Τελευταία ενημέρωση 17:29

Για υπόγειες και αδιαφανείς συνεννοήσεις μεταξύ του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα και του Υπουργού Οικονομίας, Αναπτυξης, και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και κινήσεις που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, κάνει λογο ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης σχολιάζοντας την παραχώρηση του χώρου του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων στο Υπουργείο Άμυνας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Βουλγαράκης αφήνει σαφείς αιχμές κατά του δημάρχου Χανίων και του Χανιώτη Υπουργού, για τους χειρισμούς τους στο θέμα της παραχώρησης του πρώην Ψυχιατρείου και για μεμονωμένες κινήσεις που τελικά οδήγησαν σε ανατροπή προηγούμενων αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, επιρρίπτοντας ευθύνες για την δυσμενή αυτή εξέλιξη.

Η απάντηση του Δημάρχου Χανίων

Με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Σε μια στιγμή κατά την οποία η έκταση του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων φαίνεται να καταλήγει – ερήμην της τοπικής κοινωνίας - στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χωρίς προοπτική αξιοποίησης αλλά απλώς και μόνο για τη διευθέτηση τρεχουσών αναγκών, δεν βρίσκω κανένα νόημα στην αντιπαράθεση μεταξύ τοπικών φορέων και δη ταγμένων στην αυτοδιοίκηση.

Αντιθέτως, αυτό που προέχει είναι η ανατροπή αυτής της προοπτικής και η διασφάλιση όρων αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου με θετικό πρόσημο για την κοινωνία των Χανίων. 

Ως Δήμος Χανίων με αποφάσεις συλλογικών οργάνων - ήδη από την εποχή της προηγούμενη δημοτικής αρχής - δεν απομακρυνθήκαμε από τον κοινό στόχο, αλλά τουναντίον συμπορευθήκαμε με όλους τους φορείς της πόλης οι οποίοι έχουν κατά καιρούς προτείνει τρόπους αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρείου. Άλλωστε, ποτέ ως Δήμος δεν διεκδικήσαμε το όλον των εγκαταστάσεων και της έκτασης. Πώς θα μπορούσαμε να ζητάμε κάτι τέτοιο, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες οι υπηρεσίες μας διεξήγαν για πρώτη φορά αυτοψία στον χώρο και επομένως τώρα αποκτούμε αξιόπιστη εικόνα της εκεί κατάστασης;

Το σημαντικό, λοιπόν, είναι αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί η χρήση του χώρου και των εγκαταστάσεων υπέρ των αναγκών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να επανέλθει σε τροχιά παραχώρησης προς τους φορείς της πόλης. Σε αυτό τον σκοπό οι τοπικές έριδες δεν προσφέρουν και θα πρέπει να τεθούν στο πλάι. Στην διεκδικούμενη έκταση  υπάρχει χώρος για όλους μας. 

Σε κάθε περίπτωση οι φίλοι παραμένουν φίλοι για την εκπλήρωση των κοινών τους στόχων"

Η ανακοίνωση του Απόστολου Βουλγαράκη

"Η απόφαση της Κυβέρνησης για παραχώρηση του πρώην Θ.Ψ.Π. Χανίων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την σκοπιμότητά της, ειδικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Από το 2012, με αλλεπάλληλες επιστολές μου, ως Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, σε συνεργασία με Φορείς του τόπου – Δήμο, ΕΒΕΧ, ΤΕΕ, Δικηγορικό Σύλλογο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ Κρήτης κλπ – (και όχι μεμονωμένα), ζητούσαμε την παραχώρηση του Θ.Ψ.Π. Χανίων για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της τοπικής κοινωνίας όπως, ενδεικτικά, η ανάγκη στέγασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, του ΤΕΙ, καθώς και ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου (ύστερα από την συνάντηση, και σύμφωνη γνώμη του, με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, και αποστολή σχετικού εγγράφου στις 20/11/2014).

Υπενθυμίζω ότι, μετά την με αρ. 250/28-5-14 απόφαση Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 1387/τΒ/30-5-14) που είχε λάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, ασκήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας αίτηση ακύρωσης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας από κοινού με το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Χανίων, σχετικά με το ζήτημα της παραχώρησης του παραπάνω ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στις 16-4-2014 έλαβα απάντηση από το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να σχεδιάσει την βέλτιστη μορφή αξιοποίησης, όπως ενδεικτικά αναφέρεται στην δημιουργία φοιτητικών εστιών σε τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων (πχ στα κτίρια 6α, 6β, 6γ) καθώς και την ανακαίνιση λοιπών μη χρησιμοποιουμένων κτιρίων, και την μίσθωσή τους σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου φορέα, οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Εναλλακτικά θα μπορούσε να μετατραπεί το σύνολο του χώρου σε Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαβεβαίωσε δημόσια ότι η Κρήτη δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης όσον αφορά στη φιλοξενία προσφύγων.

Τι πραγματικά άλλαξε από τότε, και φτάνουμε στις πρόσφατες εξελίξεις, όταν με περίεργες και αδιαφανείς διαδικασίες ο Δήμαρχος Χανίων έρχεται σε συμφωνία με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη, για παραχώρηση στο Δήμο Χανίων; Άραγε για ποια μορφή αξιοποίησης;

Φίλος μεν ο Δήμαρχος Χανίων, φιλτάτη όμως η αλήθεια. Μετά το ευχαριστήριο του Δημάρχου προς τον κ. Σταθάκη, έρχεται το ΤΑΙΠΕΔ ακυρώνοντάς τους, και παραχωρεί το ακίνητο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με μοναδικό σκοπό την στέγαση των προσφύγων.

Σταθερή πολιτική στάση μου εδώ και χρόνια για τα μεγάλα θέματα του Νομού είναι να υπάρχει συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, συνδιαμορφώνοντας θέσεις με βάση το καλό και μόνο των Χανιωτών, και έτσι θα συνεχίσω.

Δεν υπηρετώ καμία σκοπιμότητα παρά μόνο το συμφέρον του τόπου.

Συνεπής στην πορεία μου από τότε που ανέλαβα καθήκοντα ως Αντιπεριφερειάρχης, θα συνεχίσω να υπηρετώ το συμφέρον αυτό και μόνο, με διαφάνεια, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες, από όπου και αν προέρχονται. Θεωρώ δε ότι το ζήτημα των προσφυγικών ροών είναι πολυσύνθετο και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τρόπο αποσπασματικό, ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον Χανιώτικο λαό να καταγγείλω τις ενέργειες και τις πρακτικές που δεν ωφελούν τον τόπο, αλλά υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα."