Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στα Χανιά” εκφράζει την αντίθεσή της για την παραχώρηση του παλιού ψυχιατρείου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη δημιουργία όπως αναφέρει στον τίτλο “στρατοπέδων συγκέντρωσης”.

Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΙΑ έχει ως εξής: 

Η παραχώρηση του παλιού ψυχιατρείου από το ΤΑΙΠΕΔ  στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι και τόσο αθώα όπως ισχυρίζεται ο κ. Σταθάκης. Ομολογεί με την ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι όσο φιλοξενούνται πρόσφυγες σε αυτό, την ευθύνη δεν θα την έχει ο Δήμος Χανίων, όπως ήταν το αρχικό αίτημα, αλλά ο στρατός. Αυτό σημαίνει ότι το ψυχιατρείο θα μετατραπεί σε μια δομή κλειστού τύπου- φυλακή για πρόσφυγες, παρόμοια με αυτές που φτιάχνονται στην υπόλοιπη χώρα και θα παραχωρηθεί ξανά στο Δήμο αν και εφόσον παύσει να λειτουργεί ως τέτοια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη λειτουργία hot spot στα Χανιά και αποτελεί ένα δυσμενέστατο γεγονός για την πόλη αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων της, καθώς και για τις αντιρατσιστικές πεποιθήσεις, αντιλήψεις και στάσης ζωής τους. Περισσότερο όμως από όλους θίγει τους πρόσφυγες αφού το Υπουργείο προτίθεται να το μετατρέψει σε φυλακή για να τους κλείσει μέσα.

Υπεύθυνος για αυτή την εξέλιξη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υπέγραψε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας παρουσιάζοντάς τη μάλιστα ως εθνική επιτυχία. Με βάση αυτή τη  συμφωνία τα σύνορα κλείνουν ασφυκτικά, φρουρούμενα από την Frontex και το ΝΑΤΟ, οι πρόσφυγες απελαύνονται μαζικά στη μη θεωρούμενη ως ασφαλή χώρα, Τουρκία, οι χώροι φιλοξενίας μετατρέπονται σε κλειστού τύπου – φυλακές που την αποκλειστική ευθύνη και φύλαξη την έχουν ο στρατός και η αστυνομία, ενώ την ίδια ώρα στήνονται διαδικασίες για την άρνηση χορήγησης ασύλου σε χιλιάδες κατατρεγμένους.

Δομές ανοιχτού τύπου που θα φιλοξενούν πρόσφυγες με ευθύνη του Δήμου της εκάστοτε περιοχής, ανοιχτές στην αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συνδικάτων, της νεολαίας αλλά και της κάθε γιαγιάς, όπως στη Λέσβο, δεν χωρούν στο περιβάλλον της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της παραχώρησης του ψυχιατρείου, έστω και τμήματος αυτού, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αποτελεί απόλυτη κατάντια για μια κυβέρνηση που βγήκε στο όνομα της αριστεράς να πνίγει πρόσφυγες, να χτίζει φυλακές, να κλείνει νηπιαγωγεία, να κόβει συντάξεις και μισθούς και να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα με το φορολογικό. Βασικός στόχος της συμφωνίας, αλλά και της κυβέρνησης είναι το τσάκισμα του κινήματος αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει από το περασμένο καλοκαίρι σε όλη τη χώρα.  Είναι ακόμη μεγαλύτερη η πολιτική κατάντια του κ. Σταθάκη όταν χρησιμοποιεί τις λέξεις «φιλοξενία» και «Ξένιος Δίας» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τις χρησιμοποιούσαν και οι προκάτοχοί του.

Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς δικαιώνει αρνητικά την «Ανταρσία στα Χανιά» που σε ανακοίνωση μας στις 28/3 χαιρετίσαμε ως θετική μεν εξέλιξη την παραχώρηση στο Δήμο του ψυχιατρείου, αρνηθήκαμε όμως να ευχαριστήσουμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, θεωρώντας ότι παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια, προσποιούμενοι ότι ανταποκρίνονται στην πίεση της λαϊκής θέλησης, την ίδια ώρα που στήριξαν την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και ετοιμάζονται να στηρίξουν μέτρα φωτιά.

Ευθύνη έχουν όμως και η ΝΔ του Μητσοτάκη καθώς και τα αποκαΐδια του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ που στήριξαν τη συμφωνία αλλά και ζητούσαν επίμονα σε συντονισμό με το σύνολο της Ευρωπαϊκής δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας σκληρότερη αντιμετώπιση των προσφύγων, φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στα δικά τους κελεύσματα ανταποκρίνεται η παραχώρηση του ψυχιατρείου στο ΥΠΕΘΑ.

Δεν ξεχνάμε ότι το ψυχιατρείο εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων στην προσπάθεια να ξεπουληθεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και πλούτου για την εξυπηρέτηση του χρέους. Οι αυτοδιοικητικοί υφιστάμενοί τους, σε Δήμο και Περιφέρεια, που τόσα χρόνια απλά εξυπηρετούν ντόπια συμφέροντα και ευθυγραμμίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις τις περικοπές και τα μνημόνια, στήριξαν αυτού του είδους τις παραχωρήσεις και δεν έχουν δικαίωμα να παριστάνουν τον τιμητή του δημοσίου συμφέροντος. Ούτε έχουν δικαίωμα να προσπαθούν να ενοχοποιήσουν του πρόσφυγες για την παράδοση του ψυχιατρείου στο ΥΠΕΘΑ. Κάποιοι από αυτούς άλλωστε έχουν ψηφίσει από το 2011 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να δημιουργηθεί και στην Κρήτη στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όσοι από αυτούς ανακάλυψαν ξαφνικά τις ανάγκες των φοιτητών για στέγαση θα πρέπει να απαντήσουν τι έκαναν τόσα χρόνια από τις θέσεις που κατείχαν για να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό;

Επειδή οι πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της δεξιάς αντιπολίτευσης στο επόμενο διάστημα θα αυξήσουν σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς του πνιγμένους πρόσφυγες και μάλιστα αυτή τη φορά όχι στο ανατολικό Αιγαίο αλλά στο Λιβυκό

Ζητάμε:
 Να άμεσα παραχωρηθεί άμεσα το σύνολο του ψυχιατρείου στο Δήμο Χανιών.
Να δημιουργηθούν κοινωνικές δομές για πρόσφυγες και ντόπιους.
Να υπάρξουν διορισμοί εργαζομένων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των προσφύγων (εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και γιατροί κλπ)
Προτείνουμε ο Δήμος να πάρει το ψυχιατρείο εγκαθιστώντας σ’ αυτό δομές του τώρα.
Να οργανωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα μια κίνηση – εκδήλωση διεκδίκησης  έξω από το ψυχιατρείο, που θα καλέσει ο Δήμος και θα πλαισιωθεί από όλους τους φορείς της πόλης.
Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook