Ολοκληρώθηκε στις 9 το πρωί επιχείρηση εκκένωσης τμήματος της παραλίας κάτω από το δασύλλιο Τσαμάκια στη Μυτιλήνη, που πραγματοποίησε από νωρίς το πρωί η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα παρουσία εκπροσώπου της Δικαιοσύνης και με τη βοήθεια συνεργείων του δήμου Λέσβου.

Η παραλία είχε καταληφθεί εδώ και μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές του περασμένου χειμώνα από ομάδες ακτιβιστών, κυρίως του αντεξουσιαστικού χώρου, υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «No border kitchen».

Στην παραλία λοιπόν μαγείρευαν και προσέφεραν φαγητό σε πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν στη γύρω περιοχή ή θα έφευγαν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Σταδιακά ο χώρος μετατράπηκε σε έναν άτυπο καταυλισμό και ιδιαίτερα μετά την 20η Μαρτίου και την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ο καταυλισμός έγινε χώρος παραμονής παράνομων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Αυτοί παρέμεναν εκεί για να διαφύγουν την καταγραφή τους και πιθανά την επαναπροώθηση τους στην Τουρκία.

Οι αστυνομικοί ήδη μετέφεραν στο hotspot της Μόριας 346 μετανάστες στο σύνολο τους από τη βόρεια Αφρική, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Όλοι τους θεωρείται ότι μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου δηλαδή θα εφαρμοστούν τα όσα η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ορίζει. Μέσα στον καταυλισμό βρέθηκαν και ήδη προσήχθησαν στην Αστυνομία 19 ακτιβιστές από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή συνεργεία του δήμου παρεμβαίνουν στην παραλία γκρεμίζοντας αυθαίρετες κατασκευές και αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα του χώρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook