Το ΤΑΙΠΕΔ ποτέ δεν είχε κάνει λόγο για παραχώρηση στο δήμο -Δεν υπάρχει καν φάκελος για το αίτημα του Δήμου – Μέρος του ακίνητου με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου ανήκει σε ιδιώτες

Παρεμβάσεις που δημιουργούν ερωτηματικά, προχειρότητα και έωλες υποσχέσεις, κρύβονται πίσω από την υπόθεση της δήθεν παραχώρησης του πρώην Ψυχιατρείου στο δήμο Χανίων που τελικά κατέληξε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Πριν από περίπου ένα μήνα, όπως είναι γνωστό, ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι μετά από επικοινωνία του Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, έγινε δεκτό το αίτημα του Δήμου Χανίων για παραχώρηση χρήσης του πρώην Ψυχιατρείου. Ακολούθησε το δημόσιο ευχαριστήριο του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα για την παρέμβαση του χανιώτη Υπουργού στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να περιέλθει ο χώρος του πρώην ψυχιατρείου στο δήμο Χανίων.

Όπως αποκαλύπουν όμως πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, με τις οποίες επικοινώνησε το Flashnews.gr, όχι μόνο δεν υπήρχε απόφαση για παραχώρηση του χώρου αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετά εμπόδια που σχετίζονται με τις προτεινόμενες χρήσεις, το ιδιοκτησιακό καθεστώς τμήματος του χώρου αλλά και τον ίδιο το ρόλο του Ταμείο στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Σήμερα το πρωί ο ίδιος ο δήμαρχος Χανίων, δήλωσε στο Flashnews.gr ότι δεν έχει αποσταλεί εμπεριστατωμένος φάκελος ούτε στο Υπουργείο, ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ με συγκεκριμένη πρόταση για την παραχώρηση του χώρου. Όλα δηλαδή ακόμα κινούνται σε επίπεδο συνεννοήσεων και προθέσεων αλλά επί της ουσίας, δεν υπήρχε κανένα απτό στοιχείο από τα Ταμείο που να δικαιολογεί τις πρόωρες εξαγγελίες του κ. Σταθάκη και του κ. Βάμβουκα.

Ερωτηματικά δε προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και με χθεσινή ανακοίνωση, ο κ. Σταθάκης φέρεται να διαβεβαιώνει ότι “μόλις ολοκληρωθεί η ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων, θα παραχωρηθεί ο χώρος στον Δήμο Χανίων”,  μια εξαγγελία όμως που, όπως θα δούμε, δεν μπορεί να γίνει από τον Υπουργό, καθώς η παραχώρηση ή μη του χώρου, θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση του Ταμείου που λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένη νομοθεσία και κανόνες, με οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. 

Το Ταμείο, όντως είχε ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του δήμου Χανίων να δοθεί ο χώρος για την κάλυψη έκτακτων αναγκών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, μια πρόταση που στη φιλοσοφία της συνδέεται, όπως μας λένε, και στο αίτημα του Υπουργείου Άμυνας να χρησιμοποιήσει κτίρια του πρώην Ψυχιατρείου ως χώρους φιλοξενίας προσφύγων και πρόκειται για προσωρινή παραχώρηση.

Δεν υπήρξε ποτέ απόφαση για παραχώρηση του δήμου στο Δήμο

Ο λόγος της δημιουργίας του Ταμείου, όπως μας επεσήμαναν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η διαχείριση των ακινήτων που περιήλθαν στην κυριότητά του, ώστε το ελληνικό δημόσιο να βγάλει έσοδα από την αξιοποίηση, την πώληση ή την πίστωση τους μέσω διαγωνισμού και τα έσοδα αυτά να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Το ταμείο δεν μπορεί να παραχωρήσει απευθείας σε κανέναν δήμο ακίνητο, πρέπει πρώτα να βγει σε διαγωνισμό για να αξιοποιηθεί.

Ο χώρος του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων, είχε ζητηθεί από το Δήμο, για πολλών ειδών χρήσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, είχε εκφραστεί η πρόθεση ο χώρος να χρησιμοποιηθεί και για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Αυτή την πρόταση είχε δει θετικά το Ταμείο (με πρόσθετο την φιλοξενία αστέγων) ενώ αιτήματα για άλλου είδους χρήσεις, θα πρέπει να εξετάστουν ξεχωριστά για να διαπιστωθεί αν οι όροι παραχώρησης συμφωνούν με την νομοθεσία και τους κανόνες κάτω από τους οποίους λειτουργεί το Ταμειο. Για παράδειγμα για χρήσεις που ενδεχομένως δημιουργούν έσοδα στο δήμο, το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει, καθώς με αυτόν τον τρόπο χάνει έσοδα που θα μπορούσε να κερδίσει.

Όπως λένε πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, “η πρόταση που έχει γίνει ήταν να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για προσφυγες και μετανάστες. Όχι απευθείας, σαν ένα είδος hot spot, αλλά για να εξυπηρετηθούν ανάγκες γύρω από το προσφυγικό. Μέσα στην συνεννόηση που είχαμε κάνει με το Υπουργείο ήταν και αυτή η χρήση και το Ταμείο ήταν θετικό ως προς τη χρήση του ακινήτου για τέτοιου είδους ενέργειες.. Δεν μπορούμε να το παραχωρήσουμε στο δήμο να το κάνει ότι θέλει και να έχει έσοδα, γιατί έτσι χάνει το ελληνικό δημόσιο. Αν όμως είναι για κοινωνικές ανάγκες ή εξυπηρέτησης  του κοινωνικού συνόλου χωρίς να επωφελείται ο δήμος οικονομικά, σαφώς και μπορούμε να το δούμε”.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνουν τις συνομιλίες που έγιναν καταρχήν μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και του δήμου Χανίων οι οποίες οδήγησαν στη συνέχεια στην παρέμβαση του κ. Σταθάκη στο Ταμείο, ώστε να εξεταστεί το αίτημα παραχώρησης στο δήμο. Ακολούθησαν συνομιλίες του δημάρχου Χανίων με στελέχη του Ταμείου, όπου υπήρξαν οι πρώτες συζητήσεις, για την πρόθεση του δήμου. 

Που “σκαλώνει” το ζήτημα  – Χωρίς εμπεριστατωμένο φάκελο το αίτημα – Προβληματικό ακίνητο

Από εδώ ξεκινούν οι “θελημένες” όπως φαίνεται παρεξηγήσεις καθώς οι συζητήσεις απείχαν πολύ από την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας παραχώρησης.

Οι προτάσεις για αξιοποίηση του ακινήτου από τους τοπικούς φορείς, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, αφορούσαν πολλές χρήσεις. Έτσι όμως τονίζουν, δεν γίνεται παραχώρηση. “Να στο παραχωρήσω να το κάνεις ότι θέλεις. Είχαν γίνει συζητήσεις και με το δήμαρχο και είχε ξεκαθαριστεί ότι υπάρχουν προβλήματα στην πρόταση παραχώρησης. Το αίτημα θα πρέπει να είναι ευλογο, να έχει business plan, να είναι τεκμηριωμένο συγκρεκριμενο όχι απλά το θέλω δωστε το. Είναι δυνατόν έτσι η δημόσια περιουσία να γίνει δημοτική; “

Όσον αφορά το επιχείρημα της δημοτικής αρχής ότι την Παρασκευή 15 Απριλίου κλιμάκιο της υπηρεσίας του Δήμου Χανίων διενήργησε προκαταρκτική αυτοψία στα κτίρια του πρώην Ψυχιατρείου, κατόπιν  εγγράφου αδείας της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε, αυτό δεν διαψεύδεται από το Ταμείο αλλά δεν αποδίδεται η διάσταση που επιχειρήθηκε από το δήμο. Δηλαδή η άδεια δεν δόθηκε ως επιβεβαίωση ότι το ακίνητο θα παραχωρηθεί στο δήμο, αλλά με το σκεπτικό ότι σαν ενδιαφερόμενος για την αξιοποίηση του χώρου φορέας, μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο του χώρου.

Εφόσων επομένως οι συζητήσεις για την “τύχη” του ακινήτου βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο, δημιουργούνται ερωτηματικά για το πώς ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, μπορεί να προκαταβάλει την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, και να προβαίνει σε επίσημες ανακοινώσεις με τις οποίες φέρεται να εγγυάται την παραχώρηση του χώρου στο δήμο Χανίων. Ακόμα και σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού σημειώνεται ότι “η παραχώρηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι προσωρινή και αφορά τη χρήση μέρους του χώρου, το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί η ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων, θα παραχωρηθεί και αυτό στον Δήμο Χανίων”. 

Διαβεβαιώνει δηλαδή ο Υπουργός ότι το αίτημα του δήμου θα γίνει δεκτό και θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο λειτουργεί κάτω από αυστηρούς κανόνες και νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2011 και έπειτα, το μοναδικό “ακίνητο” που έχει παραχωρήσει το Ταμείο, είναι η παραλιακή της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση. Δηλαδή ακίνητο που έχει κοινωφελές χαρακτήρα, δεν μπορεί να οικοδομηθεί, ο κόσμος πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό κτλ.

Σε διαφορετική περίπτωση, το Ταμείο για να παραχωρήσει ένα ακίνητο, θα πρέπει πρώτα να αποφανθεί και αφού πρώτα μπορεί να αποδείξει ότι πρόκειται για μη αξιοποιήσιμο ακίνητο, το οποίο μεταβιβάστηκε κακώς στην κυριότητά του, και έτσι δεν μπορεί να έχει έσοδα από αυτό. 

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ παραδέχονται ότι πολλά ακίνητα, κακώς μεταβιβάστηκαν στην κυριότητα του Ταμείου, και ενδεχομένως ο χώρος του πρώην Ψυχιατρείου είναι ένα από αυτά καθώς με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, κρίθηκε ότι εκταση 7 στρεμμάτων, ανήκει σε ιδιώτη. Πολλά από τα διεκδικούμενα κτίρια του πρώην ψυχιατρείου “πέφτουν” πάνω σε ιδιωτικό χώρο και αυτό περιπλέκει τις διαδικασίες αξιοποίησης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, στο τέλος, μπορεί να αποδειχτεί ότι ούτε η μία ούτε η άλλη παραχώρηση μπορεί να γίνει λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τ. Βάμβουκας: Δεν έχουμε συντάξει ακόμα συγκεκριμένο φάκελο

Σε συνομιλία που είχαμε σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο Χανίων για το θέμα, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί επίσημα τεκμηριωμένος φάκελος για την παραχώρηση του ακινήτου, ενώ σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχει συνομιλία για το θέμα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.

“Εμείς δεν έχουμε δώσει κανένα φάκελο αλλά έχουμε σκοπό να το κάνουμε στο προσεές διάστημα. Τώρα κάναμε αυτοψία στο χώρο. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια έκθεση από αυτήν την αυτοψία για να δούμε τι ζητάει ο δήμος Χανίων”, σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων..

Το εύλογο ερώτημα τότε που προκύπτει τότε, είναι πώς φτάσαμε στις εξαγγελίες ότι ο χώρος του πρώην ψυχιατρείου θα παραχωρηθεί στο δήμο. Επι λέξη ο κ. Βάμβουκας απάντησε

“Είχε παρέμβει ο κύριος Σταθάκης υπέρ της παραχώρησης στο δήμο Χανίων και αυτή η παρέμβαση αφορούσε ευρύτερα να παραχωρηθεί ο χώρος στο δήμο. Δεν έχουν διευκρινιστεί κάποια πράγματα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα”.

Το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι πώς μπορεί ο κ. Σταθάκης να προβαίνει σε αυτήν την διαβεβαίωση;

Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα, “ο Υπουργός Οικονομίας, είχε επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και υπηρεσιακούς παράγοντες για να εξεταστούν ποιοί θα είναι οι όροι της παραχώρησης”.

Και πάλι όμως προκύπτει το ερώτημα, πώς αυτό ερμηνεύτηκε ως θετική ανταπόκριση στο αίτημα παραχώρησης του χώρο στο δήμο Χανίων;

Η απάντηση είναι απλή.

Business as usual. Όταν μέχρι πρόσφατα οι βουλευτές και οι υπουργοί αξιολογούνται ανάλογα με το πόσες εξαγγελίες έκαναν, πόσο καλές προθέσεις έχουν, πόσες κορδέλες εγκαινίων έκοψαν, η υπόσχεση για ένα έργο ίσως μετράει περισσότερο ακόμα και από την ίδια την υλοποίηση του.

Η συμφωνία λοιπόν με το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμη, καθαρογράφεται….Και αν κάτι πάει “στραβά” όλο το ανάθεμα, να πέσει στο ανάλγητο Ταμείο

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook