Στον απόηχο των απανωτών τροχαίων συμβάντων και επιδεικνύοντας την μέγιστη ευαισθησία για την ασφάλεια των μαθητών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Γαζίου οργάνωσε ομιλία με θέμα «O ακήρυχτος πόλεμος και τα αθώα θύματα της Ειρήνης» για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Γυμνάσιο Γαζίου, με ομιλητές τους Ιωάννη Λιονάκη και Εμμανουήλ Μαράκη. Οι ομιλητές με το πλέον γλαφυρό ύφος που τους διακρίνει,  παρουσίασαν τους τρόπους προστασίας και πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων για την διαμόρφωση οδικής συνείδησης σε τμήματα μαθητών του Γυμνασίου. Ακολούθησαν προβολές ταινιών με πραγματικά περιστατικά και ανάλυση αυτών. Τονίστηκαν ιδιαίτερα, η ανάγκη χρήσης του κράνους, η χρήση της ζώνης ασφαλείας, η αποφυγή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, η υποχρεωτική χρήση ειδικών καθισμάτων για παιδιά, καθώς και η αποφυγή χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στον τρόπο που οφείλουν να κινούνται με ασφάλεια πεζοί, ποδηλάτες και οδηγοί με την αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ. Καταιγιστικές ήταν οι ερωτήσεις των μαθητών που με τις απορίες των κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της συζήτησης που ακολούθησε, με αναφορές σε περιστατικά που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στο νησί με τους 16 νεκρούς από την αρχή της χρονιάς. Τα στοιχεία σοκάρουν. «Το όχημα ΔΕΝ πρέπει να ξεκινά αν οι επιβάτες δεν φορούν ζώνη ή κράνος. Αν οι γονείς δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική, εσείς οφείλετε να τους το υπενθυμίζετε» ήταν το σαφέστατο μήνυμα της ομιλίας. Καλωσορίζοντας τους ομιλητές η Κα Αθηνά Γκινούδη, Διευθύντρια του Γυμνασίου, αφού τους ευχαρίστησε  για την άμεση ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα του Συλλόγου Γονέων, τόνισε την αναγκαιότητα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και την διαμόρφωση οδικής συνείδησης στους μαθητές.

Τον Σύλλογο γονέων εκπροσώπησε, ο πρόεδρος Δημοσθένης Μαράκης, αφού ευχαρίστησε με την σειρά του τους ομιλητές, επανέλαβε την πρόθεση του Συλλόγου Γονέων,  τέτοιες ενημερωτικού τύπου πρόληψης ημερίδες να γίνουν θεσμός και να πάρουν χαρακτήρα «χρέους προς τις επόμενες γενιές». Τόνισε δε, ότι: 

«Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Γαζίου συνεχίζει τις προσπάθειες ενημέρωσης για την καλύτερη προφύλαξη των μαθητών από κινδύνους που ελλοχεύουν. Η ζωή των παιδιών μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε.  Χρέος μας να την προστατεύσουμε. Δυστυχώς, η έλλειψη οδικής παιδείας, η κακή ποιότητα του οδοστρώματος  και η ιδιοσυγκρασία του Κρητικού λαού, μας κατατάσσει στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Η πρόληψη, θα μπορούσε να πάρει την μορφή διδακτέας ύλης στα σχολεία, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου, για να διαμορφωθεί οδική συνείδηση με μετρήσιμα αποτελέσματα στις επόμενες γενιές. Οι γονείς δεν είμαι άμοιροι ευθυνών, μιας και λειτουργούν ως παραδείγματα καλής ή επικίνδυνης συμπεριφοράς προς τα παιδιά. Το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, ανυπολόγιστο. Σίγουρα μεγαλύτερο από το «κόστος» κατασκευής σωστών δρόμων και εκπαίδευσης νέων και παλιών οδηγών. Τα απανωτά περιστατικά των τελευταίων ημερών μας υπενθυμίζουν το χρέος μας. Την διαμόρφωση παιδιών με οδική συνείδηση και συμπεριφορά, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των ιδίων και των υπολοίπων συνανθρώπων μας» .