Μαθητές της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Κολυμβαρίου συμμετείχαν τη φετινή χρονιά σε πολιτιστικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Χανίων με τίτλο «Βόλτα σε ιταλικές πόλεις της Unesco…γιατί όχι τα Χανιά;». Απαρχή του προγράμματος ήταν η επιθυμία των μαθητών να γνωρίσουν ιστορικές πόλεις της Ιταλίας και να βρουν ένα σύνδεσμο με τα Χανιά. Αυτός ο σύνδεσμος ήταν η Unesco. 

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες. Η ομάδα Unesco ανέλαβε να μελετήσει τον οργανισμό της Unesco. Δημιουργήθηκαν επίσης οι ομάδες της Πίζας, της Φλωρεντίας και της Σιένας, όπου οι μαθητές μελέτησαν τις συγκεκριμένες ιστορικές πόλεις και η ομάδα της Ρόδου. Τι σχέση έχει η Ρόδος με ιταλικές πόλεις; Η πόλη της Ρόδου ήταν ιταλική πόλη μέχρι το 1946. Επίσης, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής ιταλικής πόλης και είναι μία από τις δύο ελληνικές πόλεις –  η άλλη είναι η Κέρκυρα – , όπου το ιστορικό τους κέντρο έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Τέλος, η ομάδα των Χανίων ήταν αυτή που ανέλαβε να αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά της Παλιάς Πόλης, ιδιαίτερα των ενετικών οχυρώσεων και να μελετήσει το ιστορικό της προσπάθειας της πόλης των Χανίων να ενταχθεί στα  μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Σε δεύτερη φάση, όλες οι ομάδες παρουσίασαν το υλικό τους και η ολομέλεια προχώρησε σε διαπιστώσεις, συμπεράσματα και προτάσεις, μελετώντας και συγκρίνοντας τις πόλεις που μελετήθηκαν.

Αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας ήταν οι επισκέψεις στα ιστορικά μνημεία της Παλιάς Πόλης των Χανίων, όπου ο κ. Κώστας Ψαράκης, αρχαιολόγος από το γραφείο Παλιάς Πόλης του δήμου Χανίων, ξενάγησε την  ομάδα του προγράμματος σε δύο συναντήσεις. 

Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές επισκέφτηκαν την πόλη της Ρόδου πριν λίγες μέρες, το ιστορικό κέντρο της οποίας εντάχθηκε το 1988 στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Όπως μας αναφέρει η κ. Φλουρή, υπεύθυνη του προγράμματος, ένας βασικός άξονας ήταν η επαφή με τους φορείς των Χανίων, τον κ. Βάμβουκα, δήμαρχο Χανίων, την πρόεδρο του ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ Κ. Κωτσάκη, και τον κ.Μυλωνά, προϊστάμενο Παλιάς Πόλης του δήμου Χανίων για να έχουμε μια εικόνα της παρελθούσης και παρούσης κατάστασης, αλλά και η επαφή με αντίστοιχους φορείς του δήμου Ρόδου.

Οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Προϊστάμενο Μεσαιωνικής Πόλης Δήμου Ρόδου, κ. Κυριάκο Μάγο, ο οποίος τους μίλησε για το πώς κατάφερε ο δήμος Ρόδου να εντάξει το μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1983, με υπουργό Πολιτισμού τη Μελίνα Μερκούρη. Ο κ. Μάγος μας εξήγησε τι σημαίνει για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου να ανήκει στη λίστα Unesco, ποιες δυσκολίες συνάντησαν και συναντούν και πώς η ένταξη στην Unesco προσέφερε τα μέγιστα και στο ιστορικό κέντρο και ευρύτερα στο δήμο και το νησί της Ρόδου. 

Οι μαθητές μέσα από την έρευνά τους αντιλήφθηκαν την ανάγκη για προτάσεις, ενεργοποίηση και πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, προτείνουν την ανάδειξη του αιτήματος μέσα από επίσημα fora και συνέδρια, όπως έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία του ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ,  εκστρατεία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τοπικά, εθνικά και διεθνή, την ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα συνεργασίες σχολείων και φορέων. Επίσης, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του ΔΣ της Unesco για δημιουργία δικτύων, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ή περισσότερα δίκτυα πόλεων ενταγμένων ή εν δυνάμει υποψηφίων για ένταξη, όπου θα συνεργάζονται και θα προωθούν τα αιτήματά τους.

Μάλιστα. ο κ. Μάγος, κατά την επίσκεψη των μαθητών στη Ρόδο, ζήτησε να μεταφέρουν οι μαθητές το μήνυμα ότι  ο δήμος Ρόδου προσφέρεται να συνεργαστεί με το δήμο Χανίων και να μεταδώσει τη τεχνογνωσία που διαθέτει ώστε τα Χανιά να ετοιμάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση. 

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν την εργασία τους στο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας της ΔΔΕ Χανίων, την Τετάρτη, 10:00 π.μ. στο θέατρο «Βλησίδης». 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook