Με επιτυχία συνεχίστηκε για μία ακόμη Κυριακή, το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων που διοργανώνει – για πρώτη χρονιά φέτος – ο Δήμος Πλατανιά με τίτλο «Γνωριμία με την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το Φυσικό Περιβάλλον του Δήμου Πλατανιά». Στην ξενάγηση της Κυριακής 17 Απριλίου, οι 40 και πλέον συμμετέχοντες – όλων των ηλικιών – είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής του Κολυμβαρίου.

Πρώτος σταθμός της ξενάγησης υπήρξε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης – στις εγκαταστάσεις της οποίας θα φιλοξενηθεί από 16 έως 27 Ιουνίου η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας – όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την κα. Αικ. Καρκαλά-Ζορμπά και τον κ. Ι. Μουντογιαννάκη, επιστημονικούς συνεργάτες της ΟΑΚ, για το πολύπλευρο έργο της Ακαδημίας και να ξεναγηθούν στους συνεδριακούς χώρους και στη βιβλιοθήκη αυτής καθώς και στο μουσείο κρητικών βοτάνων και στο παρεκκλήσιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. 

Στη συνέχεια, η ξενάγηση συνεχίστηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν από τον πατέρα Χρύσανθο στο μουσείο της μονής – με τις μοναδικές εικόνες και χειρόγραφα – και ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε στην κρητική ιστορία. Τέλος, η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον ιερό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή, όπου ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Θ. Μαΐλης περιέγραψε την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική του εν λόγω ναού (το εν λόγω μνημείο μαζί με τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης είναι οι πιο καλοδιατηρημένες από τις συνολικά τρεις Ροτόντες που διασώζονται στα Βαλκάνια) και ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο εσωτερικό του ναό όπου σώζονται αξιόλογα ψηφιδωτά δάπεδα και ξεχωριστές αγιογραφίες ενώ υπάρχει και μία πέτρινη κολυμβήθρα στην οποία βαπτιζόντουσαν οι πιστοί κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Από πλευράς Δήμου Πλατανιά το παρών στην ξενάγηση έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου και υπεύθυνος του προγράμματος ξεναγήσεων κ. Γαβριήλ Κουρής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Πέτρος Μαρινάκης, οι οποίοι και ευχαριστούν θερμά τους φορείς που συνεργάστηκαν με το Δήμο για την επιτυχή διεξαγωγή της εν λόγω ξενάγησης και ιδιαιτέρως το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς και τον πολιτιστικό σύλλογο Επισκοπής.

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων

Το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων του Δήμου Πλατανιά συνεχίζεται και ολοκληρώνεται – για την τρέχουσα πρώτη περίοδο -την ερχόμενη Κυριακή 24 Απριλίου, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα εξής σημεία: ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΑΪ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗΣ), ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΟΜΑΛΟΥ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟΣΚΑΛΟ και ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ & ΚΗΠΟΙ ΚΡΗΤΗΣ (με ελεύθερη είσοδο).

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν έως και την Παρασκευή 22/4, στο τηλέφωνο: 28213 40034 & 28213 40002 ή στο e-mail: [email protected] .

Η μετακίνηση των συμμετεχόντων στα ανωτέρω σημεία ξενάγησης θα γίνει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, το οποίο θα αναχωρήσει από τα εξής σημεία συνάντησης: 10.00 πμ: Δημαρχείο Πλατανιά, Γεράνι και 10.30 πμ:  Δημοτικό Κατάστημα (πρώην Δημαρχείο) Αλικιανού, Αλικιανός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook