουν μία απλή βίζα. 

”Υπάρχει προβληματισμός στο θέμα της έκδοσης βίζας, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη προετοιμασία όπως έκαναν για παράδειγμα άλλες χώρες. Πάντως θέλω να τονίσω ότι το προξενείο δουλεύει άψογα καθώς έχει ενημερώσει για τα οποία προβλήματα θα παρουσιαστούν ζητώντας την επίλυσή τους. Το νέο σύστημα για την έκδοση βίζας έχει τεθεί σε ισχύ από 14 Σεπτεμβρίου 2015 σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να δώσει ο ίδιος δακτυλικά αποτυπώματα στο προξενείο ή στο λεγόμενο visa center, κάτι το οποίο με το προηγούμενο σύστημα δεν χρειαζόταν. Η διαδικασία ήταν απλή μέσω του ταξιδιωτικού πρακτορείου. Υπάρχει ωστόσο και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, καθώς ένας υπάλληλος έχει την δυνατότητα να κάνει την ημέρα 150 θεωρήσεις και μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα άτομα απαιτούνται για την διαδικασία με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.” τονίζει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του κορυφαίου διεθνούς τουριστικού οργανισμού Tez Tour.

Θα καταγραφεί αύξηση στις αφίξεις από την Ρωσική αγορά

Παράλληλα ο κ. Χαριτίδης υποστηρίζει πως η αγορά της Ρωσίας θα σημειώσει αύξηση σε σχέση με την περυσινή καταστροφική χρονιά σε ποσοστό που θα αγγίξει το 20%, με την Ελλάδα και την Κρήτη συγκεκριμένα να βγαίνουν κερδισμένες από την σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Το κλίμα φαίνεται πως αλλάζει και οι Ρώσοι παρά τα προβλήματα τόσο με την έκδοση βίζας όσο και με την σταδιακή υποτίμηση στο Ρούβλι και την οικονομική κρίση, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον τουρισμό της χώρας μας. Μεγάλο ερώτημα είναι αποτελεί και φέτος η αγοραστική δύναμη των τουριστών αν και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά πληρότητας που καταγράφουν τα τεσσάρων και πέντε αστέρων ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

”Εάν δεν είχε διαμορφωθεί το αρνητικό κλίμα στην Τουρκία η Ελλάδα και η Κρήτη δεν θα πήγαιναν τόσο καλά, καθώς αυτή την στιγμή τα πάντα δείχνουν ότι θα σημειωθεί αύξηση από την Ρωσική αγορά. Το 2013 ήρθαν 1.3 εκατ Ρώσοι σε μία φανταστική σαιζόν, πέρυσι ήρθαν 600.000 και φέτος ο αριθμός των 800.000 είναι ρεαλιστικός στόχος εάν το θέμα με την βίζα δεν δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Υπό άλλες συνθήκες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πολύ μεγαλύτερη αύξηση. Το θέμα της Τουρκίας θα το ξαναπώ έχει βοηθήσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η πτώση θα άγγιζε το 40%. Έχουμε αύξηση από την Ρωσική αγορά και ειδικά σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία κυρίως στην Ανατολική Κρήτη αλλά και στο Ρέθυμνο. Οι Ρώσοι ρωτούν για το προσφυγικό και αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και ειδικά στην Κρήτη, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τις βίζες. Η ζήτηση αξίζει να τονίσω ότι δεν είναι ανάλογη με τις προσφορές.”, επισημαίνει ο κ. Χαριτίδης.  

Το Σάββατο 23 Απριλίου η ημερίδα της Tez Tour για τον τουρισμό

Ο Δημήτρης Χαριτίδης αναφέρθηκε και στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 23 Απριλίου στο ξενοδοχεία Aldemar Knossos Royal με την συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, τοπικών φορέων και επιχειρηματιών του τουρισμού. Στόχος να τεθεί επί τάπητος το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο εγχώριο τουριστικό προϊόν με φόντο και την εφετινή τουριστική σαιζόν. Οι προετοιμασίες για το σπουδαίο αυτό γεγονός συνεχίζονται και οι προσδοκίες για τα συμπεράσματα που θα προκύψουν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Την ίδια στιγμή η Tez Tour συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις πρωτοβουλίες προώθησης και διαφήμισης της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. 

”Η Tez Tour έχει επενδύσει στο μέτωπο των παρουσιάσεων και της προβολής των υπηρεσιών μας, και δίνουμε και ιδιαίτερη βάση και στην προβολή της κρητικής κουζίνας. Όσον αφορά την εκδήλωση που διοργανώνουμε στόχος είναι να ακουστούμε. Να υπάρξει μία κατανόηση της αγοράς και των προβλημάτων. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις πιο δυνατές περιφέρειες και πρέπει να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν μέσα από την πίεση που θα ασκήσει η αυτοδιοίκηση στα αρμόδια υπουργεία. Θέλουμε να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας μέσα από την ημερίδα που θα πραγματοποιήσουμε” σημειώνει ο κ. Χαριτίδης. 


 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook